ilias makridis ggm

Ο Ηλίας Μακρίδης ένας από τους πλέον ανερχόμενους συνθέτες και τραγουδοποιούς της γενιάς μας, μας συστήνει την νέα του κυκλοφορία με τίτλο «Λάσπωσαν τα παπούτσια σου» με την συμμετοχή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε στίχους του Μιχάλη Παλικαράκη και μουσική του Ηλία Μακρίδη. Ένα δυναμικό τραγούδι με έντονα λυρικά στοιχεία και κρητικό ήχο με την μοναδική λύρα του Πάρι Περυσινάκη και τις ιδιαίτερες φωνές των Σουζάνας και Ελένης Βουγιουκλή.

Τον Ηλία Μακρίδη γνωρίσαμε, ως συνθέτη, τραγουδοποιό & ερμηνευτή, το 2003 μέσα από το άλμπουμ του «Ακουαρέλα», με την συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Βασίλης Παπακωσταντίνου, ο Μπάμπης Στόκας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας.

Με αφορμή την κυκλοφορία του τραγουδιού “Λάσπωσαν τα παπούτσια σου”, ο Ηλίας Μακρίδης μίλησε στο GetGreekMusic και στον Γιάννη Αμανατίδη.

 ilias makridis

Διαβάζω στο βιογραφικό σου πως για πολλά χρόνια υπήρξες ραδιοφωνικός παραγωγός. Πώς προέκυψε η παράλληλη ενασχόληση με το τραγούδι ως δημιουργός;
Δεν θα την έλεγα ενασχόληση. Θα την έλεγα ανάγκη. Φυσική εξέλιξη του παρελθόντος μου το οποίο από 6-7 χρονών είναι γεμάτο από μουσική. Ωδεία, πιάνο, τύμπανα, χιλιάδες βινύλια και cd που ακόμα έχω σπίτι. Έχω κάνει σχεδόν οποιαδήποτε δουλειά υπάρχει στην Ελλάδα σε σχέση με τη μουσική. Μου έχουν ξεφύγει μια δυο, όπως η σύνθεση για κινηματογράφο και για θέατρο, αλλά πού θα μου πάει, θα έρθει και η δική τους ώρα.

Σε θυμόμαστε από την επιτυχία “Βγες στο μπαλκόνι να δεις” που έντυσε μουσικά τη σειρά του MEGA “Στο φως του φεγγαριού” το 2005. Τι άλλαξε από το 2005 μέχρι σήμερα; 
Όλα. Και τίποτα, σε ένα άλλο γενικότερο πλαίσιο. Εξακολουθώ να είμαι ο άνθρωπος που ήμουν όμως βελτιώνομαι παράλληλα θέλω να πιστεύω. Έχω γράψει κι άλλα τραγούδια από τότε. Η ζωή προχωράει και η τέχνη μέσα μου εξελίσσεται.

Από τη μέχρι τώρα πορεία σου, ποια θεωρείς ότι ήταν η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας σου; 
Θα έλεγα ότι ο πρώτος δίσκος είναι το ήμισυ του παντός. Η ”Ακουαρέλα” δηλαδή. Η πρώτη γνωριμία με τους ακροατές. Η πρώτη σου καλλιτεχνική ‘δήλωση’.

Φυσικά και η συνέχεια είναι πολύ σημαντική για μένα με  ανθρώπους – σταθμούς στην ζωή μου. Αλλά η πρώτη φορά σε καθορίζει. ”Δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία να κάνεις πρώτη εντύπωση” όπως λένε..

Σε ενοχλεί που στην Ελλάδα του 2015 γίνονται περισσότερο γνωστά τα λαϊκά τραγούδια της “διασκέδασης”; 
Πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε τη διασκέδαση από τη ψυχαγωγία. Ψυχαγωγία=αγωγή της ψυχής. Σε μια χώρα με τέτοια ιστορία στην τέχνη, με τεράστιους ποιητές, με νόμπελ, με, με, πολλοί Έλληνες αναλώνονται μια ζωή σε τραγούδια, που ‘τελειώνουν’ σε μια εβδομάδα ή σε ένα μήνα ή σε 5 ακροάσεις. Σαν να τρως πνευματικό Fast food για πάντα. Σκέψου πόσο κακό κάνει αυτό στο μυαλό σου. Στην υγεία σου. Το λυπηρό είναι ότι αυτό ταΐζεις και τα παιδιά σου κι έτσι τα μεγαλώνεις.

Φυσικά δε λέω ότι δεν χρειάζεται αυτή η διασκέδαση. Χρειάζεται οκ. Χρειάζεται όμως και η ψυχαγωγία. Ευτυχώς υπάρχει όμως μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων και νέων ευτυχώς, που είναι εραστές της μουσικής και της τέχνης γενικότερα και διαλέγουν να πάνε σε μουσικές σκηνές, συναυλιακούς χώρους ή ακόμα και σε μπαρ που γίνονται μικρές παραστάσεις unplugged. Αυτή η τάση ολοένα και μεγαλώνει.

