Δεν είναι λίγοι οι τραγουδιστές που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή και που έχουν διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στον χώρο της μουσικής.

πάολα

Από τον Ζαφείρη Μελά και τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο μέχρι τον Στάθη Αγγελόπουλο και την Πάολα. Και όλοι με μια κοινή συνισταμένη, την αγάπη τους για το τραγούδι και την μουσική.

Τραγουδιστές που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή

Ελένη Βιτάλη

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, δραστηριοποιείται στο λαϊκό τραγούδι συνεργαζόμενη με τους καλύτερους του είδους (Χρήστος Νικολόπουλος, Τ. Σούκας κ.ά.). Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δουλειές έντεχνων συνθετών (Σταμάτης Σπανουδάκης, Νότης Μαυρουδής, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Ανδρέου, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Πορτοκάλογλου κ.ά.) και ηχογραφεί επανεκτελέσεις ρεμπέτικων, παλιών λαϊκών και δημοτικών.

Μάκης Χριστοδουλόπουλος

Ο Χριστοδουλόπουλος έχει τραγουδήσει τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα, Βασίλη Σαλέα, Γιάννη Πάριου, Στέλιου Περπινιάδη, Τάκη Σούκα, Θεόδωρο Καμπουρίδη όπως και έχει γράψει τραγούδια για τη Γλυκερία, Νίκο Παπάζογλου, Βασίλη Μαργαρίτη μεταξύ άλλων. Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν τα τραγούδια «Παντρεμένοι κι οι δυο» και «Μελαχρινάκι».

Βασίλης Παϊτέρης

Είναι Έλληνας τσιγγάνος τραγουδιστής και συνθέτης τσιγγάνικης και λαϊκής μουσικής. Ασχολήθηκε στο παρελθόν με την πολιτική (έχει συμμετάσχει, στις εθνικές εκλογές, ως υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στη Β’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Είναι επίσης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τσιγγάνων και Φίλων της Τσιγγάνικης Μουσικής, με τον διακριτικό τίτλο «ΡΟΜΕΝ».

Ζαφείρης Μελάς

Από μικρή ηλικία η τάση του για την μουσική το τραγούδι ξεχώρισε. Έτσι βρέθηκε να τραγουδά σε συγκροτήματα δημοτικού τραγουδιού. Εκεί έμαθε, και αγάπησε τα δημοτικά. Μέσα από αυτή την τραγουδιστική του περιπλάνηση εντοπίσθηκε από τον Αντώνη Σταμπούλη και τον Πόλυ Βαιρεμίδη, ιδιοκτήτες της δισκογραφικής εταιρείας Κόσμος. Αυτό στάθηκε ορόσημο στην καλλιτεχνική του στερέωση, στο λαϊκό τραγούδι. Έκτοτε άλλαξε και η ζωή του Ζαφείρη. Η ανοδική του πορεία είχε ήδη ξεκινήσει και το λαμπερό του ταλέντο είχε ήδη αρχίσει να φωτίζει.

Πάολα

Άρχισε να τραγουδά στα 14 της χρόνια μετά από πρόταση του ιδιοκτήτη του μαγαζιού και την έγκριση από τους γονείς της. Στα 19 τραγουδούσε στο κέντρο διασκέδασης “Μαμούνια” στη Θεσσαλονίκη. Το 2005 εξέδωσε το πρώτο της δίσκο, «Αθόρυβα», ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα για να συνεργαστεί με το Σταμάτη Γονίδη. Το 2007 συνεργάστηκε με τον Σώτη Βολάνη σε ένα ντουέτο με τίτλο “Γιαγιά και παππούς” το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το 2008 κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο της, «Περάσαμε με κόκκινο». Έκτοτε ξεκινάνε και οι πολλές μεγάλες επιτυχίες της.

Μανώλης Αγγελόπουλος

Ο Μανώλης Αγγελόπουλος ήταν Έλληνας ρομά τραγουδιστής με καριέρα στο ανατολίτικο λαϊκό τραγούδι, κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Ήταν ο πρώτος που ανέδειξε το τσιφτετέλι στην Ελλάδα ενώ παράλληλα, παρότι έπεσε θύμα λογοκρισίας των ΜΜΕ λόγω της ιδιαίτερης καταγωγής του, κατέχει ρεκόρ πωλήσεων στη δεκαετία του ´80 με το τραγούδι τα Μαύρα μάτια σου. Απεβίωσε στο Λονδίνο λόγω επιπλοκών της καρδιάς του στα 49 του χρόνια.

Στάθης Αγγελόπουλος

Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1965 στην Αθήνα. Είναι γιος του γνωστού λαϊκού τραγουδιστή Μανώλη Αγγελόπουλου και της επίσης τραγουδίστριας Άννας Βασιλείου. Άρχισε να τραγουδάει επαγγελματικά το 1983 ενώ ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα.

 

Σχόλια