Μια συνέντευξη από καρδιάς παραχώρησε ο Νικηφόρος στο GetGreekMusic μιλώντας για πολλά.

το νέο άλμπουμ του Νικηφόρου

Αποτελεί έναν από τους πιο ταλαντούχους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς της γενιάς του. Με δόσεις χιούμορ και ειλικρίνειας μίλησε στον Γιώργο Μαντά και στον Γιάννη Ρήγο για τα επαγγελματικά του όνειρα, για το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο αλλά και για τις προσδοκίες του.

Ο Νικηφόρος στο GetGreekMusic

Έρχεται σύντομα νέο άλμπουμ. Πες μου λίγα λόγια για αυτό.

Κατ’ αρχάς έχουμε το επόμενο single που θα βγει τον Ιανουάριο. Ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας δεν έχουμε. Υπολογίζουμε γύρω στο Πάσχα αν όλα πάνε καλά.

Τίτλο single έχουμε;

Όχι, αλλά έχουμε τίτλο δίσκου… «Ξέρω τι κάνω».

Ξέρεις τι κάνεις με αυτόν τον δίσκο; (γέλια)

Ναι ξέρω… Βέβαια αν ο κόσμος τον απορρίψει θα πω «Ξεράδια ξέρω» (γέλια). Ξέρω τι κάνω όσον αφορά την αγάπη, το μεράκι και την ανάγκη που έχω να βγάλω ολοκληρωμένη δουλειά μετά από πέντε περίπου χρόνια. Είναι πρώτα από όλα καλλιτεχνική ανάγκη και από κει και πέρα θεωρώ ότι θα μου κάνει καλό στη δουλειά μου γιατί έχουμε πολύ αξιόλογα τραγούδια μέσα και πιστεύω πως και ο κόσμος θέλει να ακούει ολοκληρωμένες δουλειές. Έχει παραγίνει αυτό το κακό με τα singles, οπότε αν και είναι πολύ δύσκολοι καιροί, κάνω την υπέρβαση μου και οικονομικά και καλλιτεχνικά έτσι ώστε να δώσω στον κόσμο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Κατά πόσο η οικονομική κρίση σε έχει επηρεάσει;

Εγώ για προσωπικά μου αγαθά και ευχαρίστηση δεν έχω χαλάσει στη ζωή μου τίποτα. Δεν είχα τέτοιες υλικές ανάγκες. Έτσι μεγάλωσα και αυτό είναι το ευτύχημα, γιατί θα μπορούσα να είχα καταστραφεί. Όλα τα χρήματα μου, αν εξαιρέσεις την προσωπική μου ζωή που τα χαλάω για τα πολύ βασικά, πηγαίνουν στη δουλειά μου. Και ειδικά στους τωρινούς καιρούς βαθύτερης κρίσης, ξοδεύω ακόμη περισσότερα χρήματα για τη δουλειά μου, επενδύω ακόμη περισσότερο και γιατί δεν γίνεται αλλιώς και γιατί αν ήταν άλλος ο παραγωγός δεν θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα. Γιατί δεν μπορεί κανένας να καταλάβει την καλλιτεχνική σου ανάγκη και την ανάγκη του κόσμου να ακούσει κάτι καλύτερο. Οπότε εγώ τα δίνω όλα για να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Νικηφόρος

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τα talent shows να έχουν κατακλύσει την Ελληνική τηλεόραση με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά που είχαμε 3 (The Voice, Rising Star και XFactor). Εσύ εν έτη 2017 θα πήγαινες σε κάποιο talent show ή θα συμβούλευες κάποιο άλλο παιδί να πάει;

Είναι δύσκολη ερώτηση γιατί όταν κάποιος θέλει να το κάνει δεν μπορείς να του πεις «Μην το κάνεις». Εγώ έχοντας την εμπειρία που έχω τώρα δεν θα πήγαινα, αλλά άμα δεν την είχα εννοείται θα πήγαινα. Γιατί είναι αυτό που σου είπα.. Όταν κάτι πιστεύεις ότι θα σου κάνει καλό θα πας να το κάνεις.

