Η Eurovision 2019 θα γίνει τελικά στο Ισραήλ; Ιδού η απορία.

Η ξεκαρδιστική τούμπα της Netta

Μπορεί η φετινή Eurovision να έχει ολοκληρωθεί εδώ και μόλις τέσσερις ημέρες, αλλά οι αντιδράσεις για τη νίκη του Ισραήλ ανά την Ευρώπη δεν έχουν κοπάσει. Έτσι, λοιπόν, η άρχισε -επί της ουσίας- στις 13 Μαΐου 2018, δηλαδή την επομένη του τελικού της Λισαβόνας, και δεν προοιωνίζεται ευοίωνος.

Η φράση της Netta Barzilai, «Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ», ήταν αρκετή έτσι ώστε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων περί πολιτικοποίησης του μουσικού θεσμού. Η πόλη της Ιερουσαλήμ έχει φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τόσο το 1979 όσο και το 1999.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη φετινή νικήτρια κινήθηκε κι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, σε «τιτίβισμά» του.

 

Παρ’ όλα αυτά, η Ιερουσαλήμ είναι αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και το καθεστώς της δεν έχει διευθετηθεί. Μάλιστα, η διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι το Τελ Αβίβ. Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, δύο ημέρες μετά τον τελικό της Eurovision στη Λισαβόνα, οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ κι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασαν ταραχές, τη Δευτέρα (14/05), και σκοτώθηκαν 59 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 2.700. Κατ’ επέκταση, λοιπόν, ο διαγωνισμός του 2019 απέκτησε πολιτική χροιά.

Στο άλλο άκρο της Ευρώπης, στην Ισλανδία, γίνεται διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ώστε η χώρα να μην συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2019. Η συγκεκριμένη κίνηση, μάλιστα, έχει υποστηριχθεί από περισσότερους από 17.000 ανθρώπους. Πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο Daði Freyr (δεύτερος στον εθνικό τελικό του 2017), κάλεσαν σε μποϊκοτάζ και, μάλιστα, ο εν λόγω καλλιτέχνης ανακοίνωσε πως δεν θα λάβει μέρος στο Söngvakeppni που είναι ο τρόπος επιλογής του τραγουδιού του νησιού για τη Eurovision.

Ο Paul Oscar, ένας διάσημος μουσικός παραγωγός της Ισλανδίας, με ανάρτησή του στο Facebook, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Ας μποϊκοτάρουμε τη Eurovision 2019. Το να μην συμμετέχουμε σε έναν διαγωνισμό δεν συγκρίνεται με τη σφαγή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Ποιος νοήμων άνθρωπος θέλει να εμφανιστεί στην Ιερουσαλήμ, όταν το αιματοκύλισμα γίνεται ακριβώς δίπλα; Εγώ, πάντως, όχι».

Εντούτοις, ο διευθυντής προγράμματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Ισλανδίας (RÚV), Skarphéðinn Guðmundsson, ανέφερε την Τρίτη (15/05) ότι η «Ισλανδία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό του 2019 και το RÚV θα αποφασίσει έχοντας υπόψη τη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων». Ο ίδιος, όμως, έσπευσε να σημειώσει: «Περιμένουμε ότι θα λάβουμε μέρος στη Eurovision και την επόμενη χρονιά όπως κάνουμε, άλλωστε, κάθε χρόνο».

Στην Ιρλανδία, ο δήμαρχος του Δουβλίνου, Mícheál Mac Donncha, τόνισε σε ειδησεογραφικό ιστότοπο της χώρας του ότι θα ήταν υπέρ ενός μποϊκοτάζ: «Νομίζω ότι οι τρομακτικοί βασανισμοί του παλαιστινιακού λαού πρέπει να επισημανθούν. Θα υποστήριζα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να στείλουμε εκπρόσωπο». Επίσης, η Ευρωβουλευτής της Ιρλανδίας και μέλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Nessa Childers, έγραψε στο Twitter: «Ιερουσαλήμ; Το μυαλό διστάζει. Νόμιζα στο Τελ Αβίβ».

 

Φωνές περί μποϊκοτάζ υπάρχουν και στη Σουηδία. Συγκεκριμένα, το Αριστερό Κόμμα το οποίο κατέχει 21 έδρες στο Κοινοβούλιο της χώρας, με ανακοίνωσή του στην τοπική ιστοσελίδα του στο Μάλμε, κάλεσε σε «αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision». Ειδικότερα, τονίζεται μεταξύ άλλων: «Παρά τη διεθνή καταδίκη, το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έτσι, προτρέπουμε τη Eurovision να μποϊκοτάρει το Ισραήλ. Είναι εντελώς απαράδεκτο το Ισραήλ να φιλοξενήσει αυτόν τον γιγαντιαίο μουσικό διαγωνισμό τη στιγμή που η κατοχή (σ.σ. των παλαιστινιακών εδαφών) συνεχίζεται. Θέλουμε το Ισραήλ να αποκλειστεί από τη Eurovision για ανθρωπιστικούς λόγους».

Η Eurovision 2019 αποκτά πολιτικό χαρακτήρα

πηγή: OGAE Greece

Σχόλια