Η Μαντώ αποτελεί μια γυναικεία φωνή που έχουμε αγαπήσει τόσο από τα τραγούδια της όσο και από την λαμπερή της εμφάνιση. Το σήμα κατατεθέν της, το αινιγματικό βλέμμα της άλλα και το όνομα της.

Mαντώ

Μεγάλωσε σε οικογένεια μουσικών και ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία. Έχει σπουδάσει μουσική, κιθάρα και φωνητική στο Μουσικό Κολέγιο Berklee, παίζει κιθάρα και πιάνο, ενώ γράφει την δική της μουσική και στίχους.

Η πρώτη της ολοκληρωμένη δισκογραφική της δουλειά κυκλοφόρησε το 1989. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθιερώθηκε ως μία από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες στην Ελλάδα με πολλούς χρυσούς δίσκους και δεκάδες ραδιοφωνικές επιτυχίες.

Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής και όχι μόνο, μέσα σε μια λαμπρή πορεία 30 χρόνων, είτε δισκογραφικά και συνθετικά, είτε σε μουσικές σκηνές, με τους: Αντώνη Βαρδή, Δημήτρη ΜητροπάνοΓιάννη ΣπανόΓιώργο ΧατζηνάσιοΜίμη ΠλέσσαΧρήστο ΝικολόπουλοΠασχάλη TερζήΓιάννη ΠάριοΓιάννη ΠουλόπουλοΑνδρέα ΜικρούτσικοΤζίμη ΠανούσηΛουκιανό ΚηλαηδόνηΚώστα ΧαριτοδιπλωμένοΠασχάλη Αρβανιτίδη, Στέφανο ΚορκολήΣοφία ΑρβανίτηΓιώργο ΘεοφάνουςΦοίβοΑντώνη ΡέμοΝτέμη ΡούσσοSertab ErenerJean Michel Jarre, και Jessica Simpson.

Η Μαντώ όμως έχει καταπιαστεί και με τα κινούμενα σχέδια. Συγκεκριμένα έχει ερμηνεύσει το τραγούδι “Κάπου κάποιο χειμώνα” στην παιδική ταινία Αναστασία της 20th Century Fox που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1997. Την ελληνική μεταγλώττιση στην Αναστασία έκανε η ηθοποιός Μυρτώ Αλικάκη.

Η ταινία απέσπασε πολλά βραβεία ενώ τα τραγούδια της χαρακτηρίστικαν από τα καλύτερα που έχουν ακουστεί σε ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Το πρωτότυπο τραγούδι ονομάζεται “Once upon a December” και το ερμηνεύει η Liz Callaway.

Κάπου κάποιο χειμώνα – Μαντώ (Στίχοι)

“Ένα φως με τραβάει
A light is drawing me
απ’το βάθος του αιώνα
from the depth of the century
Ένα φως μ’οδηγάει
A light is guiding me
κάπου κάποιο χειμώνα
somewhere, during some winter

Κάποιος με κρατά αγκαλιά
Someone is having me in his arms
Μνήμες μου ‘ρχονται απ’τα παλιά
memories are coming from the past
Ένα φως μια μουσική
A light, a melody
Λες κι έχω ζήσει εκεί
as if I’ve lived there before

Κάποιος με κρατά αγκαλιά
Someone’s having me in his arms
Μνήμες μου’ρχονται απ’τα παλιά
memories are coming from the past
Ένας φως μια μουσική
a light, a melody
Λες κι έχω ζήσει εκεί
as if I’ve lived there before

Ένα φως μ’οδηγάει
A light is guiding me
Φτιάχνει ήχο κι εικόνα
is bringing known sounds and images
Και η μνήμη γεννάει
and the memory’s creating
Διαμαντένια σταγόνα
drops of diamond

Ένα φως θα με πάει
A light will take me
Κάπου κάποιο χειμώνα
somewhere, during some winter”

Σχόλια