Ορφέας Περίδης
Ο Ορφέας Περίδης, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του, αυτή την περίοδο εμφανίζεται στο Σταυρό του Νότου μαζί με τη Λιζέτα Καλημέρη, παρουσιάζοντας τραγούδια που φέρουν τη σφραγίδα τους και το χαρακτήρα τους από σημαντικές στιγμές της καριέρας τους, αλλά και του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού.

Ο ίδιος μίλησε αποκλειστικά στο GetGreekMusic για τις νέες του εμφανίσεις, για τα μελλοντικά του σχέδια, αλλά και για το έντεχνο τραγούδι.

Έχετε συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν με τη Λιζέτα Καλημέρη. Αυτή τη φορά συνεργάζεστε στο Σταυρό του Νότου. Μιλήστε μας γι’ αυτή τη συνεργασία. Τι θα παρουσιάσετε στο κοινό που θα σας επισκεφτεί;

Ναι , έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν άλλες δύο φορές . Η Λιζέτα παραμένει μια απ’ τις καλύτερες γυναικείες φωνές που έχουμε στην Ελλάδα , με εντυπωσιάζει με πόση ηρεμία και υπομονή συγκεντρώνει το υλικό που θα τραγουδήσει κάθε φορά , η αισθητική της , τα δύσκολα ινδικά γυρίσματα που έχει το τραγούδισμά της , η γλυκιά κοντράλτο χροιά, δηλαδή, το χρώμα της φωνής της και τέλος ο χαρακτήρας της που ταιριάζει πολύ με τον δικό μου . Αυτή η ηρεμία στην αναζητήσει του υλικού της είναι που την οδήγησε να συναντήσει ένα απ’ τα καλύτερα τραγούδια της καριέρας της αλλά και ελληνικής δισκογραφίας όπως το ” Ήτανε αέρας ” .

Έχετε σχέδια να κυκλοφορήσετε κάποιο νέο κομμάτι στο άμεσο μέλλον;

Ετοιμάζω εδώ και και κάμποσο καιρό ένα νέο cd . Στιχουργικά έχω συνεργαστεί αυτή τη φορά με τους : Γιώργο Σιδερή ( τέσσερα τραγούδια ) ένα του Άλκη Αλκαίου άλλο ένα του Μάνου Τσιλιμίδη , πέντε τραγούδια σε στίχους δικούς μου και τρία τραγούδια – δώρο που είχα γράψει για το θέατρο γύρω στο 2000 και που δεν γνώρισαν ποτέ το φως της δισκογραφίας . Είναι ένα μελοποιημένο ποίημα του Τέλλου Άγρα και δύο του Ναπολέωντος Λαπαθιώτη .
Ορφέας Περίδης

Ξεχωρίζετε κάποιον νέο καλλιτέχνη από την ελληνική δισκογραφία; Κι αν ναι, ποιον;

Ναι , ξεχωρίζω τον Πέτρο Μάλαμα και κάποιοι άλλοι που έπονται αλλά δεν είναι ακόμα γνωστοί .

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να διαθέτει ένας νέος τραγουδιστής για να ξεχωρίσει σήμερα;

Ταλέντο.

Όταν ξεκινήσατε εσείς τη διαδρομή σας με τη μουσική τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπολείτε τα πρώτα βήματα της καριέρας σας;

Δεν συνηθίζω να αναπολώ , πριν μια εικοσαετία τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά, μπήκε η ψηφιακή ηχογράφηση στη δουλειά μας, υπήρχαν εταιρείες δίσκων, ήρθε στη ζωή μας το ίντερνετ με ό,τι σημαίνουν όλα αυτά στην παραγωγική αλυσίδα του τραγουδιού.

Διηγηθείτε μας μία από τις πιο όμορφες στιγμές που έχετε βιώσει ως καλλιτέχνης μέχρι σήμερα.

Μα φυσικά τα εξαιρετικά δώρα κάποιων θεατών στα καμαρίνια, με κορυφαία τα δύο βιβλία της αγαπημένης φιλολόγου Κυρίας Πρασσοπούλου απ’ την Χαλκίδα μέσω των οποίων γνώρισα και μελοποίησα τα δύο ποιήματα ‘ Το φεγγάρι ” και το ” Υλαγιαλή ” του Ν.Δ.Τριανατφυλλόπουλου.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι συναδέλφου σας που θα θέλατε να είχατε ερμηνεύσει εσείς; Κι αν ναι, ποιο;

Αυτά τα τραγούδια ακριβώς (εκτός των δικών μου) που τραγουδάω στο πρόγραμμα.
Ορφέας Περίδης
Πιστεύετε ότι υπάρχει «έντεχνο τραγούδι»;  Ποια είναι η άποψή σας για τα υπόλοιπα είδη μουσικής; Θα θέλατε να πειραματιστείτε κάποια στιγμή με κάτι διαφορετικό από αυτά που σας γνώρισε και σας αγάπησε ο κόσμος;

Πιστεύω ότι υπάρχει έντεχνο και άτεχνο τραγούδι . Ένα κακότεχνο τραγούδι όπου και να το κατατάξεις είναι γραμμένο χωρίς ταλέντο και τέτοια τραγούδια έχουμε πολλά σ’ όλες τις κατηγορίες τραγουδιών . Έτσι, λοιπόν, μέσα στα έντεχνα τραγούδια παρεισφρήσαν και κακότεχνα τραγούδια με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ο όρος με ειρωνική πλέον έννοια . Συνεπώς άτεχνα τραγούδια είναι ο ακριβής όρος, άτεχνα σαν τους δημιουργούς τους και σαν αυτούς που το πρόβαλλαν για τους γνωστούς λόγους . Πειραματίζομαι σε διάφορα και πολλά στυλ τραγουδιού με ρίσκο βεβαίως και ανοιχτός σε κάθε κριτική .

Ποιο τραγούδι από την προσωπική σας δισκογραφία δε λείπει ποτέ από τις ζωντανές σας εμφανίσεις και γιατί;

Θεωρώ παράλειψη να λείπει ένα τραγούδι απ’ το πρόγραμμά σου που αγάπησε ο κόσμος .

Και ποιο τραγούδι θα αφιερώνατε στους αναγνώστες του GetGreekMusic;

Ο κόσμος με έμαθε κάτι όλα αυτά τα χρόνια . Κάτι πολύ σημαντικό . Με έμαθε να αγαπάω όλα μου τα τραγούδια . Μένει σε σας λοιπόν να διαλέξετε όποιο τραγούδι αγαπάτε πιο πολύ κι εγώ θα σας το αφιερώσω με όλη μου την αγάπη .
Ορφέας Περίδης

 

Σχόλια