Η Ελλάδα στην Eurovision την δεκαετία του 80 χαρακτηρίστηκε αμφιλεγόμενη. Υπήρχαν τόσο οι καλές όσο και οι κακές εμφανίσεις.

Η Ελλάδα στην Eurovision την δεκαετία του 80

Η Ελλάδα στην Eurovision την δεκαετία του 80

1980

Η Άννα Βίσση ως νεαρή τότε τραγουδίστρια κάνει το δικό της “Ωτοστόπ” μαζί με το συγκρότημα “Επίκουροι“. Οι Ευρωπαίοι ενθουσιάζονται με το νάζι και την καλή της αύρα. Ωστόσο η θέση μας μέτρια και συγκεκριμένα η 13η με 30 βαθμούς ανάμεσα σε 19 χώρες που διαγωνίζονταν εκείνη την χρονιά.

1981

Ο Γιάννης Δημητράς εκείνη την χρονιά ερμηνεύει την εκπληκτική μπαλάντα με τίτλο “Φεγγάρι καλοκαιρινό” και μαγεύει όλη την Ευρώπη. Η θέση μας αρκετά καλή και συγκεκριμένα η 8η με 55 βαθμούς ανάμεσα σε 20 χώρες που διαγωνίζονταν εκείνη την χρονιά.

1982

Και ενώ η Ελλάδα είχε αποφασίσει να στείλει τον Θέμη Αδαμαντίδη με το τραγούδι “45 κοπελιές” για κάποιον ανεξίγητο λόγο αποσύρθηκε με αποτέλεσμα να μην συμμετάσχουμε εκείνη την χρονιά.

1983

Η Κρίστυ Στασινοπούλου ερμηνεύει το κομμάτι “Μου λες“. Μια ορχηστρική κλασσική μπαλάντα που όμως δεν συγίνησε ιδιαίτερα την Ευρώπη. Η θέση που λάβαμε ήταν η 14η με 32 βαθμούς ανάμεσα σε 20 χώρες. Το περίεργο είναι οτι για πρώτη φορά πήραμε δυο 12αρια, από την Κύπρο και την Ισπανία.

1984

Άλλη μια αποχή για την χώρα μας. Ο λόγος αυτή την φορά ήταν το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο των τραγουδιών, σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ.

1985

Ο Τάκης Μπινιάρης με μια αμφίεση που περισσότερο σε σερβιτόρο έφερνε μας εκπροσωπεί με το τραγούδι “Μοιάζουμε“. Ιδιαίτερα χαμηλή η θέση μας, μόλις η 16η με 15 βαθμούς ανάμεσα σε 19 χώρες που διαγωνίζονταν εκείνη την χρονιά.

1986

Και ενώ είχαμε επιλέξει την Πωλίνα με το τραγούδι “Βάγκον Λι” για να μας εκπροσωπήσει, η συμμετοχή μας αναβλήθηκε λόγω…Πάσχα. Η βραδιά της Eurovision έπεφτε Μεγάλο Σάββατο οπότε και αποχωρήσαμε εκείνη την χρονιά.

1987

Η μόνη συμμετοχή μας την δεκαετία του 80 που πήγε με τον αέρα του φαβορί στον θεσμό. Το συγκρότημα Bang με το τραγούδι “Στοπ” μας εκπροσωπούν αφήνωντας τις καλύτερες των εντυπώσεων. Άδικη θα λέγαμε η θέση μας, μόλις 10η με 64 βαθμούς ανάμεσα σε 22 χώρες που διαγωνίζονταν εκείνη την χρονιά.

1988

Εκείνη η χρονιά παραμένει αξέχαστη λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου των τραγουδιών στον Ελληνικό τελικό. Με δυσκολία επιλέγεται το “Κλόουν” με την Αφροδίτη Φρυδά τερματίζοντας τελικά στην 17η θέση με 10 βαθμούς ανάμεσα σε 21 χώρες που συμμετείχαν εκείνη την χρονιά. Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε πως μας ψήφισε για πρώτη φορά η Τουρκία δίνοντας μας 3 βαθμούς.

1989

Ίσως ένα από τα ομορφότερα κομμάτια που μας έχει εκπροσωπήσει. Η Μαριάννα Ευστρατίου με το τραγούδι “Το δικό σου αστέρι” μας χαρίζει την 9η θέση με 56 βαθμούς ανάμεσα σε 22 χώρες που συμμετείχαν εκείνη την χρονιά.

Σχόλια