10 τραγούδια - «ποιήματα» που πρέπει όλοι να ξέρουμεΣήμερα είναι η παγκόσμια μέρα της ποίησης και πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις έστω 10 τραγούδια – ποιήματα δυο μεγάλων ποιητών…

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό. Έτσι μέχρι και σήμερα γιορτάζουμε την 21η Μαρτίου μέσα από μεγάλους ποιητές και διαλέξαμε δυο από τους μεγαλύτερους, τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Ελευθερίου.

Ο Νίκος Γκάτσος ήταν ένας σημαντικός Έλληνας ποιητής, μεταφραστής και στιχουργός. Η μεγάλη συνεισφορά του Γκάτσου, είναι στο τραγούδι ως στιχουργός. Έφερε την ποίηση στον στίχο και κατάφερε να δώσει, κυρίως μέσω της συνεργασίας του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον κανόνα του ποιητικού τραγουδιού.

Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι

Αν θυμηθείς τ΄ όνειρό μου

Γεια σου χαρά σου Βενετιά

Έλα πάρε μου τη λύπη

Η ενδεκάτη εντολή

Η πίκρα σήμερα

Ο Μάνος Ελευθερίου είναι Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Έχει συγγράψει μέχρι τώρα εννέα ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα, πάνω από 400 τραγούδια και έχει επιμεληθεί διάφορα λευκώματα βασισμένα σε προσωπικές συλλογές του. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Θεωρείται ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι

Άλλος για Χίο τράβηξε

Είν΄ αρρώστια τα τραγούδια

Μαλαματένια λόγια

Κάτω απ΄ τη μαρκίζα

Στων αγγέλων τα μπουζούκια

Σχόλια