Είναι το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που έκανε χρυσό δίσκο στην Ελλάδα και χάρη σ αυτούς το hip hop έγινε ιδιαίτερα εμπορικό στην χώρα μας.

Ο λόγος φυσικά για τα Ημισκούμπρια! Τα Ημισκούμπρια είναι ελληνικό Hip Hop συγκροτήματα, αποτελούμενο από τους: Δημήτρη Μεντζέλο, Μιθριδάτη και Πρύτανη. Το όνομα του συγκροτήματος είναι όρος παρεΐστικος που όπως οι ίδιοι δηλώνουν χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που μπορεί και ελίσσεται στις δύσκολες ώρες, σαν το “σκουμπρί“.

ημισκούμπρια

Οι τρεις τους ήταν φίλοι πολλά χρόνια κι έγραφαν στίχους για ό,τι τους ενοχλούσε γύρω τους. Τα Ημισκούμπρια, όπως και άλλα hip hop συγκροτήματα της εποχής, γνωρίστηκαν μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής του Δ. Μεντζέλου στο SPACE FM το 1992, ενώ ξεκίνησαν να κάνουν μαζί μουσική το 1993. Το 1994, δημιούργησαν συγκρότημα με όνομα “Αδιάφθοροι”, όπου συμμετείχε και ο φίλος τους, Sick. Πιο συγκεκριμένα, τα Ημισκούμπρια δημιουργήθηκαν το 1994 με αρχικά μέλη τον Μεντζέλο και τον Μιθριδάτη. Αφού ο Sick κατατάχτηκε στον στρατό, ο Πρύτανης αποφάσισε να προσχωρήσει στα Ημισκούμπρια στις αρχές του 1995, οδηγώντας στην διάλυση των Αδιάφθορων.

Η πρώτη τους δισκογραφική εμφάνιση των τριών μελών του συγκροτήματος έγινε το 1993, ως μέρος του rap supergroup Radicals, με τα ψευδώνυμα Master J (Δημήτρης Μεντζέλος), Junior J (Μιθριδάτης) και Hard C (Πρύτανης) στο EP “R.E.A.L.“. Το 1994, συμμετείχαν και τα τρία μέλη του συγκροτήματος, ως Αδιάφθοροι, σε μία συλλογή της FreeStyle Productions, με το τραγούδι “Το Hip Hop δεν σταματά“, το οποίο αργότερα συμπεριλήφθηκε στον πρώτο τους δίσκο ως Ημισκούμπρια. Ωστόσο, σύμφωνα με δική τους ομολογία, το πρώτο τραγούδι των Ημίζ είναι “Ο Μοναχός”, γραμμένο το 1994. Εκείνη την περίοδο, είχαν ηχογραφήσει αρκετές κασσέτες, τις λεγόμενες “ημισκουμπριακές“. Πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη του Δημήτρη Μεντζέλου, “Ο βρωμίλος“, που κυκλοφόρησε από χέρι σε χέρι.

ημισκούμπρια

Μέχρι εκείνη την εποχή, ο Μεντζέλος εργαζόταν σε κάποιο μαγαζί στο Κέντρο της Αθήνας και περιστασιακά ως DJ, ο Μιθριδάτης ως υπάλληλος σε κατάστημα Metropolis και ο Πρύτανης ως τεχνικός Η/Υ. Μάλιστα, ο Μιθριδάτης υπήρξε φοιτητής στην Σχολή Καλών Τεχνών, από την οποία δεν αποφοίτησε, λόγω της αλματώδους επιτυχίας των Ημίζ.

Το 1995 αποφάσισαν να εισέλθουν στη δισκογραφία. Εκείνη την εποχή ψάχνοντας o Πρύτανης για κάποιο studio ηχογραφήσεων που να διαθέτει sampler, σε μία συζήτηση που είχε με τον Νίκο Βουρλιώτη Goin’ Through, (συνάδελφος εκείνη την περίοδο του Μιθριδάτη στο δισκοπωλείο Metropolis), ο Νίκος προτείνει τον συνεργάτη του στους Goin’ Through Μιχάλη Παπαθανασίου.

ημισκούμπρια

Τον Απρίλιο του 1996, κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο 30 Χρόνια Επιτυχίες, περίπου ένα μήνα μετά από το cd single “Η Τσόντα”, που απροσδόκητα άγγιξε τις πωλήσεις των 30.000 αντιτύπων και έγινε ο πρώτος χρυσός ελληνικός hip hop δίσκος. Την επιτυχία του πρώτου τους δίσκου, ήρθε να συνεχίσει Ο Δίσκος Που Διαφημίζετε που έγινε πλατινένιος με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 50.000 αντίτυπα. Την ίδια χρονιά, ο Μιθριδάτης και ο Πρύτανης, σε συνεργασία με τον Μιχάλη Παπαθανασίου, ανέλαβαν την μουσική παραγωγή του πρώτου και μοναδικού δίσκου του στενού τους συνεργάτη, Dr. Dreez, με τίτλο “Αμφιθυμία“, που είχε G-Funk επιρροές.

