9 χρόνια χωρίς το Νίκο Παπάζογλου συμπληρώνονται σήμερα,  17 Απριλίου.

Μια τεράστια απώλεια για το ελληνικό πεντάγραμμο. Ένας καλλιτέχνης – ευεργέτης του ελληνικού τραγουδιού που χάραξε τη δική του πορεία και τα τραγούδια του αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη.

Πότε Βούδας πότε Κούδας - Νίκος Παπάζογλου

Ο Νίκος Παπάζογλου πέθανε σε ηλικία 63 ετών μετά την άνιση μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Όλοι όσοι μεγάλωσαν με τα τραγούδια του ένιωσαν λύπη στο άκουσμα του θανάτου του.

 Ο Νίκος Παπάζογλου νοσηλευόταν στο «Διαβαλκανικό Κέντρο». Ο αγαπημένος τραγουδιστής έδωσε μάχη με τον καρκίνο και έκανε πολλές χημειοθεραπείες, αλλά τελικά δεν άντεξε.

Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε στις 20/3/1948 στη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συστηματική επαφή με τη μουσική ήταν μέσω συγκροτημάτων την περίοδο 1965-1970. Την ίδια εποχή έγραψε τα πρώτα του τραγούδια, μερικά από τα οποία τραγούδησε ο Πασχάλης (Αρβανιτίδης), δημιουργώντας παράλληλα ένα μικρό στούντιο με χειροποίητα μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη.

Το 1972 με ένα πολύ καλό συγκρότημα που αποτελούσαν Θεσσαλονικείς μουσικοί και ονομάστηκε Ζηλωτής (Zealot), ο Νίκος Παπάζογλου επιχείρησε να κατακτήσει τη διεθνή αγορά κατά το πρωτότυπο των Aphrodite`s Child. Για το σκοπό αυτό μετακόμισε στο Αachen της Δυτικής Γερμανίας. Φτιάχτηκαν τότε έξι τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στο Mιλάνο αλλά υπάρχουν μόνο σε συλλογές φίλων.

Το 1976, τραγουδώντας στους «Αχαρνής» του Διονύση Σαββόπουλου, ο Νίκος Παπάζογλου συναντιέται με τον Μανώλη Ρασούλη και το 1978 η «καλή παρέα» (Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ξυδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος και Νίκος Παπάζογλου) δημιουργεί το δίσκο «Η Εκδίκηση της Γυφτιάς» στο νεόδμητο στούντιο Αγροτικόν Νο 3, στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης.

Στο βιογραφικό του Νίκου Παπάζογλου υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι δίσκοι, όπως «Τα Δήθεν» και το 1983 όλα όσα υπήρχαν σε σχέδια, σημειώσεις και χαμηλόφωνες ηχογραφήσεις μαζεύονται στο δίσκο «Χαράτσι» που προτείνει ένα «είδος μεικτό και μόνιμο». Ακολουθεί το «Μέσω Νεφών» το 1986, τα «Σύνεργα» το 1991 και ένα χρόνο αργότερα η «Επιτόπιος Ηχογράφησις» στο θέατρο του Λυκαβηττού (30 Σεπτεμβρίου 1991). Τον Απρίλιο του 1995 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Όταν Κινδυνεύεις Παίξε την Πουρούδα» -στην κυπριακή διάλεκτο- σημαίνει το κλάξον ποδηλάτου.Το 2005 κυκλοφόρησε η τελευταια του δουλεια το «Μά’ϊσσα Σελήνη».

Την ημέρα της κυκλοφορίας της «Μάγισσας σελήνης», ο Νίκος Παπάζογλου κέρδισε το Βραβείο Μουσικής στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) για τη μουσική του στην ταινία  «Νοσταλγός».

Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε να χαθεί ο Παπάζογλου μόλις λίγες εβδομάδες μετά τον Μανώλη Ρασούλη, τα τραγούδια του οποίου έκανε αθάνατα με τη μοναδική ερμηνεία του, ενώ ένα χρόνο αργότερα, ακριβώς ίδια ημερομηνία, 17 Απριλίου έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Δημήτρης Μητροπάνος.

Θα μείνουν πάντα στη μνήμη όλων των Ελλήνων που αγαπούν την καλή μουσική.

Διαβάστε την άγνωστη ιστορία πίσω από το τραγούδι “Αύγουστος”

Το κομμάτι που συγκίνησε το Μάνο Χατζηδάκι και κάλεσε τον τραγουδοποιό να εμφανιστεί στις παραστάσεις του στο Zoom το 1987, που τραγούδησαν αμέτρητοι Έλληνες καλλιτέχνες και που αγάπησαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Ένας ύμνος στον ανεκπλήρωτο έρωτα, στον έρωτα που δεν μπορεί να εκφραστεί και να πάρει σάρκα και οστά, στον έρωτα που ένιωσε ο ίδιος ο δημιουργός του και το συμπεριέλαβαν στο άλμπουμ του το “Χαράτσι” το 1984.

7 χρόνια χωρίς το Νίκο Παπάζογλου

Σχόλια