Κώστας Λειβαδάς - Γραμμένο με Κόκκινο

Κώστας Λειβαδάς – Γραμμένο με Κόκκινο

Ο Κώστας Λειβαδάς επιστρέφει στη δισκογραφία με την πρώτη του ολοκληρωμένη ανθολογία ποίησης.

10 χρόνια περιπέτεια και μια πυξίδα για τις σκληρές ώρες και τους δύσκολους καιρούς που πάντα θα έρχονται, θα φεύγουν και θα ξανάρχονται.

Του Λόγου το Αληθές μέρος 1ον : Γραμμένο με κόκκινο + δυο τραγούδια με την ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων για τον Θανάση Τσιπινάκη (τον αγαπημένο μαέστρο της που μας άφησε αναπάντεχα τον Νοέμβριο).

Ο υπότιτλος ενδεικτικός: Με φόντο την αιμορραγούσα πληγή στην καρδιά της πατρίδας

Από τον Ευριπίδη ως την Μαρία Κούρση και από τον Καρυωτάκη ως τον Ανέστη Ευαγγέλου, ένας φόρος τιμής στους ΄Ελληνες Ποιητές και τα ρευματά τους που το σώμα και το αίμα από τα λόγια τους τροφοδότησε, εμπλούτισε και εν τέλει καθόρισε τις στροφές και την ομορφιά του μεγάλου ποταμού της Ελληνικής Ποίησης.

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι αγαπημένοι σε όλους μας και προσωπικοί ήρωες του Κώστα: Χρόνης Αηδονίδης /Δήμητρα Γαλάνη / Πάνος Κατσιμίχας / Σταμάτης Κραουνάκης / Γιώτα Νέγκα / Μίλτος Πασχαλίδης / Ορφέας Περίδης / Γιώργος Ρωμανός / Διονύσης Σαββόπουλος / Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο ίδιος ο Κώστας Λειβαδάς σε επτά τραγούδια.

Κώστας Λειβαδάς - Γραμμένο με Κόκκινο

Κώστας Λειβαδάς – Γραμμένο με Κόκκινο

΄Εχουν ήδη αγαπηθεί από το ραδιόφωνο τα τραγούδια «Πάω να δω τ’ αστέρια» σε στίχους και μουσική του Κώστα Λειβαδά με την ορχήστρα της Πάτρας και τη μοναδική ερμηνεία του Διονύση Σαββόπουλου καθώς και το ομότιτλο «Γραμμένο με Κόκκινο» με ερμηνευτή τον Κώστα, σε μουσική δική του και ποίηση του Ανδρέα Παναγόπουλου.

Σε συνεργασία για μία ακόμα φορά με τον ενορχηστρωτή Γιώργο Ζαχαρίου και ένα σύνολο θαυμάσιων μουσικών, δημιουργήθηκε ένας καινούργιος ήχος, μια επιστροφή στο μέλλον όπως χαρακτηριστικά και ενδεικτικά λέει ο Κώστας.

Το ηλεκτρικό τραγούδι με τον ηλεκτρισμό στη βάση και το δύσκολο στοίχημα να ενοποιηθεί το υλικό με τις πιο λυρικές «στιγμές» μέσα στο έργο.

Τα κουαρτέτα εγχόρδων και τα πνευστά, τα παραδοσιακά όργανα, όλα ενταγμένα σε μια ταυτότητα, σε ένα αίσθημα, στο σύγχρονο Ελληνικό τραγούδι.

Συμπληρώνοντας 18 χρόνια από την ηχογράφηση του πρώτου του τραγουδιού και ύστερα από πολλά μελοποιημένα ποιήματα και τραγούδια που ο κόσμος έβαλε στην καρδιά του [΄Ερωτας τάχα να ‘ναι αυτό, (Λειβαδάς – Τσαλιγοπούλου), Για να σε συναντήσω (Μ. Λιδάκης), Σ’ έχω δε σ΄έχω (Μ. Λιδάκης), Τα βήματά σου (Γ. Κότσιρας) κ.α.], ο Κώστας Λειβαδάς σχολιάζει για την συγκυρία και την στιγμή που τελικά εκδίδεται αυτό το έργο:

«Είναι απίστευτο αλλά και απόλυτα αναμενόμενο απ΄την άλλη… το πώς — ολοκληρώνοντας, αναγκαστικά με μεγάλα διαλλείματα αυτή την περιπέτεια ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια – βλέπω τώρα πως το δέσιμο των ποιημάτων μετάξύ τους, ο λόγος σε αυτή τη συλλογή τραγουδιών απ’ τον Ευριπίδη ως τον Ανέστη Ευαγγέλου και τον Ανδρέα Παναγόπουλο, αποκαλύπτει ένα τοπίο συγγενές και εδραιωμένο στο δραματικό τοπίο της πατρίδας μας αυτή τη στιγμή. ΄Αλλοτε σε πρώτο και συχνά σε δεύτερο επίπεδο. Είναι εντυπωσιακό τόσο σαν αλληγορία όσο και σαν ρεπορτάζ καθώς σχεδόν όλα τα ποιήματα είναι σα να γράφτηκαν από το πολύ μακρινό χθες ως το πρόσφατο για το ακριβώς τώρα».

Κ.Λ.

[wzslider autoplay=”true” interval=”6000″ transition=”‘flash'” info=”true” lightbox=”true”]

Σχόλια

Comments are closed