Ανάλογη επιτυχία με τους δύο προηγούμενους είχε και ο τρίτος τους δίσκος, το 1998, με τίτλο Στενές Επαφές Με 3 Τύπους, που επίσης έγινε χρυσός, αποσπώντας το χρυσό single Η Μαγική Τσατσάρα.

Την ίδια χρόνια, εμφανίστηκαν σε διαφήμιση του Milko.

Το 1999 βρήκε τα Ημισκούμπρια να μετακομίζουν στη δισκογραφική στέγη της Universal και στο ιστορικό label της Def Jam, η οποία έδωσε για πρώτη φορά το label της σε ευρωπαϊκό συγκρότημα. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε το 2030 και το soundtrack της ταινίας του Νίκου ΠεράκηΘηλυκή Εταιρεία“, με τίτλο “Ο Παπαγάλος“.

Το 2000, προχώρησαν στη δημιουργία της LA KLiKARiA, ενός rap supergroup που αποτελούνταν από τους ίδιους, τους Καβουροδεινόσαυρους, τον Dr. Dreez, τη Μαριλέττα και τον Sifu VERSUS και κυκλοφόρησαν ένα δίσκο. Ωστόσο, το project δεν επαναλήφθηκε για περίπου 15 χρόνια.

Το 2001 κυκλοφόρησε το πέμπτο τους άλμπουμ, με τίτλο Τη Λόλα Απ’ Τη Φωτιά Ποιος Θα Τη Βγάλει?. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, κυκλοφόρησε η τεράστια επιτυχία, Πάμε Όλοι Μαζί Σε Μια Παραλία, σε συνεργασία με τη Μαριλέττα.

Το 2002, ηχογραφήσαν τραγούδι για την κινητή τηλεφωνία Cosmote,ενώ περίπου την ίδια περίοδο έκαναν μια ραδιοφωνική διαφήμιση για τα Jumbo.

Το 2003, τα Ημισκούμπρια χρησιμοποιήθηκαν σε cd rom που μιλούσε για την πρόληψη από τους σεισμούς.

Την σεζόν 2003-2004, γύρισαν κάποια σκετσάκια με τίτλο Show Funkin’ What?, που προβλήθηκαν από το Star Channel, ενώ το 2005 έπαιξαν σε διαφήμιση του ΝΙΚΑ.

Το 2004, κάτω από τη δισκογραφική στέγη της MINOS-EMI, μετά από 3 χρόνια δισκογραφικής απουσίας, κυκλοφόρησαν τις Γυναικολογίες, δίσκο αφιερωμένο στις γυναίκες. Σε συνεργασία με την Henessy, κυκλοφόρησαν λίγους μήνες αργότερα το CD Single “Ήπια 15“, καθώς και το βίντεο κλιπ του τραγουδιού στις remix εκδόσεις του, καθώς και το βίντεο κλιπ του “Σεξ“.

Το 2006, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων του συγκροτήματος στο δισκογραφικό στερέωμα, κυκλοφόρησαν το έβδομο άλμπουμ τους, με τίτλο Η Απλή Μέθοδος Των Τριών, που αποτελεί και την πιο πρόσφατη από κοινού δισκογραφική τους απόπειρα.

Το 2007, χρησιμοποιήθηκαν σε αντικαπνιστικό cd rom με το κομμάτι Πάφα πούφα το τσιγάρο και τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους κυκλοφόρησαν το τραγούδι με τίτλο Τα Χριστούγεννα Σημαίνουν. 

Το 2008, συμμετείχαν στο soundtrack της ταινίας “Πεθαίνω για σένα“, με το τραγούδι “Προσοχή Σκύλος Δαγκώνει“, σε συνεργασία με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Το 2009, μετά από 13 επιτυχημένα χρόνια πορείας με τα Ημισκούμπρια, ο Μιθριδάτης κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό CD με τίτλο Αιρετικά ερωτικός σε συνεργασία με τον Πρύτανη από τη Legend.

Το 2010 τα Ημισκούμπρια έβγαλαν καινούργιο κομμάτι με θέμα την οικονομική κρίση με τον τίτλο Πώς να σου το πω από τη Universal, ενώ το 2011 κυκλοφόρησε το Μια Ιθαγενή με συμμετοχή του Ψ, τραγούδι το οποίο εγκαινίασε την περίοδο της ανεξάρτητης δισκογραφίας του συγκροτήματος.

Το 2011 ο Δημήτρης Μεντζέλος κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό CD με τίτλο Ο Ράπερ της χρονιάς σε συνεργασία με τον DJ Alx και τον Πρύτανη από τη Legend.

Έκτοτε, κυκλοφορούν ανεξάρτητα στο διαδίκτυο νέα τραγούδια ως σόλο καλλιτέχνες.

Σχόλια