Συνέντευξη ΜΠΛΕ

Τους γνωρίσαμε πριν από περίπου 20 χρόνια. Έχουν σημειώσει δεκάδες επιτυχίες, έχουν χαράξει το δικό τους ιδιαίτερο δρόμο στην ελληνική δισκογραφία, υποστηρίζουν τις επιλογές τους, ανατρέπουν τα δεδομένα και πάνω απ’ όλα, λατρεύουν τη μουσική. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν το νέο τους single “Φίλα με στο στόμα”, από τη νέα δισκογραφική τους εταιρία, τη 14 Music.

Τα μέλη του συγκροτήματος αποτελούν ο Γιώργος Παπαποστόλου (manager, σύνθεση, φωνή, φωνητικά), ο Γιώργος Παρώδης (στίχοι), η Νατάσα Αλεξίου (βιολί) και η Τζώρτζια Κεφαλά (φωνή).

Οι ΜΠΛΕ μίλησαν στο GetGreekMusic και στον Γιάννη Αμανατίδη για το νέο τους τραγούδι, τα νέα επαγγελματικά τους σχέδια αλλά και το πώς βλέπουν τα πράγματα στην ελληνική δισκογραφία σήμερα.

 

Το τελευταίο σας single ονομάζεται “Φίλα με στο στόμα”. Πείτε μου λίγα πράγματα γι’ αυτό το τραγούδι.

Γιώργος Παρώδης: Το στόμα είναι η μόνη δίοδος των λέξεων. Εδώ αυτές αποθηκεύονται περιμένοντας την σειρά τους για την επικείμενη εκφορά. Η συνεχής όμως χρησιμοποίηση τους έχει επιφέρει και μια αναμενόμενη και ίσως μη αναστρέψιμη φθορά. Έτσι, οι έννοιες που κουβαλούν επάνω τους αδυνατούν πλέον να εκπληρώσουν την βασική τους εργασία που είναι φυσικά η επικοινωνία. Ένα φιλί στο στόμα λειτουργεί σαν αντίδοτο σε όλη αυτή την επικείμενη σήψη των εννοιών αποκαθιστώντας μια φυσική τάξη. Ώσπου να δημιουργηθούν νέες λέξεις άρα και καινούριες αξίες, ο έρωτας, αυτή η τεράστια φυσική δύναμη, αποτελεί το μόνο εργαλείο δημιουργίας. Φιλιόμαστε λοιπόν και δεν… μιλάμε! Κανένα ψέμα, καμιά παρεξήγηση, κανένα λάθος δεν μπορεί να κάνει η φύση.

Ισχύει ότι το βίντεο κλιπ του ήταν το τελευταίο που σκηνοθέτησε ο Μανώλης Τζιράκης, λίγο πριν φύγει από τη ζωή;

Τζώρτζια: Ο Μανώλης Τζιράκης ήταν μεγάλο κεφάλαιο για εμάς και ειδικά για εμένα (Τζώρτζια), γιατί  γνωριστήκαμε στο ξεκίνημα και των δύο μας. Εγώ μόλις είχα μπει στους Μπλε το 1998 και ο Μανώλης έκανε τα πρώτα του βήματα στα μουσικά βίντεο κλιπ, όπου είχε ζητήσει από την Virgin (την δισκογραφική που συνεργαζόμασταν τότε) να αναλάβει μία μας δουλειά. Αμέσως τα βρήκαμε σε όλα τα επίπεδα (γνωστό Πειραιώτικο αλάνι..) και φτιάξαμε το V.C. του τραγουδιού “ΤΡΕΛΟΣ”. Στη συνέχεια κάναμε παρέα το “Έλα να δεις” και το “Δεν θέλω”.

Μετά, για χρόνια ο Μανώλης συνεργάστηκε με αμέτρητους καλλιτέχνες, και εμείς με αρκετούς σκηνοθέτες, ώσπου έφτασε η στιγμή, να σκεφτούμε ποιός θα σκηνοθετούσε την καινούργια μας δουλειά “Φίλα με στο στόμα”. Και ενώ πολλά ονόματα έπεσαν στο τραπέζι, εγω ήθελα να πάρουμε τηλέφωνο τον Μανώλη. Πράγματι βρεθήκαμε ξανά μετά από χρόνια, τα είπαμε, χαρήκαμε, κάναμε το κλιπ και ξαφνικά, έξω από κάθε πρόβλεψη, με τον τρόπο που έχει η ζωή να ανατρέπει τα πάντα, την μέρα που τελείωσε το μοντάζ, ο Μανώλης έφυγε. Τον ευχαριστούμε όμως και τον θυμόμαστε πάντα μέσα απ’ τις εικόνες και αυτά που ζήσαμε μαζί.

