Ninios_Papapaioannou_Karantoniou

Με αφορμή την έναρξη των εμφανίσεων τους στο Σταυρό του Νότου στις 8 Νοεμβρίου, αλλά και τις τελευταίες δισκογραφικές τους δουλειές, ο Χρήστος Νινιός, ο Πάνος Παπαιωάννου και ο Χρυσόστομος Καραντωνίου μίλησαν στο GetGreekMusic και στο Γιάννη Αμανατίδη.

Πώς θα παρουσιάζατε τον εαυτό σας σε κάποιον ο οποίος δε γνωρίζει ποιος είναι ο Χρήστος, ο Πάνος και ο Χρυσόστομος;

Χ.Ν.:  Ο Πάνος και ο Χρυσόστομος είναι δύο εξαιρετικά παιδιά με ήθος, αρχές και αγάπη για τη μουσική. Ο καθένας τους έχει πολύ δυνάτά σημεία , όπως η φωνή του Πάνου και οι εξαιρετικές συνθέσεις του Χρυσόστομου με αποτέλεσμα να αλληλοσυμπληρώνονται και να δημιουργούν ένα φοβερό δίδυμο που λειτουργεί ως μονάδα. Για εμένα τι να πώ… Καλύτερα να ρωτήσετε τα παιδιά…

Π.Π.: Κάποιος που αγάπησε την κιθάρα και το τραγούδι από μικρό παιδί. Στη συνέχεια δοκίμασε μόνος του στο παιδικό δωμάτιό του να μάθει τα ακόρντα στο «Θεσσαλονίκη» των Μικρούτσικου-Καββαδία και τραγούδησε πρώτη του φορά σε κόσμο στην 6η Δημοτικού σε ένα θεατρικό στο ρόλο του Οδυσσεβάχ. Μέχρι σήμερα δεν έχει αφήσει την πένα από τα χέρια του και συνεχίζει με όρεξη και αγάπη να τραγουδάει τραγούδια καινούρια και παλιά αγαπημένα. Παράλληλα εργάζεται και ως γραφίστας τα πρωινά για τα προς το ζην.

Χ.Κ.: Το να παρουσιάσω τον εαυτό μου, μου ακούγεται κάπως… καλύτερα να σας συστηθώ. Είμαι ο Χρυσόστομος Καραντωνίου. Είμαι συνθέτης. Παίζω κλασσική κιθάρα.

Πάνος Παπαϊωάννου

Πάνος Παπαϊωάννου

Ποια είναι τα μουσικά ερεθίσματα του καθενός; Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική, ποια είναι τα ακούσματά σας ή τα μουσικά πρότυπά σας;

