Η Ελλάδα στην Eurovision την δεκαετία του 90 χαρακτηρίστηκε από αρκετά καλά τραγούδια, μέτριες θέσεις και αξιοπρεπή σκηνική παρουσία.

Η Ελλάδα στην Eurovision την δεκαετία του 90

Η Ελλάδα στην Eurovision την δεκαετία του 90

1990

Ο Χρήστος Κάλλοου ερμηνεύει το κομμάτι “Χωρίς σκοπό“. Χωρίς σκοπό φαίνεται να ήταν και η συμμετοχή μας εκείνη την χρονιά με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στην 19η θέση με μόλις 11 βαθμούς ανάμεσα στις 22 χώρες που διαγωνίζονταν εκείνη την χρονιά.

1991

Ίσως η πιο αδικημένη Ελληνική συμμετοχή. Η Σοφία Βόσσου με το τραγούδι “Άνοιξη” είχε όλες τις προδιαγραφές να φέρει τον βραβείο στην Ελλάδα. Ωστόσο λίγο πριν τον Μεγάλο τελικό ο σαξοφωνίστας αρρωσταίνει με αποτέλεσμα να τον αντικαταστήσει ένας ερασιτέχνης. Το σόλο του σαξοφώνου ήταν υπερβολικά κακό και η θέση μας ιδιαίτερα χαμηλή. Μόλις η 13η με 36 βαθμούς ανάμεσα σε 22 χώρες.

1992

15 χρόνια μετά η Κλεοπάτρα μας φέρνει ξανά στην 5η θέση με το τραγούδι “Όλου του κόσμου η Ελπίδα” και με 94 βαθμούς ανάμεσα σε 23 χώρες που διαγωνίζονταν εκείνη την χρονιά. Το κομμάτι έκανε αναφορά στον Μακεδονικό ζήτημα ενώ η ίδια η τραγουδίστρια μοίραζε καρφίτσες με τον Ήλιο της Βεργίνας στις άλλες συμμετοχές. Μετά τον διαγωνισμό η Κλεοπάτρα αποτραβήχτηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν γνωρίζουμε τι κάνει σήμερα.

1993

Η Καίτη Γαρμπή σίγουρα έχει μείνει στην ιστορία του διαγωνισμού. Όχι τόσο για το τραγούδι της, όσο για το εντυπωσιακή φόρεμα της Σύλιας Κριθαριώτη που συζητιέται μέχρι σήμερα. Ωστόσο με το κομμάτι “Ελλάδα χώρα του φωτός” μας έφερε την 9η θέση με 64 βαθμούς ανάμεσα σε 25 χώρες.

1994

Ο Κώστας Μπίγαλης με το “Τρεχαντήρι” του κάνει την δική του προσπάθεια στην Eurovision. Η θέση μας μόλις η 14η με 44 βαθμούς ανάμεσα σε 25 χώρες. Στα φωνητική ήταν η Βικτώρια Χαλκίτη και η Χριστίνα Αναγνωστοπούλου.

1995

Η Ελλάδα συμμετέχει με ένα έντονα πολιτικό τραγούδι. Η Ελίνα Κωνσταντοπούλου ερμηνεύει το “Ποια προσευχή” κάνοντας σαφή αναφορά στο Μακεδονικό ζήτημα. Η παρουσία μας υπέροχη, η θέση μας μέτρια. 12η με 68 βαθμούς ανάμεσα σε 23 χώρες. Στα φωνητικά συναντάμε την πρωτοεμφανιζόμενη τότε Μαριάντα Πιερίδη.

1996

Συναντάμε για δεύτερη φορά μια παλιά γνώριμη. Η Μαριάννα Ευστρατίου που μας είχε εκπροσωπήσει και το 1989, μας εκπροσωπεί και πάλι με το τραγούδι “Εμείς φοράμε τον χειμώνα ανοιξιάτικα“. Μάλλον ο τίτλος μπέρδεψε τους Ευρωπαίους και μας χάρισαν απλόχερα την 14η θέση με 36 βαθμούς ανάμεσα σε 23 χώρες.

1997

Άλλη μια Μαριάννα ρίχνουμε στην μάχη, αυτή την φορά την Μαριάννα Ζορμπά. Το τραγούδι “Χόρεψε” άρεσε στην Ευρώπη και απέσπασε θετικά σχόλια. Ωστόσο η θέση μας πάλι μικρή, 12η με 39 βαθμούς ανάμεσα σε 25 χώρες.

1998

Η Διονυσία Καρόκη με το συγκρότημα Θάλασσα εκπροσωπούν την Ελλάδα με το τραγούδι “Μια κρυφή ευαισθησία“. Αποτέλεσμα αυτού, η χειρότερη θέση που έχει πάρει ποτέ η χώρα μας στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα η 20η με μόλις 12 βαθμούς από την Κύπρο ανάμεσα σε 25 χώρες. Το κομμάτι δεν ήταν τόσο κακό, ίσως άξιζε λίγο παραπάνω.

1999

Λόγω αποκλεισμού μας εξαιτίας της χαμηλής βαθμολογίας, δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουμε στον διαγωνισμό εκείνη την χρονιά!

Σχόλια