Ο Μάνος Πυροβολάκης στη Σφίγγα . Ο Μάνος Πυροβολάκης ξεχώρισε ως ένας ιδιαίτερος τραγουδοποιός και ως ο «σύγχρονος λυράρης», που κατάφερε μέσα από τις σύγχρονες pop – rock συνθέσεις του, να ενσωματώσει στοιχεία της κρητικής παράδοσης.

Ο Μάνος Πυροβολάκης στη Σφίγγα

Μαζί με την μπάντα του, την Παρασκευή 28 Απριλίου στη σκηνή της Σφίγγας θα παρουσιάσει τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, απρόσμενες διασκευές, κοντυλιές και μαντινάδες με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο!

Το μοναδικό ηχόχρωμα της κρητικής λύρας συνδυάζεται πότε με τον ήχο μίας ηλεκτρικής pop – rock μπάντας και πότε με μία πιο ακουστική διάθεση δίνοντας έτσι ένα ιδιαίτερο μεσογειακό ήχο.

Λίγα λόγια για τον Μάνο Πυροβολάκης

Ο Μάνος Πυροβολάκης είναι Έλληνας τραγουδοποιός, οργανοπαίκτης και τραγουδιστής της κρητικής μουσικής.

Γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1970 στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς και στα 13 του είχε την πρώτη του επαφή με την Κρητική Λύρα, με δάσκαλο τον Γεώργιο Βυζιριανάκη. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών) και συνεχίζοντας την ενασχόλησή του με τη λύρα, έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις συμμετέχοντας στα παραδοσιακά μουσικά προγράμματα της ΕΡΤ. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύγχρονης αρμονίας με τον Μιχάλη Ροζάκη, ενώ έχει πτυχίο ειδικού αρμονίας με τον Σπύρο Κλάψη και σύγχρονου τραγουδιού με την Τούλα Κατσαφάνα στο Εθνικό Ωδείο. Επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα Τζαζ αρμονίας στο Ωδείο Φίλιππου Νάκα.

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του έλαβε μέρος στο Β’ Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής και Τραγουδιού στο Θέατρο Παλλάς και εκπροσώπησε την Κρητική παράδοση στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Φολκλορικής Μουσικής (CIOFF) στην Ιαπωνία. Το 1994 επιμελήθηκε μουσικά την παράσταση «Μάχη της Κρήτης» (Επιμορφωτικά προγράμματα της ΕΡΤ) και το1995 και 1996 καλεσμένος της Ένωσης Κρητών «Κνωσός» του Τορόντο, έδωσε εκεί σειρά συναυλιών με αντικείμενο τη «Μάχη της Κρήτης». Το καλοκαίρι του 1997 συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου συμμετέχοντας στην τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου.

Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος Κινούμενα Σχέδια, ενώ από το 2001 ακολούθησε σόλο πορεία. Το 2004 συνεργάστηκε με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, ηχογραφώντας το πολύ χαρακτηριστικό «Τι λείπει» (τραγούδι: Ελευθερία Αρβανιτάκη) για τη μουσική της ταινίας Μπραζιλέρο. Σημαντική ήταν η συμμετοχή του στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, όπου ο Μάνος συνόδεψε με την Βιολόλυρά του την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Το 2010 συμμετείχε στον Ελληνικό προημιτελικό της Eurovision με το τραγούδι «Κιβωτός του Νώε» (Noah’s Ark).

Έχει συνεργαστεί ζωντανά με σπουδαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου.

Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
sfigamusic@gmail.com
Παρασκευή 28 Απριλίου
Ώρα έναρξης: 22.30
Τιμή εισόδου: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί

Σχόλια