X.N.: Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με τη γιαγιά μου να τραγουδά συνέχεια κρητικές μαντινάδες και όλα μου τα καλοκαίρια ως παιδί στο χωριό στην Κρήτη είχα τα πρώτα ακούσματα σε γάμους και πανηγύρια. Το τραγούδι λοιπόν είχε μπεί από μικρή ηλικία  στη ζωή μου και κυρίως το Κρητικό τραγούδι. Αργότερα στην εφηβία άρχισε η ενασχόληση με την ξένη μουσική, με μεγάλη προτίμηση, στους Doors , τους Stones, David Bowie,Pink Floyd, Nirvana… Το 94’  ο αδερφός μου  έφερε στο σπίτι τον δίσκο των Dire Straits “Alchemy Live”, ο οποίος ήταν και η αφορμή να άρχίσω κιθάρα με δάσκαλο τον Βασιλη Πιερρακέα. Από έλληνες καλλιτέχνες τα ακούσματα επίσης πολλά, με ιδιαίτερο θαυμασμό στον Χατζιδάκι , Σαββόπουλο, Παπακωνσταντίνου, Τρύπες , τον Αλκίνοο Ιωαννίδη κα. Μουσικά πρότυπα λοιπόν αποτέλεσαν όλοι οι παραπάνω με ιδιαίτερη αδυναμία πλέον στον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Π.Π.: Όπως είπα και στη προηγούμενη ερώτηση, τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα ήρθαν από το σπίτι και τον πατέρα που ερασιτεχνικά τραγουδούσε λαϊκά και μπαλάντες. Γράφτηκα στο Ωδείο όταν ήμουν δημοτικό αλλά με τα κλασικά κομμάτια δεν τα πήγαινα και τόσο καλά. Μπήκα στη χορωδία κι εκεί άρχισε να με κερδίζει το τραγούδι. Στην αναζήτηση της εφηβείας ήρθαν τα πρώτα ροκ ακούσματα (Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, Μωρά στη Φωτιά αλλά και πιο σκληροπυρηνικά… Γενιά του Χάους, Γκρόβερ κ.α.). Η ροκ μουσική πάντα μου κέντριζε το μουσικό ενδιαφέρον. Παράλληλα όμως τότε άρχισα να δουλεύω και ως τραγουδιστής σε διάφορα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης από όπου και κατάγομαι και άρχισε μέσα μου ένα χάος μουσικό. Από τη μια έπρεπε να μαθαίνω και να μελετάω τα λαικά του Περπινιάδη, του Γαβαλά, του Καζαντζίδη και καθώς πήγαινα στο μαγαζί για δουλειά να βάζω και να ακούω… Black Sabbath!!!  Επίσης θυμάμαι έντονα τα καλοκαίρια στη Χαλκιδική να ακούω Δεύτερο Πρόγραμμα. Από εκεί έμαθα και αγάπησα τα περισσότερα ελληνικά τραγούδια. Καλλιέργησαν μέσα μου ένα πολιτισμό και μια μουσική ταυτότητα οι εκπομπές του Δεύτερου. Για το λόγο αυτό ήμουν παρών στις συγκεντρώσεις μετά το «μαύρο» της κυβέρνησης Σαμαρά. Είναι έγκλημα να αποκλείεις τον πολιτισμό από τον κόσμο.

Χ.Κ.: Από μωρό, όσο δηλ θυμάμαι τον εαυτό μου, το σπίτι μου ήταν γεμάτο μουσική. Οι γονείς μου ήταν λάτρεις της μουσικής και το στερεοφωνικό είχε πάντοτε κασέτες μέσα και φυσικά συνέχεια σε play mode. Λαϊκή, κλασσική, ροκ μουσική. Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μαμαγκάκης, Λοΐζος, Ξαρχάκος, Καζαντζίδης, Τσιτσάνης, Βαμβακάρης, Ζαμπέτας, Κατσιμιχαίοι, Χαρούλα, Νταλάρας, Μάλαμας, Παπακωνσταντίνου (και οι δυο), Doors Deep purple Pink Floyd… Αυτά και εκατοντάδες άλλα ήταν τα ακούσματα μου. Ξεκίνησα ενεργά να ασχολούμαι  με τη  μουσική από τα 4 μου χρονιά όταν μια μέρα από περιέργεια μπήκα στο δωμάτιο των γονιών μου γιατί άκουγα κάτι όμορφο από εκεί μέσα… Ήταν η κιθάρα που έπαιζε ο πατέρας μου. Εκείνη η στιγμή ήταν η πρώτη μου επαφή με αυτό το μαγικό όργανο και γενικά με τη μουσική.

Η συνεργασία σας πώς προέκυψε, και πώς πήρατε την απόφαση να συμπράξετε μουσικά;

X.N.: Πρώτα γνώρισα τη μουσική των παιδιών μέσα από τη δισκογραφική τους δουλειά το «Χορό των Ημερών» σε στίχους του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους και μου είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον. Κάποια στιγμή το καλοκαίρι,  μετά από πρωτοβουλία της Αντιγόνης Γιαλουρίδου γνωριστήκαμε και ήταν δική της η ιδέα να συνεργαστούμε. Δεν χρειάστηκε να επεξεργαστώ πολύ αυτή την ιδέα, μιάς και ήδη εκτιμούσα «μουσικά», όπως είπα, τα παιδιά και από την προσωπική επαφή μαζί τους διέκρινα δύο ανθρώπους με τους οποίους μπορούσα να ταιριάξω, έτσι λοιπόν πάρθηκε η απόφαση και γεννήθηκε αυτή η συνεργασία.

