Η Κραυγή της Άννας Βίσση έκλεισε αισίως τα 17 έτη και το GetGreekMusic θυμάται τον δίσκο μαζί σας.

Άννα Βίσση - Κραυγή

Στις 23 Νοεμβρίου του 2000 κυκλοφορεί άλλος ένας δίσκος της Άννας Βίσση και του Νίκου Καρβέλα . Μόνο που δεν μοιάζει με τους προηγούμενους.

Έχει νέο ήχο, στίχους και στυλ που σηματοδοτούν μια καινούρια αρχή στην ελληνική μουσική πραγματικότητα.

Πάντα Άννα και Νίκος με κάθε βήμα τους σηματοδοτούσαν μια νέα αρχή. Αυτή τη φορά όμως το αίσθημα αλλαγής ήταν πιο έντονο από ποτέ. Από τον ηλεκτρονικό ήχο του “Αγάπη Υπερβολική”, όλα προοιώνιζαν μια νέα εποχή.

Λίγο πριν φύγει ο Νοέμβρης του 2000 λοιπόν η Άννα Βίσση βγάζει την πιο εκκωφαντική ‘’Κραυγή’’ με τον απόηχο της να φτάνει ως το σήμερα.

Το εξώφυλλο καταπληκτικό, με τους μη υποψιασμένους fans να νομίζουν στιγμιαία ότι η θήκη είναι “σπασμένη”. 

Στα τραγούδια εκτός από τον Νίκο Καρβέλα συμμετέχουν και άλλοι συνθέτες και στιχουργοί όπως η Ναταλία Γερμανού, ο Νίκος Τερζής, ο Αντώνης Παππάς, ο Δημήτρης Πάτσιος, ο Νίκος Βαξεβανέλης, ο Βασίλης Κελαιδής και ο Τάσος Βουγιατζής.

Με την κυκλοφορία του δίσκου κατέκλυσαν τα ελληνικά ραδιόφωνα πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους κομμάτια.

Άλλα ποπ άλλα πιο λαϊκά, dance ή μπαλάντες, από την “Ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη” μέχρι το “Χωρίς το μωρό μου” και από την“Σχιζοφρένεια” ως τα “Κακά παιδιά” τα τραγούδια αυτού του δίσκου είχαν ένα κοινό γνώρισμα. Ήταν αδιαμφισβήτητες επιτυχίες.

Εννοείται ότι η ομότιτλη “Κραυγή” διαδέχτηκε την ήδη λατρεμένη “Αγάπη υπερβολική” στην κορυφή των ελληνικών airplay charts και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα dance hits της Βίσση.

Στο επίσημο ifpi chart αν και η αρχή ήταν πιο “μέτρια” καθώς τις πρώτες τρεις εβδομάδες η “Κραυγή” μένει στην δεύτερη θέση ενώ την τέταρτη πέφτει στην τρίτη, από την πέμπτη εβδομάδα και μετά το album ακολουθεί μια πραγματικά σαρωτική πορεία παραμένοντας κολλημένο στο νο1 για 11 συνεχόμενες εβδομάδες ενώ θα επανέλθει στην κορυφή για σχεδόν ένα μήνα την 21η εβδομάδα κυκλοφορίας της.

Και ενώ η Κραυγή της Άννας Βίσση παραμένει στις κορυφαίες θέσεις οι πλατίνες προστίθενται η μια μετά στην άλλη. Πρώτη πλατίνα την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας, δεύτερη την τρίτη εβδομάδα κυκλοφορίας, τρίτη πλατίνα την πέμπτη εβδομάδα και τέταρτη πλατίνα πάνω στους δύο μήνες. Η πέμπτη πλατίνα έρχεται την 15η εβδομάδα κυκλοφορίας και η έκτη την 35η εβδομάδα που το album εξακολουθεί να γίνεται ανάρπαστο στα δισκοπωλεία όλης της χώρας. Στην Κύπρο οι πλατίνες θα φτάσουν αισίως τις 7.

Μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία, την Άνοιξη του 2001 όλη αυτή η καθολική επιτυχία του δίσκου μετατρέπεται και σε βραβεία στην τελευταία χρονιά που ο μουσικός θεσμός των 90s, τα “Ποπ Κορν”μεταδίδεται από το Mega channel. Πέντε συνολικά βραβεία συγκεντρώνει η Άννα εκείνη την χρονιά: Καλύτερη τραγουδίστρια, Καλύτερο τραγούδι (Αγάπη υπερβολική), Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία(Αυτή τη φορά), Καλύτερη γυναικεία σκηνική παρουσία, Καλύτερο video clip (Αγάπη υπερβολική by Γιώργος Γκάβαλος).

Από τα συνολικά 24 κομμάτια του δίσκου, τα 16 γίνονται singles.

Η Κραυγή της Άννας Βίσση

Πηγή: Fannatics.gr

Σχόλια