Εσύ όταν συμμετείχες στο XFactor είχες δεχθεί τρομερή αμφισβήτηση από τους κριτές. Πώς το αντιμετώπισες;

Επειδή ήμουν μουσικός πάντα, επειδή ήξερα πώς τραγουδάω, δεν μπορούσε να με επηρεάσει αρνητικά κάποιος και να με κάνει να πιστέψω ότι δεν είμαι καλός τραγουδιστής. Απλά μπορεί να σε πιέσει πάρα πολύ η συνθήκη της τηλεόρασης, ειδικά όταν κάποιος σου ασκεί αυστηρή κριτική πέρα από το επιτρεπτό όριο ενώ εσύ είσαι βαλλόμενος από τις κάμερες και σε βλέπει όλη η Ελλάδα. Απλά όλο αυτό μπορεί να κάνει ένα παιδί να πάθει ψυχολογικά σε εκείνη την ηλικία που ήμουν εγώ (21). Από την άλλη το ότι κάποιος αντέχει από αυτήν την πίεση σημαίνει ότι μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά.

Κομμάτι Eurovision… Φέτος έχει στραφεί το ενδιαφέρον σε πιο παραδοσιακούς ήχους. Θα σε ενδιέφερε να συμμετάσχεις στον διαγωνισμό;

Όχι. Έχει ξεπέσει πολύ στα μάτια μου η Eurovision και σε αυτό φταίει το πώς αντιμετωπίζουμε εμείς τον θεσμό. Δεν θέλω ούτε τις υπερβολές του τότε που το βλέπαμε σαν εθνική υπόθεση, αλλά ούτε και την τωρινή κατάσταση που είναι εξίσου ακραία. Γιατί όσο να’ ναι είναι ένας μουσικός διαγωνισμός και πρέπει να πηγαίνουμε όπως πρέπει, να είμαστε αξιοπρεπείς.

Ο Νικηφόρος ερμηνεύει Παντελή Παντελίδη

Υπάρχει κάτι το οποίο σε έχει πληγώσει στο χώρο;

Οι άνθρωποι μπορούν να σε πληγώσουν μόνο. Άσχημες συμπεριφορές, όταν ο καθένας κοιτάει την πάρτη του. Είναι πολύ ανταγωνιστικό επάγγελμα και είναι λογικό ο καθένας να βγάζει νύχια και να τρώει σάρκες. Απλά επειδή εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό μου χτυπάει λίγο άσχημα. Φαντάσου ότι έχω από ανθρώπους γύρω μου συμβουλές τύπου “γίνε λίγο σκληρός” γιατί θα σε φάνε.

Φέτος εμφανίζεσαι στο Barbarella στην Θεσσαλονίκη. Πες μας λίγα λόγια για αυτό το σχήμα.

Ξεκινήσαμε με τον Ηλία Βρεττό τον Οκτώβριο και συνεχίζουμε με τον Βαλάντη. Πάμε μέχρι να τελειώσουν οι γιορτές, μέχρι τα Φώτα. Ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία, το ευχαριστήθηκα πραγματικά. Γιατί είχα τον χώρο και τον χρόνο που ήθελα, ο κόσμος μας αγκάλιασε. Το κοινό στη Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολύ θερμό. Ήταν για μένα μια πολύ ευτυχής συγκυρία.

Υπάρχουν τραγουδιστές που δηλώνουν στουντιακοί και κάποιοι που τους αρέσει περισσότερο να πραγματοποιούν Live. Εσύ τι προτιμάς;

Δεν υπάρχει διαχωρισμός για μένα, στιγμές είναι. Είναι καλές και κακές μέρες.

Την κριτική την ανέχεσαι;

Την ανέχομαι δεν την ανέχομαι, συμβαίνει (γέλια). Το θέμα είναι να είναι σωστή η κριτική και όχι επειδή ο άλλος δεν γουστάρει την μούρη σου. Εκεί νευριάζεις.