Χ.Κ.: Αντιγόνη Γιαλουρίδου η μια και μοναδική. Δική της η ιδέα και πραγματικά πολύ πετυχημένη.

Χρήστος Νινιός

Χρήστος Νινιός

Γνωρίζω ότι πολλοί καλλιτέχνες κάνουν και άλλα πράγματα παράλληλα, πέρα από το τραγούδι, είτε ως βασική δουλειά είτε ως δεύτερη. Ισχύει το ίδιο και για εσάς; Αν ναι, με τι ασχολείστε;

Χ.Ν.: Προτού ασχολήθώ επαγγελματικά με τη μουσική αλλά και παράλληλα με αυτή, έκανα διάφορες δουλειές. Κυρίως ασχολήθηκα με την ηχοληψία που έχω σπουδάσει, και κατά διαστήματα είχα εργαστεί ως σερβιτόρος και μπάρμαν. Τα τελευταία χρόνια όμως ,προσάρμοσα τις  ανάγκες μου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να  ασχολούμαι μόνο με τη μουσική. Είναι δύσκολα βεβαια, γιατί δεν μπορείς να ζήσεις πλουσιοπάροχα, από την άλλη  όμως η ανταμοιβή που προσφέρει το να ασχολούμαι μόνο με αυτό που αγαπώ αποζημιώνει τις όποιες θυσίες και  τις όποιες «περικοπές» χρειάζεται να κάνω στην καθημερινότητα μου.

Π.Π.: Έχετε απόλυτο δίκιο. Έχω σπουδάσει γραφίστας και ο σπουδαίος Νίκος Μαμαγκάκης μου έδωσε την ευκαιρία να το αξιοποιήσω όπως ακριβώς το φανταζόμουν. Δηλαδή εργάστηκα στην μουσική του βιοτεχνία 8 χρόνια, καθημερινά, ως γραφίστας του έχοντας την επιμέλεια (όχι την σχεδίαση) των εξωφύλλων όλης του της δισκογραφίας και αργότερα συνεργάστηκα με καλλιτέχνες που αγαπώ όπως ο Μάλαμας, ο Θαλασσινός, ο Ζερβουδάκης, ο Χαρούλης, η Κανά, η Καλημέρη κ.α, φτιάχνοντας τις αφίσες τους. Τα τελευταία 4 χρόνια δουλεύω ως γραφίστας στο Ogdoo Music Group με μια ομάδα αξιόλογων ανθρώπων.

Χ.Κ.: Βέβαια ισχύει και ίσχυε πάντοτε δυστυχώς. Εγώ διδάσκω κιθάρα σε ωδείο και κάνω μαθήματα. Τουλάχιστον ασχολούμαι πάλι με την μουσική. Έχω φίλους καλλιτέχνες που πραγματικά όταν τους συναντώ σπαράζει η καρδιά μου όχι μόνον επειδή κάνουν μια άσχετη δουλειά, άλλα το χειρότερο είναι όταν δεν έχουν καθόλου δουλειά.

Εσείς ως καλλιτέχνες, πώς αντιμετωπίζετε την κρίση; Σας επηρεάζει στη δουλειά σας;

X.N.: Η όλη αυτή χρόνια κατάσταση πρωτίστως επηρρεάζει ψυχολογικά μιας και ζούμε σε συνθήκες διαρκούς πίεσης και αβεβαιότητας για το τι ξημερώνει αύριο. Δεν υπάρχει χειρότερο νομίζω να μην μπορείς να ελέγξεις ο ίδιος την πορεία της ζωής σου αφού αυτή επηρρεάζεται από ένα σωρό εξωγενείς παράγοντες, όπως επίσης το να μην μπορείς να είσαι ανέμελος έστω και για λίγα λεπτά της ώρας. Παρ’ όλα αυτά εγώ προσπαθώ καθημερινά να βρίσκω λόγους να αισιοδοξώ και τρόπους να μπορώ να ορίζω τη ζωή μου. Η όλη αυτή κατάσταση, σαφώς επηρεάζει όπως προείπα ψυχολογικά και στη δουλειά μας, αφού αφήνει το αποτύπωμα της στα τραγούδια που γράφουμε, αλλά και πρακτικά, από οικονομικής άποψης δεν είναι εύκολο να κάνουμε  όσα θα θέλαμε με τη μουσική στους χρόνους που θα θέλαμε. Οποιαδήποτε ιδέα έρχεται δεν υλοποιείται το ίδιο εύκολα με παλιά.

