Η Ρόζα της Σμύρνης

Η Ρόζα της Σμύρνης - OST album

Το soundtrack της ταινίας περιέχει έντεκα ορχηστρικά θέματα και τέσσερα τραγούδια σε στίχους Γιώργου Κορδέλλα, τα οποία ερμηνεύουν η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Μητσιάς και η Αρετή Κετιμέ. Οι μελωδίες του soundtrack έχοντας μια έντονα νοσταλγική διάθεση και άρωμα Aνατολής μας μεταφέρουν, σε απόλυτη ισορροπία με την εικόνα, στη Σμύρνη του ’22 αλλά και στην Αθήνα του ΄87, όπου και διαδραματίζεται η ιστορία της Ρόζας.

Όταν ο σκηνοθέτης πρότεινε στον Δημήτρη Παπαδημητρίου να αναλάβει τη μουσική της ταινίας, εκείνος δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Συγκινήθηκα πολύ από την ιστορία της Ρόζας και τους στίχους του Γιώργου. Οι στίχοι ανακαλύπτονται μέσα στο τραγούδι. Όταν μπει η μουσική και το δεις όλο αυτό μέσα στην ταινία αντιλαμβάνεσαι την τεράστια διάσταση που έχουν αυτά τα απλά λόγια. Αυτό που είναι πάρα πολύ συγκινητικό, είναι ότι ενώ τα τραγούδια είναι γραμμένα για δύο ανθρώπους, καταλαβαίνεις τελικά ότι τα τραγουδάς για δύο λαούς οι οποίοι ήταν καταδικασμένοι μέσα σε αυτούς τους αιώνες να είναι σε μια διαρκή διένεξη».

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου με τα ηχοχρώματα που δημιουργεί, δίνει μια παραπάνω διάσταση στην αφήγηση αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τις μυρωδιές και τις εικόνες από το παρελθόν, αλλά και το μυστήριο που ξετυλίγεται σ’ αυτή την υπέροχη ιστορία.
Η Χάρις Αλεξίου ερμηνεύει το τραγούδι της ταινίας «Μια Φωνή» αλλά και το «Άσπρη Δαντέλα Κόκκινη» εκφράζοντας απόλυτα το στίχο και το συναίσθημα του έρωτα, της προσμονής και του μυστηρίου.

«Κάθε φορά που τραγουδάω τραγούδια του Δημήτρη αισθάνομαι την ίδια συγκίνηση. Πόσο μάλλον τώρα, που ο Δημήτρης συναντιέται με έναν εξαιρετικό σκηνοθέτη, τον Γιώργο Κορδέλλα που έχει γράψει και τους στίχους, και γίνομαι εγώ η ερμηνεύτριά τους» δηλώνει η Χάρις Αλεξίου.

Ο Μανώλης Μητσιάς με την ξεχωριστή φωνή του ερμηνεύει το τραγούδι «Βιάσου Αυγή», που έχει άμεση σχέση με τη ζωή της Ρόζας.

Όπως λέει ο ίδιος ο ερμηνευτής «είμαι ευτυχής γιατί πάντα πίστευα στο ταλέντο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, σαν μουσικό, σαν συνθέτη και είχα ακούσει κάποια πράγματα για την περίφημη “Ρόζα”, οπότε χάρηκα όταν μου έγινε η πρόταση αυτή».

Η Αρετή Κετιμέ κλήθηκε και ερμήνευσε ιδανικά a cappella ένα μοιρολόι, είδος στο οποίο έχει μεγάλη ικανότητα και ερμηνευτική δεινότητα.

Το soundtrack της ταινίας «Η Ρόζα της Σμύρνης» κυκλοφορεί από τη Feelgood Records.

Άκουσε το:

 

Σχόλια