Από τους δικούς σου ανθρώπους ακούς κριτική;

Ναι και είναι δύσκολο. Η κριτική είναι πάρα πολύ δύσκολη, ακόμα και η καλοπροαίρετη. Είναι πολύ δύσκολο να δεχθείς ότι κάτι δεν κάνεις καλά, ειδικά όταν έχουν δίκιο. Το θέμα είναι ότι μέσα από αυτή τη κουβέντα που σου κάνουν εσύ θα κρατήσεις κάτι στο μυαλό σου και σιγά σιγά αφού το επεξεργαστείς θα βελτιώσεις το λάθος σου.

Νικηφόρος

Τι σε χαροποιεί και τι σε θυμώνει περισσότερο;

Με θυμώνει όλο αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Με θυμώνει που οι πολιτικοί ζουν στον μικρόκοσμο τους. Δεν το κάνουν επίτηδες, αλλά είναι δουλειά τους να μην το κάνουν. Το μόνο που τους νοιάζει είναι το επικοινωνιακό. Πώς θα καταφέρουν να πείσουν τους ψηφοφόρους και να συνεχίσουν να υπάρχουν σε αυτό το πράγμα που λέγεται Βουλή. Είναι πολλοί οραματιστές, είναι λίγοι αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους αλλά μέσα σε αυτό το κλειστό κύκλωμα χάνονται. Με ενοχλεί πάρα πολύ αυτή η κατάσταση, με ενοχλεί που έχει πέσει ο κόσμος ψυχολογικά. Και αυτό έχει αντίκτυπο και σε μένα, όσο καλά και να πηγαίνει η δουλειά μου. Δεν είμαι πλούσιος, αλλά μπορώ κάποια πράγματα να τα κάνω που άλλοι δεν μπορούνε και αυτό με ενοχλεί πάρα πολύ. Δεν είμαι ευχαριστημένος όταν δεν μπορώ να βοηθήσω κάποιον άνθρωπο που έχει πρόβλημα. Γιατί όταν ήμουνα μικρός φανταζόμουν ότι θα γίνω τραγουδιστής, θα βγάζω πάρα πολλά λεφτά και θα μπορώ να βοηθάω όλο τον κόσμο. Και δεν μπορώ να το κάνω και αυτό με θυμώνει. Με χαροποιεί όταν βλέπω γύρω μου ανθρώπους να κάνουν παιδιά και οικογένεια. Με χαροποιεί όταν μάθω κάτι καλό για ανθρώπους δίπλα μου. Λέω για άλλους ανθρώπους και δεν λέω για μένα γιατί όλοι είμαστε συνδεδεμένοι, όλη η κοινωνία έχει πέσει. Αυτό δεν γίνεται να μην σε επηρεάσει. Οπότε δεν γίνεται να χαρώ το ίδιο για τα καλά πράγματα που μου συμβαίνουν.

Το δώρο Χριστουγέννων για τον Νικηφόρο ποιο θα είναι φέτος;

Δεν ξέρω, θα ήθελα ηρεμία. Αλλά η αλήθεια είναι πως με την δουλειά που κάνω δεν γίνεται να την έχεις, άρα πρέπει να συμβιβαστώ με αυτό. Υπάρχει πολύ άγχος στη δουλειά μας, δεν ξέρω τι ψυχοσωματικά μπορεί να σου δημιουργήσει αυτό. Είμαι και εγώ αγχώδης τύπος, οπότε θα ήθελα ό,τι κάνω να το κάνω με ηρεμία και με ένα ποσοστό επιτυχίας.

Ο κόσμος έχει ταυτιστεί πολύ με το «Υποσχέσου». Εσύ έχεις ένα δικό σου αγαπημένο κομμάτι άλλου καλλιτέχνη;

Δεν είναι ένα, είναι άπειρα. Κατ’ αρχάς η μισή δισκογραφία του Πάριου μιλάει για τη ζωή μου. Επίσης ο Αντώνης Ρέμος έχει πει τεράστια τραγούδια. Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες και πολλά τα τραγούδια. Δεν γίνεται να εκφράζεσαι από ένα, είναι πάρα πολλά.