Έχετε αρκετό καιρό να κυκλοφορήσετε ολοκληρωμένη δουλειά. Ετοιμάζετε κάτι αυτόν τον καιρό ή θα συνεχίσετε με digital singles;

Γιώργος Παπαποστόλου: Έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό ηχογραφήσεις για το νέο μας album, με σκοπό να το κυκλοφορήσουμε όταν θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Δεν αποκλείεται να ακούσετε άλλο ένα digital single πριν από την κυκλοφορία του.

Είστε από τα συγκροτήματα που μιλούν κυρίως μέσω της δουλειάς τους, και που δεν ακολουθούν το δρόμο των mainstream επιτυχιών. Παρ’ όλα αυτά έχουμε δει τη Τζώρτζια σε shows όπως το Madwalk και το Just The 2 Of Us. Πόσο δεκτικοί και ανεκτικοί είστε σε τέτοιου είδους προτάσεις ή εμφανίσεις;

Τζώρτζια: Ποτέ δεν συμφώνησα με τους τίτλους πάνω από μουσικές και πάνω από προσωπικότητες. Νομίζω πως ισοπεδώνουν τις λεπτομέρειες, τα χρώματα και τις πτυχές που ουσιαστικά αυτές κάνουν τη διαφορά. Νομίζω πως και τα άλλα μέλη των Μπλε συμφωνούν με αυτή την άποψη και έτσι πάντα αποφασίζαμε να κάνουμε ότι επιλέγαμε κατά καιρούς με όρεξη, χωρίς προκατάληψη, και πάντα κουβαλώντας τον εαυτό μας, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.

Συνέντευξη ΜΠΛΕ

Τζώρτζια, πέρσι εμφανίστηκες στον ημιτελικό του The Voice. Θα μπορούσες να φανταστείς τον εαυτό σου στην θέση του coach στον 3ο κύκλο του παιχνιδιού;

Τζώρτζια: Αν ήμουν σε ένα τηλεοπτικό περιβάλλον ανεκτό, χωρίς περιορισμούς, και με καλή παρέα, θα έκανα οτιδήποτε πιστεύω πως θα μου πρόσθετε μια εμπειρία. Η τηλεόραση στο μεγαλύτερο μέρος της, προσφέρει ανασφάλεια, εγκεφαλική ισοπέδωση και κακή αισθητική. Υπάρχουν όμως (και πρέπει να υπάρχουν!) πρόσωπα, στιγμές  και ελάχιστες εκπομπές, με έμπνευση, γνώση και σεβασμό για τον θεατή, έτσι ώστε ο μέσος άνθρωπος να έχει πρόσβαση και σε μια άλλη άποψη και εικόνα για τον κόσμο.

Υπάρχει κόσμος που πιστεύει πως η ελληνική μουσική φθίνει, ταυτόχρονα με την κρίση της χώρας, και άλλοι που πιστεύουν πως η κρίση έχει κάνει τους καλλιτέχνες πιο δημιουργικούς και το κοινό πιο επιλεκτικό. Κατά τη γνώμη σας προς ποια μεριά γέρνει η ζυγαριά;

Γιώργος Παρώδης: Η μουσική, αυτή η μέγιστη τέχνη των τεχνών, ούτε καν διανοείται να ανέβει σε ζυγαριά. Κάποια πράγματα δεν μπορούν να μετρηθούν με τα κοινά μέτρα και σταθμά. Η έμπνευση, αυτή η μυστική, αναίτια και αυτόματη επικοινωνία του ανθρώπου μ’ έναν ανύπαρκτο θεό, δεν έχει τόπο και χρόνο. Έρχεται πάντα απροσδόκητα εκεί που δεν την περιμένεις. Έτσι, είτε είσαι στημένος στην ουρά μιας εφορίας προσπαθώντας να βάλεις τάξη στην οικονομική σου απόγνωση, είτε είσαι αραγμένος στην πληκτική σου πισίνα σκοτώνοντας τον εναπομείναντα χρόνο σου, αυτή χτυπάει αδιακρίτως τους τυχερούς-άτυχους αυτού του πλανήτη.

Ανάμεσα στις διαχρονικές επιτυχίες που έχετε, ποιο τραγούδι πιστεύετε ότι είναι το σήμα κατατεθέν των ΜΠΛΕ;

Γιώργος Παπαποστόλου: Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε ένα μόνο τραγούδι ως σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος…Ο καθένας από μάς έχει και τα αγαπημένα του…

Σε λίγους μήνες οι ΜΠΛΕ κλείνουν 20 χρόνια στο χώρο και τη δισκογραφία. Πώς σκοπεύετε να το “γιορτάσετε”;

Γιώργος Παπαποστόλου: Η πρώτη συναυλία μας πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1996. Και το πρώτο μας album κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1996. Σίγουρα θα γιορτάσουμε τα 20 χρόνια μας, σε ένα χρόνο περίπου από τώρα, και θα φροντίσουμε η γιορτή να είναι έκπληξη!!!

