vandi xolidis thea 2016Η Δέσποινα Βανδή και ο Χρήστος Χολίδης πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 11 Μαϊου στο Island στην Βάρκιζα, με αφορμή την έναρξη των εμφανίσεων τους στο ΘΕΑ την Παρασκευή 13 Μαϊου.

Με πολύ χιούμορ αλλά και με ειλικρίνεια, οι δύο καλλιτέχνες κουβέντιασαν με τους δημοσιογράφους και μίλησαν για την πολυαναμενόμενη συνεργασία τους επί σκηνής, για την επικαιρότητα καθώς και για τα επόμενα σχέδιά τους.

despina vandi xristos xolidisΚαλή αρχή να ευχηθούμε. Τι έχουμε να περιμένουμε από το σχήμα στο ΘΕΑ;

Χ.Χ.: Έχουμε φτιάξει ένα πάρα πολύ ωραίο λαϊκό πρόγραμμα για να περάσει ο κόσμος καλά. Την Παρασκευή ξεκινάμε, Παρασκευή και 13, και Κάθε Παρασκευή και 13.

Δ. Β.: Τα ξέρουν αυτά, πες τους για τους Metallica, αυτά θέλουν να ακούσουν (γέλια)

Πώς αντέδρασες λοιπόν όταν είδες το βίντεο των Ράδιο Αρβύλα;

Χ.Χ.: Με πήρε η αδερφή μου τηλέφωνο, γελούσε συνέχεια, και με ρώτησε αν έχω δει το βίντεο. Ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο βίντεο που είχαν φτιάξει τα παιδιά, γέλασα πολύ γιατί και παλιότερα είχα γελάσει και με άλλα βίντεο που είχαν κάνει για άλλους. Αυτή τη φορά γέλασα και με μένα.

Έχεις σκοπό να εντάξεις κι άλλα τέτοια τραγούδια στο πρόγραμμά σου, ή η επιλογή έγινε μόνο για την εμφάνιση στη Ρούλα Κορομηλά;

Χ.Χ.: Και παλιότερα είχα πει κάποια. Γενικά κάνω ό,τι νιώθω, το τραγούδι αυτό ήταν μια ιδέα που είχα δει από τη Shakira σε ένα live της. Ήταν πολύ ωραία ιδέα, μας άρεσε πολύ. Έτυχε να πάρει λίγο παραπάνω έκθεση, γιατί μου ζήτησε η Ρούλα να το πω στην εκπομπή, για να δείξω ότι μπορώ να υποστηρίξω και άλλα τραγούδια.

Δ.Β.: Είναι αναμενόμενο από τη δουλειά που κάνουμε. Η δουλειά μας έχει σχέση με την προβολή και με την έκθεση. Όταν είσαι λοιπόν συνειδητά σε αυτόν τον χώρο, και συνειδητά κάνεις κάποιες επιλογές, γιατί είναι δικαίωμα του καθενός το πώς θα εκφραστεί, ξέρεις ότι θα ακολουθήσουν κριτικές είτε καλές είτε κακές. Από κει και πέρα κανείς δε μπορεί να σταματήσει τον άλλον για τον τρόπο που θα εκφράζεται. Όπως εμείς που εκτιθέμεθα δε μπορούμε να σταματήσουμε όλους εσάς που θα κάνετε την κριτική σας. Είναι ένα παιχνίδι πολύ δίκαιο.

Υπάρχουν όρια όμως;

Δ.Β.: Στην τέχνη δεν υπάρχουν όρια. Στην τέχνη μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει.

Στη σάτιρα υπάρχουν όρια;

Δ.Β.: Η σάτιρα είναι ένα πάρα πολύ ωραίο πράγμα. Και εγώ όταν είχα κάνει το «Υποφέρω», με διακωμώδησαν οι «ΑΜΑΝ». Είχα γελάσει πάρα πολύ, δεν αισθάνθηκα λόγω τιμής να γελοιοποιούμαι στο τόσο. Η γελοιοποίηση μπορεί να συμβεί μόνο από σένα τον ίδιο. Τη βλέπεις μάλιστα, βλέπεις αν υπάρχει εμπάθεια. Μπορείς να πεις ότι «το live του δε μου άρεσε» ή ότι «δε μου έκατσε καλά στα αυτιά». Δε μπορείς όμως να σταματήσεις τον άλλον αν θέλει να τραγουδήσει οτιδήποτε άλλο. (…) Η τέχνη είναι μια έκφραση προσωπική, από κει και πέρα είσαι εκτεθειμένος, και θα ακούσεις τα πάντα.

vandi xolidis

Επί σκηνής τι ετοιμάζετε μεταξύ σας;

Δ.Β.: Θα παίξουμε κρυφτό (γέλια). Έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα. Νομίζω λίγο πολύ πώς δεν πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που θα σας μιλήσουμε γι’ αυτό. Είναι τα τραγούδια μας, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, και εμείς που τα ερμηνεύουμε. Από κει και πέρα είναι το πόσο καλή είναι η δομή ενός προγράμματος, πόσο καλά μπορεί να περνάς.

