GGM Αφιέρωμα: Τα πιο σπαστικά πράγματα του καλοκαιριού
Καλοκαίρι. Μια από τις καλύτερες εποχές- αν όχι η καλύτερη- του χρόνου. Ο καιρός φτιάχνει, η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο κόσμος βγαίνει έξω, διασκεδάζει, περνάει καλά… Υπάρχουν, όμως, μερικές στιγμές που λες «Ανάθεμα την ώρα και τη στιγμή που περίμενα να ‘ρθει το καλοκαίρι». Ναι, είναι εκείνες οι στιγμές που θα παρακαλούσες σαν τρελός να έρχονταν πίσω εκείνες οι κρύες νύχτες του χειμώνα…

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια προσπάθεια να απαριθμήσουμε όλα εκείνα τα σπαστικά πράγματα που, ανάλογα με τη συχνότητα που εμφανίζονται, είναι ικανά να σου καταστρέψουν τη διάθεση μέσα Ιουλίου.

Ζέστη (πάρα πολύ ζέστη)
GGM Αφιέρωμα: Τα πιο σπαστικά πράγματα του καλοκαιριού
Σαφώς, αν πεις σε κάποιον, πως ένα από τα βασικότερα πράγματα που σε πειράζουν το καλοκαίρι είναι η ζέστη, θα σε περάσει για τρελό, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που το κάνουν, μάλιστα, να διαφέρει από όλες τις υπόλοιπες εποχές. Δεν μιλάμε, όμως για εκείνη την απλή, υποφερτή – «τίμια» θα μπορούσε να πει κανείς στην τελική- ζέστη.

Μιλάμε για εκείνες τις περιόδους- οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και ολόκληρες εβδομάδες- όταν και η θερμοκρασία ξεκολλά από τις 35 και 36 βαθμούς Κελσίου και σκαρφαλώνει στους 4ο με 41, σκαρφαλώνοντας επίσης την υπομονή μας. Λες, άντε να κρατήσει μια μέρα, θα το παλέψεις κάπως. Το πολύ δύο. Όταν, όμως, ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 3 ημερών οι αντοχές του ανθρώπινου σώματος αρχίζουν να εξασθενούν επικίνδυνα. Το aircondition, ποτέ δε θα πιάσει τη χαμηλότερη θερμοκρασία και εσύ θα ιδρώνεις σε κάθε σου κίνηση.

Δε θέλω να φανταστώ τι μπορεί να συμβαίνει όταν δεν υπάρχει aircondition ακόμα…

Λεωφορεία και πάσης φύσεως μεταφορικά μέσα
GGM Αφιέρωμα: Τα πιο σπαστικά πράγματα του καλοκαιριού
Αν ζεις στην Αθήνα, ή σε οποιοδήποτε άλλο μεγάλο αστικό κέντρο, θα με καταλάβεις απόλυτα. Η ταλαιπωρία που περνάς προκειμένου τελικά να φτάσεις στον προορισμό σου είναι διαρκής και πολυποίκιλη. Περνάς, με λίγα λόγια, από πολλά στάδια μέχρι τη στιγμή που θα ανοίξουν οι πόρτες και με ένα άλμα θα καταφέρεις να ξεπηδήσεις από το πλήθος και θα βγεις εκτός του λεωφορείου, συρμού και των υπολοίπων.

Καταρχάς, τα λεωφορεία το καλοκαίρι αργούν. Αργούν πολύ. Κάτι το οποίο έχει δυο βασικές συνέπειες. Πρώτον περιμένεις δίπλα στο δρόμο με τη πίσσα να έχει φτάσει σε βαθμούς, κοντά σε αυτούς του κέντρου της γης, και παρακαλάς να βρεις έστω ένα μικρό σημείο σκιάς προκειμένου να προφυλαχθείς από τον μαινόμενο ήλιο. Καμιά φορά παίρνεις το ρίσκο να παρατήσεις την ωραία σου σκιά για να δεις αν έρχεται ή έστω σε πόσα λεφτά έρχεται το λεωφορείο, όντας περίεργος. Θερμή παράκληση, μην το κάνεις. Γυρνώντας πίσω στη θέση σου, λογικά θα δεις έναν άλλο άνθρωπο, ο οποίος έχει καπαρώσει τη θέση και θα σε κοιτά με ένα βλέμμα το λιγότερο υπεροψίας, το περισσότερο εμπαιγμού. Παίζει να είναι και ο τύπος που πριν καθόταν δίπλα σου μες στον ήλιο και εσύ δεν έκανες ένα βήμα δίπλα για να μπει και αυτός στη σκιά.

