Είναι τα Ξύλινα Σπαθιά η ροκ μπάντα των 90’s; Μια απορία που έχει συζητηθεί στα περισσότερα μουσικά στέκια, ειδικά των φανατικών θαυμαστών της ελληνικής ροκ. Το GetGreekMusic σας παρουσιάζει τις πιο γνωστές τους επιτυχίες και ξετυλίγει το κουβάρι της διαδρομής τους στο μουσικό στερέωμα της χώρας.

Ξύλινα Σπαθιά

Ξύλινα Σπαθιά – Οι φρουροί της ελληνικής ροκ

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα της ροκ σκηνής στη χώρα μας. Χιλιάδες fans που τους ακολουθούσε σε όλες τις περιοδείες τους, εκρηκτικά Lives και sold out συναυλίες έχουν να κουβαλούν στις αναμνήσεις τους τα μέλη του συγκροτήματος. Η δράση τους μπορεί να περιορίζεται στην περιβόητη, χρυσή για τα μουσικά δεδομένα, δεκαετία των 90’s. Ο ήχος τους ήταν αρκετά ιδιαίτερος και πρωτότυπος για τα δεδομένα της εποχής, καθώς και ο στίχος των τραγουδιών τους. Αποτέλεσαν τότε ένα πρωτοφανές μουσικό φαινόμενο και μέχρι σήμερα ακούγονται τα κομμάτια τους, που μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Ξύλινα Σπαθιά

Το ύφος τους κυρίως ροκ, με αρκετά έντονα στοιχεία της electronica, αλλά και ποπ μουσικής. Ο Παύλος Παυλίδης ήταν ο frontman του συγκροτήματος, τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα, ενώ έγραφα και τους στίχους, που διακρίνονται για την βιωματικότητά τους, αλλά και την έντονη εικονοπλασία τους.

Η δημιουργία τους

Το 1989, ο Παύλος Παυλίδης, μετά τη συμμετοχή του στο μουσικό συγκρότημα Μωρά στη Φωτιά, πηγαίνει στη Γαλλία και συγκατοικεί με τον φίλο του Νίκο Καντάρη στο Mériel, μια περιοχή κοντά στο Παρίσι. Εκεί δημιουργούν το studio Βrancaleone και ο Παυλίδης ηχογραφεί τα πρώτα demos των τραγουδιών του. Στον Νίκο Καντάρη είναι αφιερωμένοι οι δύο πρώτοι δίσκοι των Ξύλινων Σπαθιών. Στο Παρίσι επίσης γνωρίζεται με τον Γιάννη Μήτση που αργότερα (1998) θα γίνει μέλος του συγκροτήματος.

Το 1992, ο Παυλίδης επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και μαζί με τους Βασίλη Γκουνταρούλη, Χρήστο Τσαπράζη, Πάνο Τόλιο και Σταύρο Ρωσσόπουλο δουλεύουν πάνω στο υλικό που είχε ετοιμάσει κατά τη διαμονή του στη Γαλλία. Με αυτή τη σύνθεση εμφανίζονται, για πρώτη φορά, ζωντανά στην Καρδίτσα ως «Brancaleone». Αργότερα παίρνουν το όνομα «Τα Ξύλινα Σπαθιά» από το ομότιτλο παιδικό βιβλίο του Παντελή Καλιότσου.

Σημαντικές στιγμές

 • Το 1998, ο «Πέρα απ’ τις πόλεις της ασφάλτου» γίνεται πλατινένιο ενώ το «Μια ματιά σαν βροχή» χρυσό
 • Τον Ιούλιο εμφανίζονται στο Rockwave Festival ’98 και το Σεπτέμβρη ανοίγουν τη συναυλία των Rolling Stones στο Ολυμπιακό Στάδιο, μπροστά σε 80.000 άτομα
 • Ο Βασιλιάς της Σκόνης είναι από τα πιο κλασσικά κομμάτια μέχρι σήμερα
 • Το «Λιωμένο παγωτό» το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του γκρουπ
 • Το 1998 τα Ξύλινα Σπαθιά επισκέπτονται και πάλι τη Μεγάλη Βρετανία και εμφανίζονται στο ιστορικό Hacienda Manchester.
 • Το άλμπουμ Τροφή για τα θηρία ηχογραφήθηκε στο ξακουστό studio Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου στη Θεσσαλονίκη

Από το 1993 και μέχρι τη διάλυση τους, το 2003, κυκλοφόρησαν 5 album (4 studio, 1 live) και 1 cd single. Αναλυτικότερα:

 • Ξεσσαλονίκη (1993)

 • Πέρα απ’ τις πόλεις της ασφάλτου (1995)

 • Μια ματιά σαν βροχή (1997)

 • Τροφή για τα θηρία (1999)

 • Ένας κύκλος στον αέρα (2000)

 • Live (2003)

 • The Best Of (2005)

Μια μπάντα όπου τα μέλη της απέφευγαν, όσο μπορούσαν, τα φώτα της δημοσιότητας και των Media, και προτιμούσαν να μιλούν μέσα από τη μουσική τους. Αυτό που τους διακρίνει και τους άρεσε πολύ, είναι πως σε κάθε δίσκο είχαν εξελιχθεί, κάνοντας κάτι διαφορετικό και δίνοντας στο κοινό τους κάτι φρέσκο και εντελώς καινούριο. Έτσι κρατούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον των θαυμαστών τους, έχοντας τους σε μια εγρήγορση, κάνοντάς τους να περιμένουν με ανυπομονησία το επόμενο μουσικό δημιούργημά τους.

Το αυθεντικό line up των Ξύλινων Σπαθιών αποτέλεσαν οι: Παύλος Παυλίδης (φωνή, κιθάρα), Βασίλης Γκουνταρούλης (πλήκτρα, samplers), Χρήστος Τσαπράζης (μπάσο) και Πάνος Τόλιος (τύμπανα, κρουστά 1993-1997). Μέλη της μπάντας υπήρξαν επίσης οι: Σταύρος Ρωσσόπουλος (κιθάρα 1993-1994), Τάκης Κανέλλος (τύμπανα 1997), Γιάννης Μήτσης (τύμπανα 1998-2003), Κώστας Παντέλης (κιθάρα 2000-2003) και Νίκος Κυριακόπουλος (κρουστά, φωνητικά 2001-2003), ενώ συνεργάστηκαν δισκογραφικά με τους: Γιώργο Τόλιο (κρουστά), Γιώργο Παπάζογλου (κρουστά), Ρίτα Χατζηνικολή (κρουστά), Δήμο Γκουνταρούλη (τσέλο), Φώτη Σιώτα (βιολί) και Αριστείδη Χατζησταύρου (κλασική κιθάρα).

Στα τέλη του 2003, τα Ξύλινα Σπαθιά διαλύθηκαν και τα μέλη της μπάντας ακολούθησαν διαφορετικές μουσικές διαδρομές.

Ο Βασιλιάς της Σκόνης

Αδρεναλίνη

Λιωμένο Παγωτό

Φωτιά στο λιμάνι

Ατλαντίς

Λόλα

Ρόδες

Σχόλια