Δήμητρα ΓαλάνηΗ Δήμητρα Γαλάνη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου 1952 και μπήκε στο χώρο του τραγουδιού το 1969, προτού συμπληρώσει τα 16 της χρόνια και κατάγεται από την Πρέβεζα.

Σε ηλικία 10 ετών ξεκινάει σπουδές κιθάρας και θεωρίας της μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο τραγούδι το 1968 ερμηνεύοντας δύο τραγούδια στο «Ένα Χαμόγελο» των Δήμου Μούτση και Νίκου Γκάτσου. Ακολουθεί η συνεργασία με τον Σταύρο Ξαρχάκο, το Γιάννη Σπανό αλλά και η καθοριστική στιγμή στην καριέρα της όπου ο Μάνος Χατζιδάκις την επιλέγει για να ερμηνεύσει τραγούδια του στις δύο δισκογραφικές του δουλειές «Επιστροφή» και «Της γης το χρυσάφι» σε στίχους Νίκου Γκάτσου.

Έτσι τη δεκαετία του ’70, η Δημητρα Γαλάνη καταξιώνεται, φτιάχνει ένα δικό της προφίλ, ηχογραφεί συνεχώς κύκλους τραγουδιών και γίνεται περιζήτητη από τους κορυφαίους δημιουργούς του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού: Κηλαηδόνη, Χατζηνάσιο, Χάλαρη, Κόκοτο, Δημητρίου, αλλά και τον Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος γράφει τραγούδια για τη φωνή της.

Τη δεκαετία του ’80 συνεργάζεται με το Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Λοΐζο. Επίσης με την Ελένη Καραΐνδρου, το Διονύση Σαββόπουλο, το Σταμάτη Κραουνάκη, το Στέφανο Κορκολή, τον Χρήστο Νικολόπουλο κα.

Από τη δεκαετία του ’90 και μετά η Δήμητρα Γαλάνη γράφει και η ίδια τραγούδια είτε για την ίδια, είτε για άλλους τραγουδιστές όπως επίσης και μουσική για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Σχόλια