Η άνοιξη ετοιμάζεται να δώσει σκυτάλη στο καλοκαίρι. Το GetGreekMusic σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με τραγούδια για τον Μάιο. Απολαύστε τα…

Ο Μάιος ή Μάης (Καλομηνάς στα ποντιακά), είναι ο πέμπτος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό Hμερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Στο αττικό ημερολόγιο ήταν ο ενδέκατος μήνας Θαργηλιών που αντιστοιχεί με το χρονικό διάστημα 23 Απριλίου-23 Μαΐου. Οι λατίνοι συγγραφείς τον εκφέρουν πάντα με τη λέξη «mensis» (μήνας) ή Kalendae (καλένδες).

Δείτε την Έλενα Παπαρίζου να τραγουδά ”Το κορίτσι του Μάη”

Κατά τον Πλούταρχο (Βίος Νουμά 19) η ονομασία του Μήνα (Maja) προήλθε από το όνομα της νύμφης Μαίας που ήταν η ομορφότερη από τις Πλειάδες τις επτά κόρες του Άτλαντα (Ατλαντίδες) και της Πλειόνης και μητέρα του θεού Ερμή στον οποίο ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος. Από άλλους υποστηρίζεται ότι αυτό το όνομα είναι προσδιοριστικό πρεσβύτερης ηλικίας εκ του major (μεγαλύτερος): «Μαϊώρεις γαρ οι πρεσβύτεροι» (Πλούταρχος), ο δε Οβίδιος παράγει το όνομα του μήνα από το Majestas (Μεγαλειότης) που έχει αποδεχθεί και ο τεκτονισμός.

Παρ’ όλο που γενικά ο Μάιος θεωρείται ως ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης, είναι στην ουσία το μέσο της ανθοφόρας αυτής εποχής αφού το Καλοκαίρι δεν αρχίζει παρά δύο δεκαήμερα μετά το τέλος του, στις 21 Ιουνίου. Ο Μάιος, είναι πράγματι «μήνας χαράς και λατρείας της βλάστησης, με δοξασίες και έθιμα διαχρονικού χαρακτήρα», όπως το παραδοσιακό έθιμο με το πρωτομαγιάτικο στεφάνι το οποίο στολίζει την πόρτα του σπιτιού μέχρι τις 24 Ιουνίου οπότε καίγεται στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη.

Αρκετά όμως με τα ιστορικά στοιχεία, ας περάσουμε στο μουσικό κομμάτι.

10+1 τραγούδια για τον Μάιο

Το κορίτσι του Μάη – Olympians

Στις 16 Μάη μήνα – Σταμάτης Κόκοτας

Η Ελένη του Μάη – Γιάννης Πουλόπουλος

Welcome to Greece – Κωστής Μαραβέγιας

Σ’αγαπώ – Αντώνης Καλογιάννης και Μαρινέλλα

Ήταν του Μάη το πρόσωπο – Μάνος Χατζηδάκις και Νανά Μούσχουρη

Πέρα από τη θάλασσα – Βίκυ Μοσχολιού

Ο Μάης έχει μυστικά – Παντελής Θαλασσινός

Καμπάνα του Εσπερινού – Αλεξία Αλεξίου

Τριαντάφυλλο του Μάη – Sergio Endrigo

Μάιος – Ορφέας Περίδης

Σχόλια