Έφυγε σήμερα τα ξημερώματα 5 Αυγούστου του 2020, στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη ο μεγάλος ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης. Η αιτία ήταν καρδιακή ανακοπή ενώ όπως αναφέρεται δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Σε πολλούς έγινε γνωστός όταν συνεργάστηκε το 2013 με το συγκρότημα Κόζα Μόστρα για να τερματίσουν στην 6η θέση στο μουσικό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον στο Μάλμο της Σουηδίας.

Αγάθωνας Ιακωβίδης

Ο Αγάθωνας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1955 από μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς. Με τη μουσική άρχισε να ασχολείται το 1971 και κυρίως με τη ρεμπέτικη, όπου και υπήρξε αυτοδίδακτος σε πολλά έγχορδα όργανα, όπως την κιθάρα, το μπουζούκι, το μπαγλαμά, το ούτι και άλλα. Έκανε επίσης και ραδιοφωνικές εκπομπές καθώς κατείχε πολλούς ρεμπέτικους δίσκους γραμμοφώνου.

Παρόλο που με τη μουσική άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά από το 1973 σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης, η αγάπη του για το ρεμπέτικο τον έκανε το 1977 να δημιουργήσει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης με το οποίο έκανε συναυλίες, έπαιζε ζωντανά σε μαγαζιά και ηχογράφησε και δύο δίσκους. Τέσσερα χρόνια μετά, το 1981, πήγε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς λαϊκούς καλλιτέχνες όπως τον Κώστα Παπαδόπουλο, το Γιώργο Κόρο, το Βασίλη Σούκα, το Λάζαρο Κουταλίδη, το Νίκο Φιλιππίδη, το Νίκο Χατζόπουλο και άλλους.

αγάθωνας

Πραγματοποίησε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ερμήνευσε πολλά γνωστά και άγνωστα ρεμπέτικα τραγούδια που ανέσυρε από το αρχείο του. Το 1987 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου ζούσε και εργαζόταν ως το τέλος.

Σχόλια