Θα ‘ναι πιο λαϊκό;

Δ.Β.: Είμαι με το Χρήστο Χολίδη, θα είναι λαϊκό. Θα έχουμε όμως και κάποιες άλλες πινελιές.

Χ.Χ.: Πάντα είναι ωραίο να έχεις και άλλα. Εγώ ας πούμε όταν έλεγα αυτό το τραγούδι (σ.σ. το «Nothing Else Matters») πετάγονταν 10 ροκάδες από μέσα και έλεγαν «yo». Είναι ωραίο αυτό γιατί μέσα σε 2000 άτομα δε μπορεί να είναι όλοι μπουζουκόβιοι. Και επίσης φάνηκε κιόλας πώς και οι μεταλλάδες πάνε στα μπουζούκια (γέλια).

Πώς νιώθετε που ξεκινάτε Παρασκευή και 13;

Δ.Β.: Χαίρομαι που έγινε έτσι γιατί πραγματικά δεν ήμασταν καθόλου έτοιμοι την περασμένη εβδομάδα. Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στον χώρο. Δε μας πειράζουν αυτά, αυτά είναι για προληπτικούς, για αυτούς που βλέπουν μαύρες γάτες, που δεν περνάνε κάτω από σκάλα, εμείς μια χαρά είμαστε. Ο καιρός να μας βοηθήσει μόνο, να φτιάξει, να ζεστάνει. Και να βρέξει κιόλας δε μας πειράζει (γέλια).

Εν μέσω κρίσης, έχετε και οι δύο από μια μεγάλη επιτυχία. Υπάρχει άγχος για το επόμενο βήμα;

Χ.Χ.: Πάντα υπάρχει αυτό γιατί η δουλειά μας δεν είναι ότι λες ένα τραγούδι, σου στρώνουν ένα κόκκινο χαλί και περπατάς. Η δουλειά μας είναι πώς κάνεις ένα τραγούδι και πας για το επόμενο. Πόσο μάλλον όταν φτάνεις σε ένα επίπεδο και πρέπει να κρατήσεις ψηλά τον πήχη.

Δ.Β.: Αν δε ζεις με αγωνία και δεν έχεις άγχη, μάλλον κάνεις άλλη δουλειά. Είπαμε πως είναι προσωπική έκφραση, όμως θέλεις κάπου να φτάνει αυτό, αλλιώς θα τραγουδούσαμε στα σπίτια μας, και θα κάναμε ευτυχισμένους 10 φίλους μας. Καλό είναι να έχεις πάντα την αγωνία αν θα είναι επιτυχημένο το επόμενο βήμα.

Βλέπετε τις πρώτες αντιδράσεις στο διαδίκτυο, όταν κυκλοφορεί ένα τραγούδι σας;

Δ.Β.: Διαβάζω κάποια, μπορώ να καταλάβω όταν υπάρχουν με εμπάθεια σχόλια. Συγκεκριμένα τη θέλω κιόλας. Μπορώ να πω πως πριν από πολλά χρόνια ένα παιδί, που μέχρι σήμερα έχω επαφή μαζί του, μου είχε γράψει ένα γράμμα, ήταν με τόση αγάπη, ήρθε σε τόσο σωστή στιγμή, ήταν τόσο όμορφα τα πράγματα που έλεγε. Δεν ήτανε καλά αυτά που έγραφε, αλλά εγώ την αρνητική κριτική την θέλω περισσότερο από την θετική, γιατί μόνο μέσα από αυτά μπορείς να δεις τα λάθη σου. Είναι καλό να υπάρχει κριτική, αλλά να υπάρχει με σεβασμό και εκτίμηση, αλλιώς δεν υπάρχει καμία αξία.

Δέσποινα, είχες ετοιμάσει έναν live δίσκο αλλά δε βγήκε ποτέ.

Δ.Β.: Ήταν έτοιμος να βγει, αλλά δε βγήκε ποτέ. Υπήρξαν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες την τελευταία στιγμή, τις οποίες δε θα σχολιάσω, και μας αναχαίτισαν την κυκλοφορία του δίσκου.

