Χάρις ΑλεξίουΤο σημερινό flashback είναι αφιερωμένο σε μια από τις μεγαλύτερες φωνές τις ελληνικής δισκογραφίας και ιστορίας, την Χάρις Αλεξίου.

Η Χάρις Αλεξίου (πραγματικό όνομα Χαρίκλεια Ρουπάκα) γεννήθηκε στη Θήβα στις 27 Δεκεμβρίου 1950.

Είναι μία από τις δημοφιλέστερες Ελληνίδες τραγουδίστριες και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τραγουδιού από τη δεκαετία του ’70. Έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους μεγάλους τραγουδιστές, μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς, παλαιότερους και νεότερους, είτε δισκογραφικά είτε σε μουσικές σκηνές, πίστες και συναυλίες: Μάνο ΛοΐζοΜανώλη Ρασούλη,Βασίλη ΠαπακωνσταντίνουΓιάννη ΠάριοΔήμητρα ΓαλάνηΓιώργο ΝταλάραΆννα ΒίσσηΆλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελευθερία ΑρβανιτάκηΜίκη ΘεοδωράκηΜάνο Χατζιδάκι,Νικόλα ΆσιμοΓιώργο ΖαμπέταΓιάννη ΣπανόΘάνο ΜικρούτσικοΛίνα ΝικολακοπούλουΣωκράτη ΜάλαμαΑλκίνοο ΙωαννίδηΝίκο ΠορτοκάλογλουΛαρεύντη ΜαχαιρίτσαΓιάννη Κότσιρα και πολλούς άλλους. Έχει εμφανιστεί στις κορυφαίες αίθουσες του κόσμου και έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις.

Έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 προσωπικούς δίσκους. Παρότι η ίδια δε συνηθίζει να αναφέρεται στις πωλήσεις των δίσκων της, σύμφωνα με την έρευνα του Πέτρου Δραγουμάνου το 2009 η Χάρις Αλεξίου είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των τραγουδιστριών και συνολικά στην τρίτη πίσω από τους Γιώργο Νταλάρα και Γιάννη Πάριο στην κατάταξη με τις περισσότερες πωλήσεις προσωπικών δίσκων που έχουν γίνει χρυσοί ή πλατινένιοι από το 1970 έως το 2009.

Το γεγονός ότι οι προαναφερόμενοι προσωπικοί δίσκοι χαρακτηρίζονται από διαφορετικά μουσικά στυλ (δημοτικά, ρεμπέτικα, παλιά, σύγχρονα και έντεχνα λαϊκά, μπαλάντες), εμπεριέχουν τραγούδια διαφόρων συνθετών και έχουν εκδοθεί μεταξύ σχεδόν σταθερών χρονικών διαστημάτων από το 1977 έως το 2003 αποδεικνύει αφενός την αδιαμφισβήτητη προσφορά της Χάριτος Αλεξίου στα μουσικά πράγματα του τόπου και αφετέρου τη συνεπή και αδιάλειπτη επαφή της με τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια. Καθολική είναι και η αποδοχή της από τους συναδέλφους της στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

Σχόλια