Σήμερα 27 Ιουλίου κλείνουν 27 χρόνια χωρίς την Τζένη Καρέζη και το GetGreekMusic θυμάται αγαπημένες επιτυχίες της.

25 χρόνια χωρίς την Τζένη Καρέζη

Η Ευγενία Καρπούζη (το πραγματικό της όνομα) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου του 1932.

Το 1951 δίνει εξετάσεις στην Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου και περνά, ενώ το 1954 αποφοιτά.

Την ίδια χρονιά συμμετέχει στην πρώτη της θεατρική παράσταση και συγκεκριμένα στην “Ωραία Ελένη” στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη και του Βασίλη Διαμαντόπουλου.

Ένα χρόνο μετά πρωταγωνιστεί και στην πρώτη της κινηματογραφική ταινία, την “Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο” όπου γίνεται τεράστια εισπρακτική επιτυχία.

Ακολουθούν δεκάδες ταινίες στις οποίες η Τζένη αποθεώνεται από κοινό και κριτικούς.

“Η θεία απ’ το Σικάγο, “Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο”, “Το τρελοκόριτσο”, “Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος”, “Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα”, “Τα κόκκινα φανάρια”, “Δεσποινίς Διευθυντής”, “Τζένη Τζένη”, “Μια τρελή τρελή οικογένεια”, “Ένα ιππότης για την Βασούλα”, “Μαντώ Μαυρογένους” και πολλές άλλες.

Ωστόσο η μεγάλη αγάπη της Τζένης Καρέζη ήταν το θέατρο. Πολλές φορές δήλωνε θεατρική ηθοποιός ενώ είχε πει και την περιβόητη ατάκα:

“Το θέατρο για μένα, σημαίνει η ζωή μου ολόκληρη. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου, χωρίς το θέατρο, μακριά από το θέατρο. Αυτό όχι! Εκεί θα πέθαινα”.

“Η Παναγία των Παρισίων”, “Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ”, “Μήδεια”, “Έντα Γκάμπλερ”, “Ηλέκτρα”, “Βυσσινόκηπος”, “Οιδίπους Τύραννος” ήταν μόνο μερικές από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της.

Τελευταίο της θεατρικό έργο ήταν το “Διαμάντια και Μπλουζ” την σεζόν 1990-1991.

Τα ωραιότερα μάτια του Ελληνικού κινηματογράφου έκλεισαν για πάντα στις 27 Ιουλίου του 1992 έπειτα από τετραετή μάχη με τον καρκίνο. Η σωρός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Λίγους μήνες πριν τον θάνατο της είχε γράψει η ίδια την αυτοβιογραφία της.

Έχουν περάσει κιόλας 27 χρόνια από τον θάνατο της αλλά ακόμη την νιώθουμε εδώ γύρω μας. Για μας θα είναι πάντα η Τζένη, το Τζενάκι που δεν έφυγε ποτέ!

27 χρόνια χωρίς την Τζένη Καρέζη | Αγαπημένα της τραγούδια

Σχόλια