Οριστικά, ή υπάρχει το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει στο μέλλον;

Δ.Β.: Θέλω να το ξανακάνω αυτό, γιατί πραγματικά ήταν τόσο όμορφα τα τραγούδια που ειπωθήκανε, ήταν τόσο μαγική αυτή η βραδιά, που ούτε κι εγώ από το άγχος μου δεν την κατάλαβα. Θα τον ξαναηχογραφήσω τον συγκεκριμένο δίσκο, γιατί είναι υλικό που θέλω να υπάρχει. Όπως και από το live του Λυκαβηττού πέρασαν κάποια τραγούδια σε εσάς που είστε οι νέοι, αν μπορώ να λειτουργήσω σαν αγωγός αυτής της μουσικής μας κληρονομιάς μέσα από μια βραδιά ή ένα live, θέλω να το κάνω. Λυπήθηκα πάρα πολύ που δυστυχώς σταμάτησε στο παρά ένα. Δεν το περιμέναμε. Γι’ αυτό και είχαμε βάλει και σε διαγωνισμό το ποιο εξώφυλλο προτιμάτε, αλλά την τελευταία στιγμή συνέβη κάτι που δεν το περιμέναμε, και κόλλησε ο δίσκος.

despina vandiΓια τη Eurovision και τον αποκλεισμό της Ελληνικής συμμετοχής τι έχετε να πείτε;

Δ.Β. Ε όχι πάλι (γέλια). Είναι μια ερώτηση που μου την κάνουν κάθε χρόνο..

Πώς θα σου φαινόταν το τραγούδι της Ρωσίας να ήταν δική μας συμμετοχή; (σ.σ. οι δημιουργοί του τραγουδιού είναι Έλληνες)

Δ.Β. Τέλειο. Τέλειο γιατί η ομάδα ήταν πολύ δυνατή. Το βλέπεις όμως με την οπτική του πώς η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε. Δεν έχει η Ελλάδα την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει όλο αυτό το mapping που έγινε πίσω. Στοιχίζει χρήματα, η Ρωσία έχει για να τα πληρώσει έτσι ώστε να υλοποιήσουν την ιδέα του Φωκά Ευαγγελινού, και ο Φωκάς να δουλέψει μαζί τους. Η Ελλάδα είναι σε μια τέτοια κατάσταση που δε θα μπορούσε να κάνει ενδεχομένως κάτι τόσο εντυπωσιακό. Τότε με την Έλενα Παπαρίζου που ήταν μια άλλη ιδέα, σίγουρα δε στοίχιζε πολύ αλλά ήταν μια άλλη ιδέα πάλι του Φωκά, ήταν πολύ ωραία. Αλλά η εικόνα της Ρωσίας με τα δεδομένα της Ελλάδας δε θα μπορούσε να παρουσιαστεί. Οι Ρώσοι έδωσαν χρήματα. Οι Έλληνες δε μπορούν να δώσουν χρήματα.

Ακόμα όμως κι αν οι Έλληνες μπορούσαν, θα υπήρχαν αντιδράσεις για το ότι δόθηκαν τόσα λεφτά.

Δ.Β.: Δε θα μπορούσαμε, και δε θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε και όλο το promo. Ο Sergey ήρθε στο MadWalk, αντιστοίχως πήγε και σε άλλες χώρες και σε άλλες εκπομπές, και έκανε το πρόμο του τραγουδιού του. Επειδή κατά διαστήματα λόγω των κοινών μας φίλων μιλάμε με τον Sergey, κάνει τρελό πρόμο σε όλη την Ευρώπη.

Χ.Χ.: Παρ’ όλα αυτά αξίζει η προσπάθεια. Είναι μια μουσική γιορτή και δεν πρέπει αυτό να τους το απαγορέψουμε. Ήταν πολύ ωραίο αυτό που έκαναν, εμένα μου άρεσε πάρα πολύ, το στήριξα, και από κει και πέρα το αποτέλεσμα δεν έχει να κάνει, από τη στιγμή που εκπροσωπούν την Ελλάδα, είναι ήδη αγαπητοί.

Δισκογραφικά ετοιμάζετε κάτι;

Δ.Β.: Εγώ Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα είμαι έτοιμη. Είναι σχεδόν τα περισσότερα τραγούδια έτοιμα. Συντελεστές είναι ο Βασίλης Γαβριηλίδης, ο Δημήτρης Κοντόπουλος, και άλλοι, μη αναμενόμενοι.

Χ.Χ.: Πέρα από την κυκλοφορία με τον Φοίβο, συνεχίζω και συνεργάζομαι με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και τον Ηλία Φιλίππου. Έχουμε κάνει περίπου 7-8 τραγούδια, και πιστεύω κι εγώ πώς μετά τον Σεπτέμβριο, μετά της Δέσποινας (γέλια). Έχω και έναν ποντιακό δίσκο ο οποίος κυκλοφορεί στις 22 του μήνα, ένας δίσκος που τον δούλευα πάρα πολύ καιρό, δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Είναι ανεξάρτητος τελείως, το έκανα μόνο και μόνο για την παράδοση και για τον πατέρα μου. Είναι παραδοσιακά τραγούδια που τα κάναμε όχι ακριβώς σημερινά, απλά προσθέσαμε κάποια όργανα που δεν έχουν ξαναμπει σε τέτοια τραγούδια.

Συνέντευξη: Γιάννης Αμανατίδης

Σχόλια