Η δεύτερη, όμως, συνέπεια είναι πως μετά την καθυστέρηση, αν είσαι και σε ενδιάμεση στάση, το πιο πιθανό είναι το λεωφορείο να είναι ήδη γεμάτο ή να πρόκειται να γεμίσει στην επόμενη στάση.

Και ενώ φαντάζεσαι πως τα κινέζικα βασανιστήρια τελειώνουν μπαίνοντας στο λεωφορείο, τα πράγματα αρχίζουν να σκουραίνουν ακόμα περισσότερο. Ενωμένα κορμιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε μια κίνηση, aircondition που σε πολλές περιπτώσεις δε λειτουργεί – δεν καθόσουν στο σπιτάκι σου;- και μενώμενοι ηλικιωμένοι που προσπαθούν να φτάσουν στην πόρτα 3 στάσεις πριν τον προορισμό τους, είναι έτοιμα να σου χαλάσουν όλη εκείνη τη διάθεση που είχες φτιάξει, ακούγοντας από τα φανταχτερά μπλε ακουστικά σου το «Κάτω από το παράθυρό σου» τον Μάιο.

Μουσική στη διαπασών μέχρι τα ξημερώματα
GGM Αφιέρωμα: Τα πιο σπαστικά πράγματα του καλοκαιριού
Όπως είναι λογικό, η διάθεση το καλοκαίρι κορυφώνεται. Όπου και να πας ακούς ανεβαστικά τραγούδια.

Είσαι, λοιπόν, σπίτι σου ένα βράδυ του καλοκαιριού κάθεσαι στο μπαλκόνι σου και ακούς την πρώτη νότα από τα τραγούδια που έχει βάλει τέρμα ο γείτονας σου. Ακούς στην αρχή ένα από τα τραγούδια που έχει προτείνει το GetGreekMusic ως τα καλύτερα της εβδομάδας και σου αρέσει. Μη σου πω, ότι σκέφτεσαι να  αρχίσεις να χορεύεις στους ρυθμούς του. Περνάει μια ώρα. Περνάνε δύο, περνάνε τρεις και αυτός συνεχίζει να παίζει στη διαπασών τα τραγούδια του. Εσύ αρχίζεις να χάνεις την υπομονή σου καθώς προσπαθείς να κοιμηθείς αφού την επόμενη μέρα πρέπει να σηκωθείς χαράματα για να πας στη δουλειά.

Αυτός, όμως, ακάθεκτος. Αρχίζει, λοιπόν, να νιώθει DJ και να παίζει περίεργα είδη μουσικής, φτάνοντας μέχρι το όριο της deep house. Εκεί η υπομονή έχει παρέλθει μια και καλή. Η πρώτη αντίδραση συνήθως  είναι ένα επιφώνημα απελπισίας του παθόντος προς το γείτονα. Στη χειρότερη, ένας έντονος διαπληκτισμός που κανείς δε ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει.

Είσαι ήρεμος άνθρωπος όμως εσύ, δεν κάνεις τέτοια πράγματα. Βάζεις να δεις μία ταινία στην τηλεόρασή σου για να αποσπάσεις την προσοχή σου και να καταστρώσεις το σχέδιο εκδίκησής σου. Ή μάλλον θα μπεις τώρα να πάρεις νέα ηχεία και τότε θα δει κι αυτός ποιος είναι καλύτερος DJ!

Παραλία
GGM Αφιέρωμα: Τα πιο σπαστικά πράγματα του καλοκαιριού
Ας συμφωνήσουμε σε κάτι εξ αρχής. Η παραλία και τα μπάνια πράγματι είναι μια αχτίδα δροσιάς ειδικά αν μένεις σε μια μεγάλη πόλη, όπως η Αθήνα. Υπάρχουν, όμως, και εκεί εκείνα τα μικροπράγματα τα οποία είναι ικανά να σου καταστρέψουν τη διάθεση.

