Μαρία Φαραντούρη «Χθες άρχισα να τραγουδώ»‏

Μαρία Φαραντούρη – «Χθες άρχισα να τραγουδώ»‏

Η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη γιόρτασε τα πενήντα χρόνια της στο τραγούδι, με μια μεγάλη συναυλία που πραγματοποίησε στο Ηρώδειο στις 17 Σεπτεμβρίου. Η ζωντανή ηχογράφηση στην οποία ήταν παρών και ο Μίκης Θεοδωράκης κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τη Minos EMI σε πολυτελή συλλεκτική έκδοση με διπλό cd και dvd.

Στη δισκογραφική αυτή δουλειά, θα ακούσουμε τραγούδια που άφησαν ανεξίτηλα ίχνη στο χρόνο και δεν έπαψαν ούτε στιγμή να δείχνουν έναν άλλο δρόμο για το μέλλον. Ένας δίσκος με πενήντα χρόνια από το μεγάλο ρεπερτόριό της και από το έργο των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Λοΐζος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, αλλά και ξένων συνθετών, όπως οι Zulfu Livaneli, Kurt Weil, Charles Lloyd, Lucio Dalla, σε ποίηση Κ.Π.Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Άγγελου Σικελιανού, Νίκου Γκάτσου, Federico Garcia Lorca , Pablo Neruda, Bertolt Brecht αλλά και των στιχουργών Ιάκωβου Καμπανέλλη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Κώστα Καρτελιά.

Και κάτι που ίσως δε γνωρίζατε για τη μουσική σχέση της Μαρίας Φαραντούρη με το Μίκη Θεοδωράκη.

Μαρία Φαραντούρη - Μίκης Θεοδωράκης

Η δεξαεξάχρονη Μαρία Φαραντούρη με το Μίκη Θεοδωράκη

Η Μαρία Φαραντούρη στα πρώτα χρόνια της καριέρας της, με τις συναυλίες που πραγματοποιούσε στην Ευρώπη και στην Αμερική, κατάφερνε να κρατήσει ζωντανή τη μουσική του Θεοδωράκη. Πώς; Εκείνος βρισκόταν σε εξορία στην ορεινή Ζάτουνα, και της έστελνε μυστικά κασέτες με πρόχειρες ηχογραφήσεις των νέων έργων του – με τη φωνή του, παίζοντας πιάνο. Η Μαρία Φαραντούρη έβρισκε τους κατάλληλους συνεργάτες για να φτιάξουν τις ενορχηστρώσεις, και ο Θεοδωράκης άκουγε το αποτέλεσμα από το τρανζιστοράκι που είχε αποκρύψει από τους δεσμοφύλακές του!

 

Γυρνώντας πίσω στην κυκλοφορία της, η Μαρία Φαραντούρη άφησε το δικό της σημείωμα με αφορμή την ηχογράφηση του νέου ζωντανού της δίσκου:

«Ταξίδεψα με τα φτερά της μουσικής, της ποίησης, της ελληνικής γλώσσας. Ένα ταξίδι χωρίς τέλος. Μεγάλωσα με το τραγούδι μου, μαζί του γνώρισα τον κόσμο, και αγάπησα τους ανθρώπους. Τραγούδησα τον αγώνα, την χαρά, την θλίψη τους. Με την τέχνη μου ερωτεύτηκα τη ζωή, πίστεψα στην ελπίδα: και είμαι εδώ παρούσα. Το κορίτσι από τη Νέα Ιωνία με τ’ όνειρο, που συνεχίζει, γιατί χθες άρχισα να τραγουδώ».

Σχόλια