Ελευθερία ΑρβανιτάκηΣτο σημερινό flashback βρίσκεται η Ελευθερία Αρβανιτάκη

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη γεννήθηκε στις 16/10/1957 στην Καλλίπολη του Πειραιά με καταγωγή από την Ικαρία και το νησί Παξοί.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 συναντήθηκε με την Οπισθοδρομική Κομπανία και το 1981 συμμετείχε στο δίσκο του Βαγγέλη Γερμανού, με τίτλο «Τα Μπαράκια». Το δίσκο συνυπέγραφε ο Διονύσης Σαββόπουλος,   με τον οποίο γνωρίστηκε η Αρβανιτάκη και έκανε τα πρώτα δειλά της βήματα επί σκηνής.

Το όνειρο της Αρβανιτάκη ήταν να γίνει αρχαιολόγος, κι έτσι δεν ήταν σίγουρη ακόμα αν θα επέλεγε το τραγούδι. Πάνω ακριβώς που σκεφτόταν να μετακομίσει στην Ιταλία για να σπουδάσει αρχαιολογία, η Οπισθοδρομική την πείθει να μην κάνει αυτό το βήμα και να αφιερωθεί στη μουσική.

‘Ετσι, η καριέρα της ξεκίνησε το 1979 όταν έγινε μέλος στην Οπισθοδρομική Κομπανία, μια μπάντα φοιτητών που έπαιζαν ρεμπέτικα και λαϊκά, ερασιτεχνικά, σε διάφορα κέντρα της Αθήνας.

Συνεργάστηκε με πολλούς και σημαντικούς συνθέτες όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου κ.ά. Έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία, το Μεξικό, η Αγγλία, η Γερμανία αλλά και η Αυστραλία.

Το 1985 αποτελεί μια πολύ σημαντική χρονιά καθώς η Αρβανιτάκη κάνει τα πρώτα της βήματα στα μουσικά πράγματα χωρίς την Οπισθοδρομική Κομπανία.

Με τον Σταμάτη Σπανουδάκη κάνουν το δίσκο «Κοντραμπάντο», που αποτέλεσε κάτι πολύ διαφορετικό από ο,τι είχαμε συνηθίσει την Αρβανιτάκη μέχρι τότε, και κάνει το ευρύτερο κοινό να αναγνωρίσει την πολύ τρυφερή και ερωτική φωνή της Αρβανιτάκη σε πιο δυτικούς ήχους. Λίγο αργότερα ακολουθεί μια ακόμα εξαιρετική συνεργασία με τον Κραουνάκη, το 1987 με το δίσκο «Τανιράμα».

Το 1991 έρχεται μια ακόμα καθοριστική στιγμή: ο δίσκος «Μένω Εκτός» είναι ίσως ακόμα και σήμερα ο πιο αγαπημένος δίσκος της μεγάλης τραγουδίστριας. Στο «Μένω Εκτός» συνεργάζεται με τη Λίνα Νικολακοπούλου, ενώ οι συνθέτες των τραγουδιών είναι ανάμεσα στους πιο σημαντικούς της εποχής, όπως ο Νίκος Αντύπας, ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Αρμένιο Ara Dinkjian που χαρίζει κορυφαία τραγούδια, όπως το «Δυνατά Δυνατά» και το «Μένω Εκτός» .

Το τραγούδι «Ίδιο μακό» του δίσκου είναι ένα από τα πιο όμορφα ερωτικά τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ.

Λίγο αργότερα η Αρβανιτάκη θα κάνει και δεύτερο δίσκο με τον Αρμένιο συνθέτη, «Τα κορμιά και τα μαχαίρια» (1994), με στίχους από τον Μιχάλη Γκανά και  τη Λίνα Νικολακοπούλου.

Κάπως έτσι η Αρβανιτάκη παγιώνεται στη συνείδηση του κοινού ως μια έντεχνη τραγουδίστρια του έρωτα, μια άποψη που έρχεται η ίδια πάλι να ενισχύσει με το δίσκο της «Τραγούδια» για τους μήνες, στον οποίο τραγουδά στίχους μεγάλων ποιητών όπως η Σαπφώ, η Πολυδούρη, ο Ελύτης, ο Καβάφης.

Από το 1999 και μετά τα τραγούδια της Αρβανιτάκη κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο και έκτοτε όλοι της οι δίσκοι κυκλοφορούν και στην Ευρώπη.

Έχει στο δυναμικό της 26 προσωπικούς δίσκους.

Τα τραγούδια της έχουν συνοδεύσει πολλούς έρωτες, αλλά μας έχουν παρηγορήσει επίσης μετά από πολλές αποτυχημένες σχέσεις και ερωτικές απογοητεύσεις.

Σχόλια