Γιάννης Πάριος Στο σημερινό Flashback, συναντάμε τον πιο ερωτικό τραγουδιστή της Ελλάδας που δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Πάριο.

Ο Γιάννης Πάριος παρουσιάστηκε στο τραγούδι το 1969. Τότε κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτή η φωνή θα γινότανε η έκφραση της λέξης «αγάπη» και πως θα έσπαγε κάθε φράγμα πωλήσεων σε δίσκους.

Γεννήθηκε το 1946 στην Πάρο. Έτσι από την αγάπη του γι’αυτό το νησί, το όνομά του έγινε Πάριος, ένα όνομα που σκέφτηκε να του δώσει ο Γιώργος Κατσαρός.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο αποφασίζει να εγκαταλείψει την Πάρο και να εγκατασταθεί στην Αθήνα για σπουδές στην Ιατρική. Προκειμένου να βγάζει τα προς το ζειν, ο Γιάννης Πάριος πιάνει δουλειά στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου “Σαρωνίς”, απέναντι από το νυχτερινό κέντρο “Νεράιδα”. Εκείνη την εποχή η “Νεράιδα” φιλοξενούσε δύο μεγάλα ονόματα, τον Γιάννη Βογιατζή και την Τζένη Βάνου.

Ο μαέστρος του μαγαζιού, ο Κώστας Κλάββας, τύχαινε να μένει απέναντι, στο ξενοδοχείο που έμενε ο μικρός Γιάννης. Μοιραία γνωρίστηκε μαζί του και τον επόμενο χειμώνα ο Γιάννης Πάριος ξεκινά μάθημα στη μουσική σχολή του Κλάββα.

Καθηγητής στην ίδια σχολή ήταν και ο Γιώργος Κατσαρός. Μια μέρα άκουσε τον Γιάννη Πάριο και του είπε να πάει από το σπίτι του να κουβεντιάσουν.  Στο σπίτι του Γιώργου Κατσαρού, ο Γιάννης Πάριος συναντήθηκε με δύο μεγάλες μορφές της ελληνικής μουσικής, τον Πυθαγόρα και τον Απόστολο Καλδάρα.

Λίγες μέρες πριν αρχίσει να τραγουδάει στην boite «Odeon», ένα χαρτί έδωσε παράταση στα νεανικά του όνειρα. Ήταν το χαρτί του στρατού που τον καλούσε να υπηρετήσει την πατρίδα. Απολυόμενος από το στρατό, ο Γιάννης τραγουδά στην «Κατακόμβη» στην Πλάκα. Επόμενος σταθμός της καριέρας του Πάριου ήταν τα «Ταβάνια» και ακολούθως η «Νεράιδα».

Έτσι πέρασε λοιπόν η εποχή πριν το τέλος της δεκαετίας του ΄70, ηχογραφώντας 45άρια δισκάκια με τραγούδια του Καλδάρα, του Κουγιουμτζή κ.α.

Εκείνη την εποχή προκύπτει και η γνωριμία με τον Γιώργο Μητσάκη. Ο Μητσάκης εμπιστεύεται τον Γιάννη Πάριο και του βγάζει τον πρώτο του δίσκο, με τίτλο «Της Μοίρας το Παιχνίδι». Αυτό το χαρακτηριστικό έκανε το Γιάννη Πάριο πρωτοποριακό για την εποχή του και τον εκφραστή των συναισθημάτων μιας Ελλάδας που θεωρείτο ήδη αστικοποιημένη.

Από τότε μέχρι σήμερα η πορεία του είναι αξιοζήλευτη. Ο Γιάννης Πάριος γράφει μόνος του στίχους πολλές φορές και μουσική και δεν είναι λίγες οι φορές που τραγούδια του έχουν μεταφραστεί και ερμηνευτεί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Έχει στο δυναμικό του 46 προσωπικούς δίσκους.

Σχόλια