Πώς αποφάσισες να βγεις και πάλι στο προσκήνιο; Υπήρξε κάποια αφορμή;
Δεν έφυγα ποτέ. Πάντα κάνω τις κυκλοφορίες μου με καινούργιο υλικό έστω και λίγες. Απλά μάλλον παραείμαι χαμηλών τόνων και δεν το μαθαίνετε!

“Λάσπωσαν τα παπούτσια σου”, νέο τραγούδι με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Πες μου λίγα πράγματα γι’ αυτή τη συνεργασία.
Με τον Λαυρέντη γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Από τα τέλη του 90 όταν δούλευα στη Minos ΕΜΙ. Είχαμε πάντα καλή σχέση. Φέτος, λίγους μήνες πριν, σκεφτόμουν αν ήθελε να τραγουδήσουμε μαζί κάποιο τραγούδι απ’ τον καινούργιο μου δίσκο. Άκουσε μερικά και διάλεξε αυτό. Και είμαι χαρούμενος γιατί του άρεσε πολύ, του πηγαίνει και το αναδεικνύει. Είναι ένα πολύ έντονο τραγούδι, θα έλεγα με μοναδικό ύφος και ιδιαίτερα λόγια (στίχοι Μιχάλης Παλικαράκης). Δεν είχα ξαναγράψει τέτοιο ούτε έχω κάποια ιδιαίτερη σύνδεση με την παραδοσιακή μουσική. Αλλά γενικά αυτό μου συμβαίνει θα έλεγα… Γράφω πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον ως συνθέτης, αν και δεν το κάνω καθόλου επίτηδες. Απλά προκύπτει.

Συνεργασίες μεγάλες έχουν ήδη γίνει. Συνεργασίες που δεν έχουν γίνει, αλλά θα ήθελες πολύ;
Σκέφτομαι θετικά. Όλα θα γίνουν. Να! Αυτό έχει αλλάξει από παλιά που με ρωτήσατε πιο πάνω! Βλέπω συνέχεια το ποτήρι μισογεμάτο. Θεωρώ ότι είναι ο μόνος δρόμος, η μοναδική επιλογή. Παλιά δεν ήμουν έτσι. Τι να πω… Ίσως επειδή έχω παιδί πλέον. Λένε, επίσης, ότι όταν σκέφτεσαι και είσαι θετικός-καλοπροαίρετος γενικά, έλκεις θετικά πράγματα και καταστάσεις. Το πιστεύω.

Αυτόν τον καιρό ετοιμάζεις το δίσκο “Όταν έκανα ευχές”. Τι θα περιλαμβάνει αυτό το album;
Είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό το άλμπουμ. Γίνεται εδώ και χρόνια και περιέχει σημαντικά τραγούδια για μένα, ελπίζω και για εσάς. Κατ’ αρχήν έχει 2 τραγούδια με τον Μάνο Ξυδούς. Είναι η κληρονομιά που μου άφησε  ο Μάνος με τον οποίο είχα και θα έχω ιδιαίτερη σχέση γιατί ήταν φίλος και καλλιτεχνικός μου νονός. Το ένα τραγούδι λέγεται ”Χριστούγεννα (θα είσαι εδώ)” σε στίχους και ερμηνεία του Μάνου, γραμμένο για την πιο αγαπημένη του εποχή του χρόνου.

Το δεύτερο τραγούδι λέγεται “Με τα μάτια των τσιγγάνων”. Είναι  ένα σπάνιο τραγούδι που έγινε με βάση ένα demo που είχαμε κάνει προ 12ετιας με τον Μάνο. Φέτος η μοναδική Φωτεινή Βελεσιώτου μπήκε στο στούντιο και το απογείωσε.

Επίσης, ο δίσκος περιέχει ένα τραγούδι σε ερμηνεία του Μπάμπη Στόκα και λέγεται ”Ανθίζουν τ’ άστρα”. Με ένα εμπνευσμένο βίντεο κλιπ σε σκηνοθεσία του Κώστα Τριπυλά. Ο Μπάμπης αγαπάει αυτό το τραγούδι και κάθε φορά το λέει με την καρδιά του.

Περιέχει ακόμα δύο ποπ-ροκ τραγούδια που είχα φτιάξει παλιότερα με τους “Βιτρώ” (την πρώτη μου μπάντα) και ένα πολύ συναισθηματικό τραγούδι που έγραψα για τον γιο μου, σε στίχους του μεγάλου Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Οι δικές σου “ευχές” για το παρόν και το μέλλον ποιες είναι;
Όσο κι αν ακούγεται κλισέ, εύχομαι υγεία πάνω απ’ όλα. Τα υπόλοιπα θα τα φτιάξουμε.

Ο Ηλίας Μακρίδης με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Ο Ηλίας Μακρίδης με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Σχόλια