Ντύνει με την φωνή της ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα των τελευταίων ετών!

Ο λόγος για την Ρένα Μόρφη, την τραγουδίστρια των “Imam Baildi” που με την φωνή της έχουμε χορέψει, έχουμε τραγουδήσει και έχουμε πάντα στο μυαλό μας “Ακρογιαλιές Δειλινά“.

Η Ρένα Μόρφη ως “Σούλη Ανατολή” έδωσε συνέντευξη στο GetGreekMusic και μας απαντά σε όλα αυτά που θέλεις να την ρωτήσεις.

Imam Baildi

Δες την συνέντευξη:

Ποια ήταν η αφορμή για να δημιουργήσεις την Σούλη Ανατολή;

Η ανάγκη μου να εκφραστώ ολοκληρωμένα πάνω στη σκηνή ερμηνευτικά και ρεπερτοριακά.

Οι “Imam Baildi” τι σημαίνουν για σένα;

Οι”Imam Baildi” σημαίνουν για μένα έμπνευση μέσα απ τις διαφορετικές μουσικές επιρροές των μελών του συγκροτήματος, μέσα απ τις ιδέες των δυο παραγωγών Ορέστη και Λύσσανδρου Φαληρέα αλλά και μέσα απ τις αμέτρητες και μοναδικές εμπειρίες που αποκομίζουμε από τις περιοδείες μας και την επαφή μας με τον κόσμο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

“Σούλη Ανατολή” ονομάζεται και ο πρώτος προσωπικός σου δίσκος. Πες μας λίγα λόγια για αυτόν.

Είναι ένας δίσκος με έντονες επιρροές από τον λαϊκό ήχο του 60 και του 70 και την παραδοσιακή λάτιν μουσική κυρίως της Καραϊβικής. Τον δίσκο υπογράφουν κατά κύριο λόγο ο Δημήτρης Μπαλογιάννης και ο Φοίβος Δεληβοριάς που παρουσιάζεται για πρώτη φορά ως συνθέτης σε δίσκο άλλου καλλιτέχνη. Ένα τραγούδι μου έχει χαρίσει και ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης, βασικός συντελεστής του δίσκου στην ηλεκτρική κιθάρα. Μαζί του έπαιξαν ο Ορέστης Μπένεκας στη Φαρφισα και ο Κάρλος Μενεντεζ στα κρουστά ο οποίος έχοντας καταγωγή απ την Κούβα μετέδωσε όλο το λάτιν στοιχείο αυθεντικά και ευφάνταστα. Την παραγωγή του δίσκου υπογράφουν οι “Imam Baildi” . Ο Ορέστης Φαληρέας αποτέλεσε το κλειδί για να πάρει αυτός ο δίσκος ένα ξεχωριστό άκουσμα με λιτή αισθητική και αναλογική προσέγγιση κάτι που δεν συνηθίζεται πια.

Η Ρένα Μόρφη νιώθει ταυτισμένη πλήρως με την Σούλη Ανατολή; Ή έχει μάθει να το διαχωρίζει;

Ο λόγος που χρησιμοποίησα αυτόν τον τίτλο του δίσκου εν είδει περσόνας ήταν για να διαχωρίσω τα δυο πρότζεκτ των “Imam Baildi” και το προσωπικό μου μιας και έχουν εντελώς διαφορετικό στυλ αλλά κοινούς παρονομαστές. Η διαφορά λοιπόν είναι ότι η Ρένα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των”Imam Baildi” ενώ η Σούλη ανοίγει τα φτερά της για νέες περιπέτειες.

Imam Baildi

Θα σε απολαύσουμε για δυο τρίτες στον Σταυρό του Νότου. Τι είναι αυτό που σου αρέσει στις μουσικές σκηνές;

Είναι πραγματικά μαγικό το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα κλίμα εορταστικό και συχνά ελπιδοφόρο για λίγες ώρες μέσα σε έναν μικρό χώρο μια τυχαία μέρα. Βλέπω τις παραστάσεις κάπως σαν μυσταγωγία. Το κλαμπ του Σταυρού του Νότου εκπέμπει σαν χώρος την ενέργεια για να επιτευχθεί ακριβώς αυτό: μια βραδιά μοναδική σε διάθεση και κλίμα που κανένα βιντεάκι δε μπορεί στ’ αλήθεια να αποτυπώσει.

Αν ξεκινούσες τώρα ως νέα τραγουδίστρια, θα συμμετείχες σε κάποιο talent show;

Όχι δεν θα συμμετείχα ποτέ σε κανενός είδους διαγωνισμό όχι από σνομπισμό αλλά γιατί δεν νιώθω ότι είμαι καλύτερη από κάποιον άλλον. Θέλω να μαι κάθε μέρα καλύτερη απ’ τον χθεσινό μου εαυτό και να επικοινωνώ όσο καλύτερα γίνεται αυτό που έχω στην καρδιά μου και νομίζω πως η ανταγωνιστική φύση αυτών των παιχνιδιών δε θα μου επέτρεπε να κάνω κάτι τέτοιο.

Το τραγούδι “Μαχαιριά” έχει ήδη ξεχωρίσει ιδιαίτερα και έχει γίνει επιτυχία. Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το κομμάτι;

Αυτό που χαρακτηρίζει την γραφή του Φοίβου Δεληβοριά είναι ότι αφηγείται ιστορίες με μια ιδιαίτερη λυρικότητα. Νομίζω ότι αυτό το πέτυχε και σ’ αυτό το τραγούδι και παρουσιάζοντας μια ιστορία προδοσίας. Η υπέροχη μουσική του Δημήτρη Μπαλογιάννη δίνει μια γλυκόπικρη αίσθηση ενώ ταυτόχρονα σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Νομίζω ότι αυτή η συνταγή των δυο δημιουργών ήταν ο λόγος που απέκτησε απήχηση το τραγούδι και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό.

Imam Baildi

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου προτέρημα και ποιο το μεγαλύτερο σου ελάττωμα;

Είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου αλλά κυρίως με τους άλλους, γκρινιάρα και απαιτητική. Προτερήματα δεν ξέρω..

Τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Στη facebook σελίδα “Rena Morfi-Souli Anatoli” θα βρείτε όλα τα νέα για τις επερχόμενες εμφανίσεις με την Σούλη Ανατολή αλλά και τους”Imam Baildi” , τραγούδια και άμεσα σχέδια.

Τι θα ήθελες να ευχηθείς στους αναγνώστες του GetGreekMusic;

Υγεία και αγάπη φυσικά είναι η μοναδική ευχή που δεν παλιώνει ποτέ.
Σε ότι αφορά τη μουσική εύχομαι να ακούμε με τα αυτιά και τα μυαλά μας ανοιχτά!

Σχόλια