10+1 τραγουδιστές που γιόρταζαν εχθές. Μια ημέρα που συνέπεσαν μαζί δυο μεγάλες, ονομαστικές εορτές. Χθες γιόρταζαν ο Γιώργος, η Γεωργία, ο Θωμάς και η Θωμαή.

10+1 τραγουδιστές που γιόρταζαν εχθές

Το GetGreekMusic παρουσιάζει ακόμα ένα αφιέρωμα με 10+1 γνωστούς καλλιτέχνες, όπου χθες είχαν την ονομαστική τους εορτή.

Άλλες φορές ο Άγιος Γεώργιος γιορτάζει την Δευτέρα του Πάσχα και άλλες φορές η εορτή του μετατίθεται. Γιατί γίνεται αυτό και τι ισχύει φέτος.

Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται φέτος στις 23 Απριλίου. Σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή τυγχάνει πριν το Πάσχα, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται την Δευτέρα του Πάσχα.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την περίοδο της Σαρακοστής από Κυριακή απόγευμα μέχρι Παρασκευή πρωί έχουμε πένθος. Δεν γίνονται, λοιπόν, πανηγυρικοί εορτασμοί.

Οι εορτές που συμπίπτουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή την Μεγάλη Εβδομάδα, όπως για παράδειγμα η εορτή του Αγίου Γεωργίου ή του Αγίου Μάρκου, μετατίθενται στην Κυριακή πριν από αυτές ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την εβδομάδα δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Συνεπώς, δεν ισχύει η θεωρία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ότι ο Άγιος Γεώργιος τιμάται μετά το Πάσχα, διότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια που δεν είναι δυνατό να να τα ψάλουν πριν από την Ανάσταση. Άλλωστε, κάθε Κυριακή, είναι ημέρα αναστάσιμη. Απλώς, η ακολουθία του αγίου είχε γραφτεί πριν την αλλαγή του ημερολογίου και τότε η εορτή έπεφτε πάντα μετά το Πάσχα.

Μερικοί από τους πιο γνωστούς τραγουδιστές είναι οι Γιώργος Νταλάρας, Γιώργος Μαζωνάκης, Γιώργος Σαμπάνης, Τσαλίκης, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιώργος Λεμπέσης, Γιώργος Αλκαίος, Γιώργος Γιαννιάς, Γιώργος Γιασεμής, η Τζώρτζια των Μπλε και η Θωμαή Απέργη.

Οι τραγουδιστές που γιόρταζαν εχθές και μερικά τραγούδια τους

Γιώργος Νταλάρας

Γιώργος Μαζωνάκης

Τζώρτζια 

Γιώργος Σαμπάνης

Γιώργος Μαργαρίτης

Γιώργος Τσαλίκης

Γιώργος Γιαννιάς

Γιώργος Αλκαίος

Γιώργος Λεμπέσης 

Θωμαή Απέργη

Γιώργος Γιασεμής

Σχόλια