Δημήτρης ΜητροπάνοςΟ Δημήτρης Μητροπάνος ήταν αποδεδιγμένα μια καθαρόαιμη αντρική λαική φωνή…

Με τις λαϊκές επιτυχίες του σημάδεψε το χώρο της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό ολόκληρου του πανελληνίου.

Η καριέρα του στο τραγούδι ξεκινάει όταν γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται, για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει, στη θέση άλλου καλλιτέχνη που τότε ασθενούσε, μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά», το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης ΘεοδωράκηςΔήμος Μούτσης, Απόστολος ΚαλδάραςΤάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος , Γιάννης Σπανός  ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Στις 17 Απριλίου του 2012 ο Δημήτρης Μητροπάνος άφησε την τελευταία του πνοή στις 11.00 το πρωί. Γεννήθηκε στα στις 2 Απριλίου του 1948 και πέθανε σε ηλικία 64 ετών.

Σχόλια