Αντώνης Βαρδής - Αφιέρωμα

Το GetGreekMusic ετοίμασε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στον Αντώνη Βαρδή.

Αντώνης Βαρδής - Αφιέρωμα

Τα πρώτα χρόνια

Ο Αντώνης Βαρδής γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1948, στο Μοσχάτο στην οδό Κανάρη. Σε ηλικία έξι ετών φέρεται να γνώρισε τον Τσιτσάνη, τον Παπαιωάνου, το Ζαμπέτα και τη Ρένα Ντάλια στο “Φαληρικό” όπου και τραγούδησε για πρώτη φορά. Για βιοποριστικούς λόγους το 1954 δούλεψε δίπλα στο συνθέτη και δεξιοτέχνη στο μπουζούκι Μανώλη Χιώτη, στη “Γωνιά της Αθήνας” στην Πλάκα. Λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του δεν πήγε στο γυμνάσιο αλλά ξεκίνησε να εργάζεται από μικρός, εργαζόμενος κατά περιόδους σε ψιλικατζίδικο, χρωματοπωλείο, βενζινάδικο, σε οικοδομή σαν βοηθός υδραυλικού και ως ναυτικός.

Αντώνης Βαρδής - Αφιέρωμα

Vikings

Στο τέλος του 1965 σε ηλικία 17 ετών γνώρισε τους Γιάννη Πανταζή, Γιώργο Μυλωνά οι οποίοι είχαν σχηματίσει συγκρότημα και έκαναν πρόβες δίπλα από το βενζινάδικο όπου εργαζόταν.Ξεκίνησε να παίζει ερασιτεχνικά μαζί τους κιθάρα και δημιούργησαν το ρόκ συγκρότημα Vikings. Το συγκρότημα είχε πολλές αλλαγές μελών στην σύνθεση του με τον Βαρδή και τον Μυλωνά να είναι τα μόνα σταθερά μέλη.

Αντώνης Βαρδής - Αφιέρωμα

Σταδιακά η δραστηριότητα τους έγινε επαγγελματική με τακτικές εμφανίσεις, ενώ κυκλοφόρησαν και τέσσερεα 45ρια. Ο Βαρδής έγραψε και κυκλοφόρησε τη μεγαλύτερη ίσως επιτυχία τους, την αγγλόφωνη μπαλάντα Catherine, την οποία υπέγραψε ως Toni Vardis. Οι Vikings διαλύθηκαν το 1970.

Αντώνης Βαρδής - Αφιέρωμα

Προσωπική καριέρα

Από το 1969, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, ξεκίνησε να εργάζεται ως κιθαρίστας σε μπουάτ στην Πλάκα, αρχικά με το Δήμο Μούτση και τον Μανώλη Μητσιά. Εμφανιζόταν στις μπουάτ μέχρι το 1981 ενώ παράλληλα συμμετείχε ως μουσικός σε ηχογραφήσεις, συνεργαζόμενος με σημαντικούς συνθέτες τόσο του έντεχνου όπως ο Μούτσης, ο Γιώργος Σπανός και ο Μάνος Λοΐζος, όσο και του λαϊκού όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης.

Αντώνης Βαρδής - Αφιέρωμα

Με Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου και Άννα Βίσση

Παράλληλα ξεκίνησε να γράφει τραγούδια, τα οποία όμως δεν ηχογραφούσε. Το 1973 πήρε μέρος σε διαγωνισμό τραγουδιού και κέρδισε το δεύτερο βραβείο σύνθεσης. Το τραγούδι, Πόσο πολύ σε αγάπησα το ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας και από εκεί ξεκίνησε η σοβαρή επαγγελματική του ενασχόληση με τη σύνθεση. Ακολούθησαν τραγούδια για δίσκους καλλιτεχνών όπως η Χάρις Αλεξίου κ.α. ενώ το 1976 συνέθεσε και ερμήνευσε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο Οραματίζομαι σε στίχους του Γιάννη Αθανασιάδη.

