ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η Δέσποινα Ολυμπίου γεννηθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου το 1975. Φοίτησε στο Trinity College of Londοn όπου σπούδασε πιάνο και θεωρία της μουσικής.

Καριέρα

1992-2001: Ξεκίνημα

Ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά στην Κύπρο το 1992. Μετά από ένα χρόνο ήρθε στην Αθήνα και η πρώτη της επαγγελματική συνεργασία ήταν με τον Γιάννη Πάριο. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες στο χώρο της ελληνικής μουσικής, όπως η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Μίμης Πλέσσας, ο Μάριος Τόκας, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, η Κατερίνα Κούκα, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κ.ά. Πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία στο δίσκο του Γιώργου Σαρρή «Φταίνε οι Απονοι Καιροί» με το τραγούδι «Η κούνια μας» το οποίο τραγούδησε μαζί του. Συμμετείχε επίσης στο δίσκο «Εμείς οι Έλληνες» με το τραγούδι «Προς ρακοσυλλέκτες και συνοδοιπόρους» και στο δίσκο του Παντελή Θαλασσινού «Απ’ την Τήλο ως την Θράκη» με τέσσερα τραγούδια. Ο πρώτος της προσωπικός δίσκος έχει τίτλο «Των Ματιών σου η Καλημέρα» σε μουσική Παντελή Θαλασσινού, Μανώλη Λιδάκη, Γεράσιμου Ανδρεάτου, Τάσου Γκρου, Σπύρου Ιωαννίδη, Γιώργου Αρσενίδη και στίχους του Ηλία Κατσούλη.

2002-2006: Universal Music, Βάλε Μουσική, Έχουμε Λόγο και Αυτό είναι αγαπη

Το 2002 αλλάζει δισκογραφική εταιρία, και περνά στο δυναμικό της Universal. Τον Ιούλιο του 2003 γίνεται η αρχή της συνεργασίας της με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη με το cd single «Βάλε Μουσική» με μουσική του ιδίου και στίχους της Ελεάνας Βραχάλη. Στο ίδιο cd υπάρχει και το τραγούδι «Να ‘σουν αλλιώς» το οποίο τραγουδάει ντουέτο με τον Χατζηγιάννη και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Μετά από ένα χρόνο έγινε πλατινένιος. Το επόμενο άλμπουμ της Ολυμπίου κυκλοφορεί το 2004 με τίτλο «Έχουμε Λόγο». Το φθινόπωρο του 2005 η Δέσποινα Ολυμπίου κυκλοφορεί ένα δίσκο με τίτλο «Αυτό Είναι Αγάπη» περιλαμβάνοντας ακόμα 12 τραγούδια με στιχουργική και μουσική υπογραφή των Γιώργου και Αλέξανδρου Παντελιά (Κίτρινα Ποδήλατα). Εξαίρεση αποτελεί ένα τραγούδι που τους στίχους επιμελήθηκε η Λίνα Δημοπούλου. Πρώτο single είναι το «Κάποτε».

2007-2012: Πές το δυνατα και Μια στιγμή

Την άνοιξη του 2007 η Ολυμπίου κυκλοφορεί το CD Single «Πες το δυνατά» γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια κυκλοφορεί τη νέα της δισκογραφική δουλεία «Μαζί – χωριστά» με την υπογραφή του Μιχάλη Χατζηγιάννη (ο οποίος ανέλαβε και την διεύθυνση παραγωγής) και στίχους της Ελεάνας Βραχάλη και του Νίκου Μωραΐτη. Το 2008 επανεκδόθηκε, αυτή τη φορά χρυσός και περιείχε τραγούδια όπως τα “Πες το Δυνατά” και “Μαζί Χωριστά” και το ντουέτο της με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη “Ο Παράδεισος (Δεν Φτιάχτηκε Για Μας)”. Στον δίσκο υπάρχει άλλο ένα καινούργιο τραγούδι με τίτλο “Όμορφα Ψέματα” σε μουσική του Μιχάλη Χατζηγιάννη και στίχους του Νίκου Μωραΐτη. Στα MAD Video Music Awards 2008 o Mιχάλης Χατζηγιάννης και η Δέσποινα Ολυμπίου κέρδισαν το βραβείο για το καλύτερο ντουέτο στο τραγούδι “Ο παράδεισος δε φτιάχτηκε για μας”.

2013: Eurovision 2013

Στις 27 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε ανεπισημα οτι η Δέσποινα θα εκπρωσωπήσει την Κυπρο στην Eurovision 2013 στο Μάλμε της Σουηδίας.  Μερικές μέρες αργότερα ανακοινώθηκε επίσημα απο το ΡΙΚ οτι θα εκπροσωπήσει την χώρα στον διαγωνισμό.  Επισης ανακοινώθηκε οτι το τραγούδι θα είναι στα ελληνικά γραμμένο απο τον Ανδρέα Γιωργαλλή και τον Ζενων Ζηνδίλη. Το τραγούδι θα παρουσιαστεί στις 14 Φεβρουαρίου κατα την διάρκει της εκπομπής “Μαζί στο ΡΙΚ”, στο ΡΙΚ. Το τραγούδι θα έχει το τιτλο “Αν με θυμάσαι” .

 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

 [wzslider autoplay=”true” interval=”6000″ transition=”‘flash'” info=”true” lightbox=”true”]

FOLLOW ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΟΥ @

[social_icon url=”https://www.facebook.com/pages/Despina-Olympiou-%CE%94%CE%AD%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85/54530740140″ profile_type=”facebook” icon_url=”http://www.getgreekmusic.gr/wp-content/uploads/2013/04/facebook_icon.png” window=”yes”]  [social_icon url=”https://twitter.com/DenaOlympiou” profile_type=”twitter” icon_url=”http://www.getgreekmusic.gr/wp-content/uploads/2013/04/twitter_icon.png” window=”yes”]

Σχόλια