Αρχικά, ας φέρει κάποιος εμπρός των περισσοτέρων παραθεριστών τον εφευρέτη των ρακετών. Τίθεται εν αμφιβόλω αν θα καταφέρει να επιζήσει. Οι ρακέτες είναι, μια από τις χειρότερες συνήθειες- αν όχι η χειρότερη- μερικών λουόμενων οι οποίοι ζουν ανάμεσά μας. Έχεις κάνει το μπανάκι σου. Έχεις καταφέρει να βγεις ζωντανός από τη καυτή άμμο. Προσπαθείς να χαλαρώσεις στη ξαπλώστρα σου και να βάλεις στα ακουστικά σου να παίζει μουσική. Και εκεί που μπαίνει το ρεφρέν του «Αν πονάς» του Νίκου Οικονομόπουλου, αρχίζεις να ακούς δειλά τα πρώτα  τακ τουκ των επαγγελματιών ρακετιστών που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Το παιχνίδι παίρνει φωτιά, εσύ κάνεις υπομονή και ξαφνικά πάνω στην ένταση να χτυπήσει το μπαλάκι ένας άρτιος ρακετίστας πέφτει ακριβώς δίπλα σου, γεμίζοντάς σε με άμμο. Ίσως ήρθε η στιγμή να υψώσεις το ανάστημά σου.

Αφού, λοιπόν, αποφασίσεις να φύγεις για να πας και εσύ στο σπιτάκι σου, σου συνιστούμε να έχεις φροντίσει να έχεις εσύ ή κάποιος φίλος σου αυτοκίνητο προκειμένου να μην κάνεις το λάθος να περιμένεις το τραμ ή το λεωφορείο. Γιατί, ότι είπαμε στη δεύτερη κατηγορία, στην περίπτωση μετά το μπάνιο, ισχύει εις τριπλούν…

Έντομα
GGM Αφιέρωμα: Τα πιο σπαστικά πράγματα του καλοκαιριού
Ναι, εκείνα τα μικρά, άλλες φορές μεγαλύτερα, έντομα τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι λες και αυτά, σαν άλλα θηλαστικά, πέφτουν σε χειμερία νάρκη, όταν κάνει κρύο, και τη στιγμή που καλυτερεύει ο καιρός είναι έτοιμα να κάνουν τις διακοπές τους, και να διαλύσουν, όπως φαίνεται, τις δικές σου. Θες να βγεις μια βόλτα, να ευχαριστηθείς τον καλό καιρό; Ξαφνικά πέφτουν πάνω σου ένα σμήνος από σκνίπες, οι οποίες μπαίνουν σε μάτια, αφτιά και γενικά σε ενοχλούν. Τελικά τις αποφεύγεις και γυρνάς σπίτι σου. Μπαίνεις μέσα και αντικρίζεις, ειδικά αν είναι εξοχικό, κάτι έντομα, συνήθως πολύ μεγάλα τα οποία έχουν κάνει κατάληψη στο σπίτι σου. Πάλι ξέχασες να πάρεις το εντομοαπωθητικό που θα τελείωνε με μιας το μαρτύριό σου πριν καν αρχίσει.

Μετά το αρχικό σοκ, τα απομακρύνεις, και όντας κουρασμένος, πας για ύπνο, όπου και αρχίζει το μεγαλύτερο μαρτύριο. Τα κουνούπια. Είναι εκείνα τα μικροσκοπικά έντομα τα οποία αρχίζουν να τριγυρνούν στον αέρα όταν δεν υπάρχει φως και με ένα άκρως ενοχλητικό ήχο κουνούν τα φτερά τους προκειμένου να βρουν αίμα. Ανθρώπινο αίμα. Τότε είναι η στιγμή που εκτός από τα σπυράκια τσιμπήματος γεμίζεις με μελανιές που προέρχονται από δικά σου χτυπήματα στο σώμα σου προκειμένου να τα σκοτώσεις.

Και μάντεψε… Δεν έχεις σκοτώσει κανένα…

Υ.Γ. Μπορεί όλα αυτά να είναι μερικά από τα πιο σπαστικά πράγματα του καλοκαιριού, προσπάθησε να είσαι υπομονετικός προκειμένου να καταφέρεις να ζήσεις και εσύ αυτή τη μαγεία του καλοκαιριού.

 

Σχόλια