Αντώνης Βαρδής - Αφιέρωμα

Αντώνης Βαρδής – Νίκος Βέρτης

 

Ο δίσκος δεν γνώρισε επιτυχία και ο Βαρδής για ένα διάστημα αποτραβήχτηκε από τη σύνθεση απογοητευμένος.. Επέστρεψε το 1978 με τραγούδια με πιο εμπορικό προσανατολισμό, γράφοντας το Θέλω να μ`αγαπάς το οποίο έγινε επιτυχία από τον Γιάννη Πουλόπουλο, ενώ ακολούθησαν συνεργασίες του με τη Δήμητρα Γαλάνη,για άλλη μια φορά τον Γιώργο Νταλάρα και τον Γιάννη Πάριο. Σημαντική ήταν η συνεισφορά του στον πρωτο δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που φέρει το όνοματου τραγουδιστή, για τον οποίο έγραψε 7 τραγούδια σε στίχους του Πάνου Φαλάρα.

Αντώνης Βαρδής - Αφιέρωμα

Αντώνης Βαρδής – Βασίλης Καρράς

Η δεκαετία του ’80 ξεκίνησε με το Βαρδή να συνεργάζεται για άλλη μια φορά με τη Χαρούλα Αλεξίου στον δίσκο της Ξημερώνει που περιείχε και την επιτυχία Φεύγω. Ακολούθησαν περισσότερες συνεργασίες με γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Βίσση, ο Μανώλης Λιδάκης και η Πίτσα Παπαδοπούλου που δεν απέδωσαν σημαντικές επιτυχίες. Το 1986 κυκλοφόρησε τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο, Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα.

Αντώνης Βαρδής - Αφιέρωμα

Από το δίσκο ακούστηκαν πολλά κομμάτια του ευρέως, όπως το Σχήμα λόγου με συμμετοχές των αδερφών Κατσιμίχα και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και στίχους του Κώστα Τριπολίτη και το Δεν είχα δύναμη σε στίχους του τακτικού συνεργάτη του Φαλάρα. Στον δίσκο τραγουδούσε επίσης και η μετέπειτα σύζηγος του Χριστίνα Μαραγκόζη. Με τη Μαραγκόζη συνεργάστηκε και στον πρώτο της προσωπικό δίσκο, το Σ’ακολουθώ του 1987 και το Τραγουδάμε μαζί του 1988, το οποίο περιείχε και την επιτυχία Θα εκραγώ σε στίχους του Αντώνη Ανδρικάκη.

Αντώνης Βαρδής - Αφιέρωμα

Πολύ σημαντικός στάθηκε για τον Βαρδή ο δίσκος του Στην Ελλάς του 2000 (1995) για πολλούς λόγους. Στο ομόνυμο τραγούδι συνεργάστηκε ξανά με τους αδερφούς Κατσιμία και για μία μοναδική φορά με τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Στέλιο Καζατζίδη, συνεργασία που ο Βαρδής ξεχώριζει Στον ίδιο δίσκο έκανε το ντεμπούτο του ως τραγουδιστής και ο γιός του Γιάννης, με τον οποίο τραγούδησαν το ντουέτο Θα σε περιμένω. Με τον γιό του συνεργάστηκαν και στην Οικογενειακή υπόθεση του 1997.

Αντώνης Βαρδής - Αφιέρωμα

Στα επόμενα χρόνια ο Βαρδής συνεργάστηκε με πολλούς παλιούς και νεώτερους τραγουδιστές όπως η Καίτη Γαρμπή, ο Στέλιος Ρόκκος, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Γιάννης Πλούταρχος κ.α. Η τελευταία του προσωπική δισκογραφική κυκλοφορία ήταν το Στην άκρη του ονείρου του 2010.

Αντώνης Βαρδής - Αφιέρωμα

Με τη Χαρούλα Αλεξίου

* Βιογραφία: Βικιπαίδεια

Σχόλια