Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων σήμερα και το GetGreekMusic παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με τραγούδια που γράφτηκαν για εκείνη τη σκοτεινή περίοδο, όπου οι Έλληνες του Πόντου γνώρισαν την κτηνωδία και τη φρικαλεότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων – Τι έγινε….

Λίγο μετά την έλευση του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα τη δεύτερη δεκαετία σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες στην ιστορία. Η γενοκτονία των Ποντίων από τον στρατό του Κεμάλ Ατατούρκ. Η ημέρα μνήμης καθιερώθηκε το 1944 με απόφαση της Βουλής Ελλήνων και αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και πορείες θανάτου στην έρημο.

Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Το 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Ιστορικά στοιχεία σημειώνουν πως οι Έλληνες Πόντιοι εκδιώχθηκαν σε τρεις φάσεις. Οι πρώτες δυο έγιναν με την μορφή εκτοπίσεων το 1915, αλλά και με το θάνατο 100.000 αθώων. Τον Μάιο του 1919 ο Κεμάλ Ατατούρκ καταφθάνει στην περιοχή του Πόντου και αναθέτει σε παραστρατιωτικές ομάδες (τσέτοι) την επιχείρηση για αφανισμό του τοπικού πληθυσμού της Τραπεζούντας και της Σαμψούντας, αλλά και σε 394 χωρία της ευρύτερης περιοχής. Από τους 25.000 κατοίκους λέγεται πως το 90% δολοφονήθηκε.

Για τον ελληνικό πληθυσμό της οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη από την Άνοιξη του 1914 μέχρι το 1923, ο Αριστοκλής Ι. Αιγίδης στο βιβλίο του «Η Ελλάς χωρίς τους πρόσφυγας» (Αθήνα 1934) τονίζει ότι «1.200.000 ψυχές αποτελούν τον τραγικόν εις ανθρώπινας απώλειας απολογισμόν του αγώνος».

 

Τη ρίζα μου την έκανα τραγούδι το δάκρυ μου στα χείλη προσευχή # ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ #

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη melina aslanidou (@officialaslanidoumelina) στις

19 Μαΐου.Ημερα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.Δεν ξεχνάμε…

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Despina Vandi (@desp1navandi) στις

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tsalikis (@tsalikisgiorgos) στις

 

Τραγούδια για τον Πόντο

Γενοκτονία Ποντίων – Αλέξης Παρχαρίδης

Γενοκτονια – Γιωργος Ιωαννιδης

Η Καμπάνα του Πόντου – Αλέξης Παρχαρίδης

Αλέξης Παρχαρίδης μοιρολόι για την Γενοκτονία

Μαυροθάλασσα Την Πατρίδα μ΄ έχασα – Γενοκτονία Ποντίων

Σο μάται τερώ σε – Μ.Ασλανίδου & Κ.Αγέρης

Ρωμέισα Καλομάνα – Μελίνα Ασλανίδου

 

Μελίνα Ασλανίδου – «Χωρισμός στην προκυμαία»

Το ψωμί της ξενιτιάς – Στέλιος Καζαντζίδης

Πάολα – Το ψωμί της ξενιτιάς

Σχόλια