Δεν είναι λίγα τα ελληνικά τραγούδια με διεθνή καριέρα. Τραγούδια σταθμός για την ιστορία της ελληνικής τέχνης και πολιτισμούς που πρέσβευσαν το έθνος σε ολόκληρο τον πλανήτη.

ελληνικά τραγούδια με διεθνή καριέρα

Τραγούδια από σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες που τα δανείστηκαν και τα εκτόξευσαν ψηλά σε όλο τον κόσμο καταξιωμένοι ερμηνευτές παγκόσμιας κλάσης και εμβέλειας. Τραγούδια Ελλήνων, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Τόνυ Μαρούδας και ο Μάνος Χατζιδάκης, που είχαν την τιμή να δουν τις δημιουργίες τους να ερμηνεύονται από την Edith Piaf, την Shirley Bassey και τη Sophia Loren.

Το GetGreekMusic συγκέντρωσε σε πρώτη φαση 5+1 ελληνικά τραγούδια που έγιναν πασίγνωστα ανά την υφήλιο και στο δεύτερο μέρος που ακολουθεί θα δείτε και τα υπόλοιπα.

Ελληνικά τραγούδια με διεθνή καριέρα – Απολαύστε τα

Edith Piaf – Μίκης Θεοδωράκης – Όμορφη πόλη – Les amants de Teruel – 1962

‘Ενα από τα τέσσερα τραγούδια των “Λιποτακτών”. Μετά την εκτέλεση του 1960 με την φωνή του συνθέτη ,σε στίχους του Ι.Plante αυτό και άλλο ένα τραγούδι που γράφεται ειδικά από τον Μίκη για την ταινία μπαίνουν στους “Εραστές του Τερουέλ”,”Les Amants de Teruel”, τη χρονιά του 1962. Το εν λόγω τραγούδια μετρούσε μέχρι το 1980 περισσότερες από 2 εκτελέσεις, μια εξ αυτών εκείνης της Edith Piaf, αλλά

Sophia Loren & Tony Maroudas – Σ’αγαπώ (Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη)

Η Σοφία Λόρεν τραγούδησε μαζί με τον Τόνυ Μαρούδα στην ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» (Boy on a Dolphin) το 1957, μια ταινία που γυρίστηκε σχεδόν εξολοκλήρου στα ελληνικά νησιά και καθιέρωσε τόσο τη Λόρεν ως μεγάλη πρωταγωνίστρια, όσο και τα ελληνικά νησιά ως απίστευτα ερωτικό προορισμό διακοπών για τους ξένους. Το κομμάτι ανήκει στον Τάκη Μωράκη (μουσική) και στον Γιάννη Φερμάνογλου (στίχοι)

Shirley Bassey – Life Goes On (Μίκης Θεοδωράκης)

Το γελαστό παιδί του Μίκη Θεοδωράκη (μουσική) και του Βασίλη Ρώτα (στίχοι) ήταν ένα από τα τραγούδια που μελοποίησε ο γνωστός συνθέτης για το θεατρικό έργο του Brendan Behan, Ένας Όμηρος. Λίγο αργότερα είδαμε την Shirley Bassey να το ερμηνεύει ως Life Goes On

Μάνος Χατζιδάκις – Nat King Cole – “in the cool of the day”

To ”Κάνε τον πόνο σου χαρά” του Μάνου Χατζιδάκι γίνεται In the cool of the day για την ομώνυμη ταινία (Διακοπές στην Ελλάδα) και ερμηνεύεται από τον Nat King Cole, το 1963.

Dalida – Darla Dirladada 1970

Από τον δίσκο του Διονύση Σαββόπουλου Το περιβόλι του τρελού που κυκλοφόρησε το 1970 και περιελάμβανε το παραδοσιακό τραγούδι που έλεγαν στους δύτες στα σφουγγαράδικα. Το τραγούδι πρωτοπαίχτηκε από τη ρεμπέτικη ορχήστρα του Μιχάλη Πατρινού στην Αθήνα, το 1927. Όπως συνέβαινε και με σχεδόν όλα τα πρώιμα ρεμπέτικα τραγούδια, ο αυθεντικός συνθέτης του τραγουδιού έμεινε άγνωστος, και η σύνθεση κατοχυρώθηκε στον αρχηγό της κομπανίας.

Dick Dale – Misirlou

Μισιρλού σημαίνει Αιγύπτια στα αραβικά. Ήταν ένα ρεμπέτικο τραγούδι που ακούγεται μέχρι σήμερα, αλλά σε διαφορετική διάσταση, surf rock. Παίζεται επίσης σε εβραϊκές γιορτές, αλλά και στην λαϊκή μουσική της Μέσης Ανατολής.

Σχόλια