Με αφορμή την δυσάρεστη επέτειο του θανάτου του αγαπημένου σε όλους μας Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, συγκεντρώσαμε τραγούδια που όλοι μας αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε σε πολλές στιγμές της ζωής μας. Τραγούδια που μας κάνανε παρέα στις χαρές μας αλλά και στις “μαύρες” μας. Ήταν έντεχνος αλλά δεν έβαλε ποτέ του καμιά ταμπέλα, είτε σοβαροφάνειας είτε κουλτούρας. Τέτοιος ήταν ο Λαυρέντης. Όπως έλεγε έγραφε τραγούδια ελαφρά, αλλά με άκρα σοβαρότητα. Έγραφε τραγούδια για ταινίες, τη ζωή, τις χαρές μας και τις λύπες μας, γιαυτό και η απώλειά του ήταν τόσο μεγάλη και τόσο ξαφνική… κάτι σα φλασάκι…

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σέπια
Πρόσφερε στη μουσική πάνω από 40 χρόνια και οι συνεργασίες του πολυάριθμες, τόσο με Έλληνες αλλά και με ξένους μουσικούς. Τα λόγια, όσο πολλά ή και καλά να είναι για αυτόν τον τεράστιο καλλιτέχνη, δυστυχώς δεν είναι αρκετά για να αποδώσουν το μέγεθός του, ή για να μας γεμίσουν το κενό που άφησε η απώλειά του. Ας αφήσουμε λοιπόν τα τραγούδια του να τα πουν όλα… τα τραγούδια που όλοι μας τόσο αγαπήσαμε.

1. “Πόσο σε θέλω“. Το τραγούδι που έγραψε ο Λαυρέντης πριν ακολουθήσει σόλο καριέρα για τους Τερμίτες σε στίχους του Γιάννη Σπυρόπουλου. Τραγούδι της δεκαετίας του ΄80 που ακόμα τραγουδιέται από όλες τις ηλικίες και έχει ερμηνευτεί από μια πληθώρα τραγουδιστών.

2. “Διδυμότειχο Blues“. Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαχρονικά τραγούδια του Λαυρέντη σε στίχους Γιάννη Σπυρόπουλου. Τραγούδι σταθμός στην καριέρα του καλλιτέχνη το οποίο τραγούδησε πρώτη φορά με το Γιώργο Νταλάρα αλλά και έπειτα με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και με το Διονύση Τσακνή. Ένα βιογραφικό τραγούδι για τη θητεία του στο στρατό με το οποίο ταυτίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι στο άκουσμα του. Μια ιστορία που διηγήθηκε στο Σπυρόπουλο, ο οποίος την έκανε τραγούδι. Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος πριν κυκλοφορήσει το τραγούδι ήταν έτοιμος να παρατήσει τη μουσική και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Βόλο. Ευτυχώς για μας όμως η επιτυχία του κομματιού ήταν τεράστια και ο Λαυρέντης παρέμεινε στο χώρο.

3. “Να δεις τι σου χω για μετά“. Άλλη μια εξαιρετική συνεργασία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αυτή τη φορά με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε στίχους Μιχάλη Γκανά από το άλμπουμ “Ρίξε κόκκινο στη νύχτα”. Ένα τραγούδι που παραμένει πάντοτε διαχρονικό, όσα χρόνια και να περάσουν, και τραγούδι/τίτλος πολλών κοινών εμφανίσεων των δυο ερμηνευτών του.

4. “Πεθαίνω για σένα“. Σε στίχους της Ελένης Ράντου και του Γιάννη Μαύρου, τραγουδησμένο σε πρώτη εκτέλεση από το Γιώργο Μαργαρίτη για την ομότιτλη ταινία του Νίκου Καραπαναγιώτη.

5. “Έλα Ψυχούλα μου“. Εδώ ξανά ένας κινηματογραφικός Λαυρέντης για την ταινία “Ένας & ένας” του Νίκου Ζαπατίνα σε στίχους του Ισαάκ Σούση.

6. “Και τι ζητάω“. Άλλη μια τεράστια συνεργασία σε ένα υπέροχο τραγούδι ήταν αυτή του Λαυρέντη με τον Διονύση Σαββόπουλο το οποίο έχει ερμηνευτεί και από τους δύο σε πολλές τους ζωντανές εμφανίσεις.

7. “‘Ενας Τούρκος στο Παρίσι“. Άλλο ένα τραγούδι του Λαυρέντη σε στίχους Ισαάκ Σούση από το άλμπουμ “Η συναυλία”. Χαρούμενο, παιχνιδιάρικο και “ανεβαστικό” τραγούδι που σε μικρούς και μεγάλους χάρισε χαμόγελα και σφυρίζαμε ακούγοντάς το!

8. “Το φλασάκι“. Ένα τραγούδι βάλσαμο στις καρδιές όλων μας. Χιλιοακουσμένο και τραγουδισμένο με έναν ενθουσιασμό πάντοτε σα να είναι η πρώτη φορά. Τη μουσική έγραψε ο Λαυρέντης και ο Σάκης Μπουλάς τους στίχους και το ερμήνευσε με την εξαίσια φωνή του. Τώρα πλέον το ξανατραγουδούν μαζί στον παράδεισο για όλους τους τους φίλους που τόσο πρόωρα συνάντησαν και οι δυο.

Σχόλια