Έντεχνο τραγούδι: Η ιστορία του! |GGM Αφιέρωμα
Το έντεχνο τραγούδι έκανε την εμφάνιση του στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές της δεκαετίας του 1960. Πρωτεργάτες του είδους ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις(ο κύκλος με την κιμωλία, Παραμύθι δίχως όνομα) και ο Μίκης Θεοδωράκης(Επιτάφιος).

Έντεχνο τραγούδι

Ο Μίκης Θεοδωράκης συγκεκριμένα,  ορίζει το έντεχνο λαϊκό τραγούδι ως ένα σύγχρονο σύνθετο μουσικό έργο τέχνης που μπορεί να αφομοιωθεί δημιουργικά από τις μάζες.

Αφετηρία της προσπάθειας αυτής είναι ο «Επιτάφιος» (1958, σε ποίηση Ρίτσου), για τον οποίο ο Θεοδωράκης αναφέρει: «δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πάντρεμα ανάμεσα στη σύγχρονη ελληνική μουσική και στη σύγχρονη ελληνική ποίηση».

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια παράδοση μελοποιημένης ποίησης που ονομάστηκε “Έντεχνο τραγούδι”. Διαφέρει από το λαϊκό τραγούδι κυρίως στο στίχο αλλά και στη μουσική(ενορχήστρωση, ύφος) ενώ και ο χαρακτήρας του είναι περισσότερο δυτικός.

Το ελληνικό έντεχνο τραγούδι αποκτά γρήγορα μεγάλη απήχηση στις πλατιές μάζες, φαινόμενο πραγματικά σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο ενεργός πολιτικός ρόλος του συγκεκριμένου είδους κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Άλλοι μεγάλοι συνθέτες που ακολούθησαν κυρίως τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 είναι οι Σταύρος Ξαρχάκος, Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Λοΐζος, Δήμος Μούτσης, Χρήστος Λεοντής, Δημήτρης Λάγιος, Νίκος Μαμαγκάκης. Ενώ από στιχουργούς ξεχωρίζουν οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Τάσος Λειβαδίτης και πολλοί άλλοι.

Στην παράδοση του έντεχνου τραγουδιού προστέθηκαν αργότερα, μέσω της διάδοσης των μπουάτ, οι “τραγουδοποιοί”, που γράφουν τη μουσική, το στίχο και τραγουδούν οι ίδιοι τα τραγούδια τους . Πρωτεργάτης θεωρείται ο Διονύσης Σαββόπουλος, ενώ ανάμεσα στους σημερινούς εκπροσώπους του είδους είναι ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Ορφέας Περίδης.

Έντεχνο τραγούδι

xaroula-alksiou-

Σίγουρα η καλύτερη έντεχνη τραγουδίστρια του είδους μπορεί να χαρακτηριστεί η Χάρις Αλεξίου, η οποία από την δεκαετία του ’70 μέχρι και σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή. Άλλες μεγάλες γυναικείες παρουσίες του έντεχνου τραγουδιού είναι οι Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μελίνα Κανά, Γιώτα Νέγκα και πολλές άλλες.

090413103601_1080

Από άνδρες ιδιαίτερα αγαπητοί μέχρι και σήμερα είναι οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Κότσιρας, Μανώλης Φάμελλος, Σταμάτης Κραουνάκης,  Αλκίνοος Ιωαννίδης, Παντελής Θαλασσινός και άλλοι.

Έντεχνο τραγούδι

Από την νέα γενιά έχουν προκαλέσει θετικές εντυπώσεις και ξεχωρίζουν οι Νατάσα Μποφίλιου, Πάνος Μουζουράκης, Κωστής Μαραβέγιας, Ελεονώρα Ζουγανέλη.

Το έντεχνο τραγούδι είναι ένα είδος που ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι αγαπητό στο Ελληνικό κοινό, γιατί είναι η πιο έντονη μορφή κατάθεσης συναισθημάτων!

Σχόλια