Π.Π.: Έχει περιορίσει δραματικά τις δυνατότητες και τις επιλογές μας. Καταρχάς είναι αδύνατο να ζήσεις μόνο από τη μουσική. Έχω δουλέψει σε πολλά ταβερνάκια για πολύ μικρά μεροκάματα. Από την άλλη όμως είμαστε τόσο επίμονοι με το τραγούδι που δεν τα παρατάμε. Πεισμώνω και το τραγούδι ελευθερώνει μια δύναμη και συναισθήματα που σε κρατάνε ζωντανό μέχρι την επόμενη φορά! Κάποιες φορές τυχαίνει ένα live να μη «βγει» οικονομικά, ωστόσο να είναι τόσο δυνατό και φορτισμένο από τον κόσμο που φεύγεις και λες «Αυτό αξίζει». Και έτσι είναι!

Χ.Κ.: Εννοείται ότι μας επηρεάζει. Ψυχολογικά πρωτίστως και έπειτα οικονομικά. Τα καλύτερα όμως η ιστορία έχει δείξει ότι σε τέτοιους σκοτεινούς καιρούς ανθίζουν. Έτσι αντιμετωπίζεται η παράνοιά τους. Με ελπίδα.

Ποιο θεωρείτε πως είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχετε κάνει σήμερα σαν ομάδα;

X.N.: Με τα παιδιά έχουμε καταφέρει το εξής σημαντικό, να μπορούμε τρείς διαφορετικοί άνθρωποι, να διατηρουμε το προσωπικό μας ύφος επί σκηνής και αυτή η διαφορετικότητα να δίνει ένα αρμονικό αποτέλεσμα

X.K: Με τον Πάνο είμαστε παρέα τη μισή ζωή μας κι έχουμε κάνει σημαντικά πράγματα. Τουλάχιστον έτσι θεωρούμε. Με τον Χρήστο είμαστε μια καινούργια παρέα, με σκοπό να κάνουμε σημαντικά πράγματα. Εγώ προσωπικά την πιστεύω αυτήν την παρέα.

Πάνος Παπαϊωάννου - Χρυσόστομος Καραντωνίου

Πάνος Παπαϊωάννου – Χρυσόστομος Καραντωνίου

Από την Κυριακή 8 Νοεμβρίου και για 4 Κυριακές θα εμφανίζεστε στο Σταυρό του Νότου. Πείτε μου λίγα πράγματα για τα συγκεκριμένα live, σε έναν χώρο που αγκαλιάζει κατά καιρούς πολλούς καλλιτέχνες.

Χ.Ν.: Καταρχήν θα αρχίζει νωρίς στις 9:30, γι’αυτό  και ο τίτλος «τις Κυριακές από νωρίς». Μαζί μας θα είναι εξαίρετοι μουσικοί, ο Θοδωρής  Κουέλης στο μπάσο, ο  Σίμος Κουφάκης στα κρουστά, ο Κίτσος Σκόνδρας στο Λαούτο, μπουζούκι, γκάϊντα και ο Σωτήρης Μαυρονάσιος στα τύμπανα. Εκτός από τα  κομμάτια των  προσωπικών μας δίσκων , θα παιχτούν και τραγούδια άλλων καλλιτεχνών όπως του Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Διονύση Σαββόπουλου, Σταύρου Ξαρχάκου και πολλών ακόμα άλλων αγαπημένων.

Χ.Κ.: Αγαπημένα τραγούδια σε έναν αγαπημένο χώρο με μια καλή παρέα και όρεξη για πολλές νότες.

