23 χρόνια χωρίς την Αλίκη Βουγιουκλάκη, 23 χρόνια χωρίς την Εθνική μας Σταρ.

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

“Δεν είμαι δήθεν σταρ, είμαι η πραγματική σταρ. Δεν είμαι δήθεν ταλαντούχα, είμαι πραγματικά ταλαντούχα. Δεν έχω κάνει δήθεν αποτυχίες, έχω κάνει μεγάλες αποτυχίες. Δεν έχω κάνει δήθεν επιτυχίες, έχω κάνει τα μεγαλύτερα ρεκόρ…”

Ο μύθος της, οι φήμες, τα ψέματα και οι αλήθειες για την ηλικία της, οι ταινίες της, τα τραγούδια που είπε, τα αμέτρητα εξώφυλλα, οι συνεντεύξεις, οι φωτογραφίες της… αυτά ήταν η Αλίκη.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι. Σε ηλικία μόλις έξι ετών και κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής χάνει τον πατέρα της (κατοχικός νομάρχης τότε) ο οποίος εκτελείται από τον ΕΛΑΣ.

Το 1952 δίνει κρυφά από την οικογένειά της εξετάσεις στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία αποφοίτησε τρία χρόνια μετά με Λίαν Καλώς, λόγω της αυστηρής βαθμολόγησης του Δημήτρη Χορν. Προτού ακόμη αποφοιτήσει από τη Σχολή ξεκίνησε και τη σταδιοδρομία της στο θέατρο.

Ο πρώτος της θεατρικός ρόλος ήταν στο έργο Κατά Φαντασίαν Ασθενής του Μολιέρου το 1953 και η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία Το Ποντικάκι το 1954 χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία (30.000 εισιτήρια). Ακολούθησαν 41 κινηματογραφικές ταινίες οι περισσότερες από τις οποίες έκαναν ρεκόρ εισπράξεων όπως Αστέρω, Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, Το κλωτσοσκούφι, Η Αλίκη στο ναυτικό, Η Λίζα και η άλλη, Η ψεύτρα, Το δόλωμα, Η Αρχόντισσα και ο αλήτης, Η αγάπη μας, Η νεράιδα και το παλικάρι και πολλές άλλες.

Μεγάλη στιγμή της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον κινηματογράφο αποτέλεσε η ταινία Μανταλένα με την οποία απέσπασε το 1960 το βραβείο ερμηνείας Α’ Γυναικείου ρόλου στο πρώτο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.

Σημαντικό κεφάλαιο της καριέρας της Αλίκης Βουγιουκλάκη ήταν επίσης τα τραγούδια που ερμήνευσε ως ηθοποιός, τόσο στις κινηματογραφικές της ταινίες όσο και στις θεατρικές της παραστάσεις. Σημαντικοί Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί όπως οι Ξαρχάκος, Πλέσσας, Λοΐζος, Μαρκόπουλος, Παπαδόπουλος, Γκάτσος, Μικρούτσικος, Ζαμπέτας, Θεοδωράκης κ.α. με κορωνίδα τον Μάνο Χατζιδάκι, έντυσαν μουσικά/στιχουργικά τα κινηματογραφικά και θεατρικά της έργα.

Ο πρώτος χρυσός δίσκος που δόθηκε στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας ήταν αυτός με τα τραγούδια από την ταινία «Το Ξύλο Βγήκε Από Τον Παράδεισο» (1959), σε μουσική του Μ. Χατζιδάκι και ερμηνεύτρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Οι 75.000 δίσκοι που πωλήθηκαν αποτέλεσαν ένα ρεκόρ.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί από πολλούς κριτικούς, δημοσιογράφους αλλά και από διεθνείς καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες όπως ο Κώστας Γαβράς, σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο διότι καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο.

Έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, στις 23 Ιουλίου του 1996 το πιο λαμπρό αστέρι μας σβήνει και παίρνει μαζί της τα νιάτα, την ανεμελιά, το καλοκαίρι. Αυτές είναι τρεις από τις λέξεις που θα θυμούνται όλες οι γενιές που μεγάλωσαν με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. 23 χρόνια μετά και ο μύθος της είναι ακόμη ισχυρότερος. Συνεχίζει μέσα από τις ταινίες της να μεγαλώνει και άλλες γενιές και θα συνεχίσει να το κάνει.

Εξάλλου οι αληθινά Μεγάλοι δεν πεθαίνουν ποτέ. Όπως είχε πει και η ίδια: “Όταν μια μέρα θα φύγω από τη ζωή… Ε, πείτε πως χάσατε ένα χαμόγελο…

Το 2009 στην εκπομπή/ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪΜεγάλοι Έλληνες” (που βασίστηκε στην αντίστοιχη παραγωγή του αγγλικού τηλεοπτικού σταθμού BBC), η Αλίκη Βουγιουκλάκη συμπεριλήφθηκε στη λίστα των “Μεγάλων Ελλήνων” μετά από ψηφοφορία, καταλαμβάνοντας την 88η θέση.

23 χρόνια χωρίς την Αλίκη Βουγιουκλάκη | 12+1 αγαπημένα τραγούδια της

Σχόλια