Η εμφάνιση παίζει ιδιαίτερο λόγο στους ΜΠΛΕ, αν κρίνω από τις αλλαγές στο λουκ της Τζώρτζια αλλά και από τα βίντεο κλιπ σας. Σας ενοχλεί που πολλές φορές μπορεί να σχολιάζετε η εμφάνιση περισσότερο από τη δουλειά σας;

Τζώρτζια: Η εμφάνιση παίζει ρόλο, υπογραμμίζοντας και δίνοντας έμφαση στα λεγόμενα και στα σκεπτόμενα. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι καρναβάλι. Ντύνεσαι δηλαδή επιλέγοντας ένα ρόλο ο οποίος δεν υπάρχει στο συναισθηματικό και εγκεφαλικό σου φάσμα. Ευτυχώς ή δυστυχώς όλοι μπορούν να αντιληφθούν την προσποίηση.

Συνέντευξη ΜΠΛΕ

Υπάρχει κάτι που πιστεύετε ότι λείπει από την Ελλάδα; Είτε αφορά τη δισκογραφία, είτε τους καλλιτέχνες, είτε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συναυλίες και οι εμφανίσεις…

Γιώργος Παρώδης: Ζούμε προφανώς ένα ιστορικά μεταβατικό στάδιο. Η τεχνολογία μας τα έδωσε όλα ξαφνικά αιφνιδιάζοντας μας με έναν ασύλληπτο τρόπο. Και το κυριότερο κακό που μας έκανε είναι ότι ουσιαστικά μας αφαίρεσε βίαια και εν μια νυκτί το δικαίωμα στην γκρίνια! Τώρα μπορείς με όλη την εμπειρία του παρελθόντος να επεμβαίνεις σε όλα τα πράγματα ενεργητικά και δημιουργικά. Μπορείς να διαφημίσεις το καλλιτεχνικό σου έργο, μπορείς να το παράξεις, μπορείς και να το καταστρέψεις αν συμπεριφερθείς επιπόλαια. Θέλουμε δεν θέλουμε είμαστε σε μια παγκόσμια σκηνή αδυνατώντας να πολυσυλλάβουμε τις καινούριες δυνατότητες.

Αντίστοιχα, υπάρχει κάτι που να σας ενοχλεί στην ελληνική δισκογραφία;

Γιώργος Παρώδης: Αν κάτι μας ενοχλεί είναι η διαρκής και επίμονη παραγωγή ηχητικών σκουπιδιών. Βέβαια κατανοούμε απόλυτα την αρνητική τους αξία αφού μέσω αυτών ανακαλύπτουμε τα πραγματικά διαμάντια. Η κρίση ευνοείται πάντα από την σύγκριση. Το θέμα είναι να παράγονται τραγούδια που να φέρουν τις προϋποθέσεις για μια ευχάριστη και δημιουργική ανακύκλωση και όχι αμιγώς δύσοσμα οργανικά τραγούδια.

Τα social media κυριαρχούν στις μέρες μας, και μάλιστα αποτελούν πλέον και βασικό κομμάτι της δουλειάς των καλλιτεχνών. Ποια είναι η σχέση σας με αυτά;

Γιώργος Παρώδης: Είμαστε στο σημείο όπου ανακαλύπτουμε τις δυνατότητες αυτών των τρομερών αλλά και τρομακτικών μέσων. Περπατούμε επιφυλακτικά μέσα σ’ έναν ανθισμένο κήπο που την ίδια στιγμή μπορεί να γίνει και ναρκοπέδιο. Θέλει προσοχή! Είμαστε ταυτόχρονα πομποί και δέκτες οπότε πρέπει να χαλιναγωγούμε τον εκάστοτε επικίνδυνο αυθορμητισμό μας γιατί εκεί έξω παραμονεύουν εκατομμύρια ανθρώπινα θηρία.

Ποιες είναι οι επόμενες live εμφανίσεις σας;

Γιώργος Παπαποστόλου: 30/4 Λευκωσία, 1/5 Λεμεσός, 2/5 Θεσσαλονίκη, 14/5 Σέρρες, 15/5 Νέοι Επιβάτες

Το νέο single των ΜΠΛΕ “Φίλα με στο στόμα” κυκλοφορεί από την 14 Music.

 

Σχόλια