Διάβασα πως στα lives σας στο Σταυρό Του Νότου, θα έχετε κάθε φορά και έναν καλεσμένο. Έχετε σκεφτεί / αποφασίσει ποιοι θα είναι; Τι να περιμένουμε από αυτές τις μουσικές «συναντήσεις» επί σκηνής;

X.N.: Έχουμε αποφασίσει να ονόματα των καλεσμένων να μείνουν «μυστικά» γι αυτό άλλωστε δεν ανακοινώθηκαν και με το πρόγραμμα. Έκπληξη λοιπόν.

Χ.Κ.: Εκπλήξεις…

Για ποιο κομμάτι της προσωπικής σας δισκογραφίας είστε περήφανοι, και θα θέλατε να το αφουγκραστεί περισσότερο και ο κόσμος;

X.N.: Περήφανος είμαι για όλα τα κομμάτια της δισκογραφικής μου δουλειάς και είναι δύσκολο να επιλέξω κάποιο συγκεκριμένο. Αν πρέπει όμως να διαλέξω κάποιο, αυτό είναι το «Στιγμές και Φώς», το οποίο γράφτηκε σε μία ιδιαίτερη στιγμή για εμένα.

Π.Π.: Για το κάθε τραγούδι που έτυχε ή επέλεξα να τραγουδήσω. Θα ήταν κρίμα να απομονώσω κάποιο συγκεκριμένα γιατί με το κάθε ένα έχω ταυτιστεί. Από το πρώτο τραγούδι που με έβαλε στη δισκογραφία, η «Ψυχούλα» σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού και μουσική Γιώργου Σταυριανού μέχρι τα «Μεροκάματα» του Χρυσόστομου η διαδρομή ήταν και παραμένει πανέμορφη.

X.Κ.: Δύσκολη ερώτηση. Για τα περισσότερα κομμάτια του ένας συνθέτης νιώθει περήφανος, κακά τα ψέματα. Όλοι βέβαια θα περιμένουν να απαντήσω το προφανές, «τα μεροκάματα» φυσικά… και αυτό θα κάνω!

Χρήστος Νινιός

Χρήστος Νινιός

Οι προσωπικοί σας στόχοι και φιλοδοξίες για το μέλλον, καλλιτεχνικά αλλά και προσωπικά;

X.N.: Προσωπικά φιλοδοξώ κάποια στιγμή να επιστρέψω μόνιμα  στη γεννέτειρα μου το Λουτράκι, με μία όμορφη οικογένεια. Καλλιτεχνικά να μπορώ να αποτυπώνω τις ανάγκες μου και τις ανησυχίες μου μέσω της μουσικής και φυσικά να μπορώ να επικοινωνώ τη μουσική στον κόσμο.

Π.Π.: Θέλουμε να παίξουμε ζωντανά τα τραγούδια μας σε όσο περισσότερους χώρους μπορούμε και το καλοκαίρι να μας βρει παρέα ξανά σε ανοιχτές συναυλίες.

Χ.Κ.:  Να κάνω όσα περισσότερα live γίνεται να γράφω πολύ μουσική να γράφω όμορφα τραγούδια, να παίζω περισσότερο με τον γιο μου.

Δισκογραφικά σε ποια φάση βρίσκεστε;

Χ.N.: Ο δίσκος «Γράμμα στο θεό» κυκλοφόρησε τον Μαϊο, οπότε είναι σχετικα νωρίς για να βγεί ο επόμενος. Σιγά σιγά όμως προετοιμάζω κάποια καινούργια τραγούδια για τον επερχόμενο δίσκο.

Χ.Κ.: Υπάρχουν ανοιχτά «μέτωπα», που μέχρι την άνοιξη κάποια από αυτά θα κλείσουν και μέχρι το καλοκαίρι κάποια ακόμη θα κλείσουν. Δεν μπορώ να ανακοινώσω ακόμα τίποτα, άλλα σύντομα θα ξέρετε κι εσείς κι εμείς.

Ο Χρήστος Νινιός, ο Πάνος Παπαιωάννου και ο Χρυσόστομος Καραντωνίου θα εμφανίζονται στο Σταυρό του Νότου από τις 8 Νοεμβρίου και για 4 συνεχόμενες Κυριακές.

stavros tou notou

Σχόλια