Αυτό το διάστημα έχει γίνει χαμός με το περιβόητο κύκλωμα ουσιών. Ποια είναι η άποψη σου σχετικά με αυτή την κατάσταση;

Άμα δεν ψάχνεσαι δεν μπορεί να σε πλησιάσει κανένας. Άμα κάποιος κάνει κακό με ναρκωτικά σε ένα παιδί, θέλω να δω πώς θα είναι όταν το κάνουν στο δικό του παιδί αυτό. Δηλαδή αν με πλησίαζαν εμένα και προσπαθούσαν να με βάλουν σε ένα τέτοιο κύκλωμα, ο πατέρας μου πώς θα ένιωθε;

Μια ένοχη σου απόλαυση;

Το φαγητό. Πολύ φαγητό, πολλά γλυκά. Πολύ κακή διατροφή.

Πότε έκλαψες τελευταία φορά και γιατί;

Σήμερα για κάτι προσωπικό. Δεν το έχω και δύσκολο. Εννοώ εκφράζομαι και στην χαρά και στον πόνο και σε όλα. Λίγο πριν έρθω έκλαιγα.

Με ποιον καλλιτέχνη έχεις απωθημένο να συνεργαστείς;

Με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Είναι για μένα πηγή έμπνευσης, ο λόγος για τον οποίο έκανα αυτό το επάγγελμα. Έχει πει μερικά από τα μεγαλύτερα τραγούδια στην Ελληνική δισκογραφία. Υπήρξε ο Νταλάρας της εποχής του.

Ποιο ήταν το καλύτερο δώρο που πήρε ο Νικηφόρος από τον Άγιο Βασίλη στη ζωή του;

Δεν έχω παράπονο γενικά. Βέβαια όταν δεν ήμουν καλό παιδί μου έκαναν πολύ μικρά δώρα επίτηδες. Τόσο μικρό που δεν το έβλεπε το μάτι σου (γέλια). Αλλά αυτό μου έκανε καλό στη ζωή μου. Θυμάμαι πολύ έντονα μια άμαξα με άλογα που μου είχαν πάρει. Το είχα παίξει πολύ αυτό το παιχνίδι. Αυτά όσον αφορά τον Άγιο Βασίλη σαν παιδί. Γιατί μεγαλώνοντας δεν κάνει δώρα ο Άγιος Βασίλης (γέλια). Γενικά η ζωή δεν κάνει εύκολα δώρα, γιατί είναι δώρο από μόνη της. Αλλά ό,τι δίνεις παίρνεις.

Ετοιμάζεις κάποιες συναυλίες με την νέα χρονιά;

Δεν ξέρω τίποτα. Προς το παρόν έχουμε συναυλίες μέσα στις γιορτές ταυτόχρονα με το μαγαζί. Θα εμφανιστούμε σε πολλά μέρη όπως στην Καβάλα, στην Χαλκίδα, στον Βόλο, στην Κύπρο και αλλού. Στην συνέχεια θα πέσουμε με τα μούτρα στον νέο δίσκο και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε και κάποια Live κομμάτια τα οποία θα κυκλοφορήσουν στο YouTube.

Νικηφόρος

Μια ευχή που θέλεις να δώσεις στους αναγνώστες του GetGreekMusic;

Να προσπαθούν να είναι με ανθρώπους που αγαπούν και τους αγαπάνε. Γιατί στη ζωή αυτό είναι που έχουμε τελικά. Τα υπόλοιπα είναι πράγματα τα οποία ξεκινάμε να τα κάνουμε εφόσον έχουμε αυτά. Άμα ξεχάσουμε αυτό, μένουμε στο τέλος μόνοι μας. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο.

Ο Νικηφόρος συνεχίζει τις εμφανίσεις του με τον Βαλάντη στο Barbarella στην Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα ετοιμάζει πυρετωδώς τον τρίτο προσωπικό του δίσκο που θα φέρει τον τίτλο “Ξέρω τι κάνω” και θα κυκλοφορήσει από την Heaven Music.

Σχόλια