Έχουν περάσει λίγοι μήνες από τότε που ο Απόστολος Ρίζος κυκλοφόρησε το νέο του album με τον τίτλο “6” , το οποίο καταγράφηκε ως μια από τις καλύτερες δισκογραφικές προτάσεις της χρονιάς. Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής καταφέρνει πάντα να συντονίζει το κοινό του με τις ερμηνείες και τη σκηνική του παρουσία.

Απόστολος Ρίζος

Ο Απόστολος Ρίζος μίλησε στο GetGreekMusic και απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις:

Θα εμφανιστείς τον Μάρτιο στο Kremlino. Πες μας λίγα λόγια για αυτό.

Κατ΄αρχάς το Kremlino είναι ένας άρτιος συναυλιακός χώρος και ταυτόχρονα είναι ένας χώρος που το μουσικό του προφίλ μας “ταιριάζει” πολύ. Πυρήνας της παράστασης είναι τα τραγούδια του νέου άλμπουμ ‘6’. Μαζί με τους «πολυμήχανους» μουσικούς μου συνεργάτες, ενώνουμε μουσικά μικρόκοσμους τραγουδιών, τα καινούργια με παλιότερα δικά μου αλλά και με τραγούδια άλλων δημιουργών, από όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής, που έλκονται αυθόρμητα μεταξύ τους.  

Προτιμάς μεγαλύτερες ή μικρότερες μουσικές σκηνές;

Εξαρτάται από τον χαρακτήρα της παράστασης που ανά περίοδο παρουσιάζω. Η παράσταση που θα παρουσιάσουμε και στον Πειραιά έχει ρυθμό, συναίσθημα και ερμηνείες που εξαφανίζουν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ σκηνής και ακροατών και  γι’ αυτό νιώθω ότι μπορεί να αναπνεύσει σε κάθε χώρο.

απόστολος Ρίζος

Γιατί ο νέος σου δίσκος πήρε το όνομα 6; Σημαίνει κάτι για σένα;

Κυκλοφόρησε έξι χρόνια μετά τον προηγούμενο και έχει έξι τραγούδια, έξι διαφορετικές οπτικές της πραγματικότητας των τελευταίων χρόνων. Όλη αυτή την δύσκολη περίοδο των τελευταίων χρόνων ένιωθα συχνά ότι τα γεγονότα γύρω μου διαγράφουν κύκλους που δεν έκλειναν. Το σχήμα του αριθμού έξι, είναι σαν ένας κύκλος που δεν κλείνει αλλά ξεκινά να διαγράφει τον επόμενο. Πέρα λοιπόν από τις υπόλοιπες πιο προφανείς ερμηνείες, ήταν το κατάλληλο σχήμα για να περιγράψει αυτή την ατέρμονη πραγματικότητα και να  αντιπροσωπεύσει ως τίτλος αυτόν τον κύκλο τραγουδιών – που δεν κλείνει, αλλά εμπνέεται από την εκάστοτε πραγματικότητα και συνεχίζει ένα ταξίδι.  

Αγαπημένο σου τραγούδι από το νέο σου album “6” και γιατί;

Τα αγαπώ εξίσου γιατί στο νέο άλμπουμ κανένα τραγούδι δεν επαναλαμβάνει τον εαυτό του, ούτε μουσικά ούτε στιχουργικά.  

Πώς βλέπεις τα πράγματα στην ελληνική δισκογραφία στις μέρες μας;

Είναι μια μεταβατική περίοδος προς μια νέα πραγματικότητα, ψηφιακή, που ακόμα δεν έχει σαφείς κανόνες και λειτουργική δομή. Για τους δημιουργούς είναι ίσως η χειρότερη στιγμή. Εκτός από τη δυσκολία να χρηματοδοτηθεί μια παραγωγή, ο δημιουργός πλέον αναλαμβάνει πολλές φορές και το κομμάτι της διάδοσης της δουλειάς του. Το ίντερνετ βοηθάει πολύ στο να μπορεί κάποιος να ακούσει από οπουδήποτε στον κόσμο τραγούδια κάποιου καλλιτέχνη, είναι όμως επιτακτική ανάγκη  παγκοσμίως να υπάρξει ένας δίκαιος τρόπος κατανομής των  εσόδων από τις πωλήσεις, το streaming και τα δικαιώματα από τις ψηφιακές πλατφόρμες μουσικού περιεχομένου.

Απόστολος Ρίζος

Βλέπεις αλλαγή στην ελληνική μουσική σκηνή σήμερα όσον αφορά την ποιότητα των προγραμμάτων και τις συνεργασίες;

Υπάρχουν ποιοτικές παραστάσεις και συνεργασίες που εκφράζουν τον παλμό και τις ανάγκες αυτής της εποχής, όπως υπήρχαν πάντοτε. Υπάρχουν βέβαια  και οι “ευκαιριακές συμμαχίες” που αποσκοπούν απλώς στη μεγιστοποίηση της απόδοσης ενός προγράμματος. Κάποιες φορές λειτουργεί η συνταγή, κάποιες άλλες όχι.  

Έχεις κάνει σπουδαίες συνεργασίες μέχρι στιγμής. Έχεις κάποιον καλλιτέχνη στο μυαλό σου που θα ήθελες να συνεργαστείς;

Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που με ενδιαφέρει να γνωρίσω μουσικά, αν τους αναφέρω θα χαλάσει το όνειρο και η ευχή.

Από τι παίρνεις έμπνευση;

Με ενδιαφέρει κυρίως να παρατηρώ τη συνύπαρξη των ανθρώπων. Πώς  αντιδρούν σε μια κατάσταση προσωπική ή κοινωνική και πώς αυτό αντανακλά μέσα τους και στις σχέσεις τους με τους άλλους.

Τι μήνυμα θα ήθελες να περάσεις στο κοινό σου / Για ποιο πράγμα θα ήθελες να σε θυμάται το κοινό σου;

Δεν είναι πρόθεσή μου να περάσω κάποιο μήνυμα. Δεν υπάρχει λόγος να ζούμε τη ζωή μας μέσα από τις ζωές των άλλων. Όπως λέει κι ο Ρασούλης «κάθε ένας είναι ένας που σύνορο πονά κι εγώ είμαι ένας κανένας που σας σεργιανά».

Τι θα ευχόσουν στους αναγνώστες του GGM;

Να ψάχνουν και να ακούνε ωραίες μουσικές.

Ο Απόστολος Ρίζος ξεκινάει την Παρασκευή 10 Μαρτίου τις εμφανίσεις του στο Kremlino.

Δείτε παρακάτω την αφίσα:

απόστολος Ρίζος

Σχόλια