Την πρώτη της εμφάνιση έκανε η Ελλάδα στην Eurovision την δεκαετία του 70. Έτσι λοιπόν άρχισαν όλα!

Η Ελλάδα στην Eurovision την δεκαετία του 70

Η Ελλάδα στην Eurovision την δεκαετία του 70

1974

Η Ελλάδα κάνει την παρθενική της εμφάνιση στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1974. Η Μαρινέλλα με το “Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου” κατακτάει την 11η θέση με 7 βαθμούς ανάμεσα στις 17 χώρες που διαγωνίζονταν εκείνη την χρονιά. Ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε μπουζούκι στην σκηνή της Eurovision. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή!

1975

Η Ελλάδα δεν δίνει το παρών στον θεσμό. Βασικότερος λόγος λένε πως ήταν η έντονη διαμαρτυρία μας για την παρθενική εμφάνιση της Τουρκίας τότε στον διαγωνισμό.

1976

Η Μαρίζα Κωχ με ένα τραγούδι μοιρολόι, το “Παναγιά μου Παναγιά μου” εκπροσωπεί την Ελλάδα. Το κομμάτι κάνει αναφορές για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο με αποτέλεσμα να προκαλέσει αντιδράσεις. Έντονες φήμες εκείνης της περιόδου έλεγαν πως η Μαρίζα Κωχ δέχτηκε απειλές μέχρι και για την ζωή της. Την ώρα που τραγουδούσε στην σκηνή, ένας σκοπευτής την σημάδευε χωρίς ευτυχώς να συμβεί κάτι. Οι αντιδράσεις πολλές, η θέση μας σχετικά μικρή. 13η με 20 βαθμούς ανάμεσα σε 20 χώρες.

1977

Μπορούμε να πούμε πως ήταν η χρονιά μας. Η Ελλάδα είδε σοβαρά την προοπτική της πρώτης θέσης και έστειλε τον Πασχάλη, την Μπέσσυ Αργυράκη, την Μαριάννα Τόλη και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς να μας κάνουν το δικό τους “Μάθημα σολφέζ“. Εύκολοι στίχοι που πέρασαν αμέσως στο Ευρωπαϊκό κοινό, ευχάριστη μουσική και έξυπνη χορογραφία. Όλοι μιλούσαν για το απόλυτο φαβορί, αλλά τελικά καταλήξαμε στην 5η θέση με 92 βαθμούς ανάμεσα στις 18 χώρες που συμμετείχαν εκείνη την χρονιά.

1978

Η Τάνια Τσανακλίδου με το μπρίο της και την θεατρικότητα της ερμηνεύει το τραγούδι “Τσάρλυ Τσάπλιν” και αφήνει τις καλύτερες των εντυπώσεων. Η εμφάνιση της παρέπεμπε στον αγαπημένο Σαρλό και η θέση μας τελικά η 8η με 66 βαθμούς ανάμεσα σε 20 χώρες που διαγωνίζονταν εκείνη την χρονιά.

1979

Εκείνη την χρονιά μας χρίζουν και πάλι μεγάλο φαβορί. Η Ελπίδα με το τραγούδι “Σωκράτης” έχει προκαλέσει θετικότατες αντιδράσεις και όλοι μιλάνε για την πρωτιά που δικαιούται η Ελλάδα. Τελικά και πάλι καταλήγουμε στην 8η θέση με 69 βαθμούς ανάμεσα στις 19 χώρες που διαγωνίζονταν εκείνη την χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν την βραδιά του Τελικού κλάπηκε η χλαμίδα της Ελπίδας και αναγκάστηκε να βρει σε πολύ σύντονο διάστημα μια καινούργια.

Σχόλια