Τόλης ΒοσκόπουλοςΟ Τόλης Βοσκόπουλος είναι ηθοποιόςσυνθέτης και τραγουδιστής και γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου το 1940 στον Πειραιά.

Θεωρείται από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της γενιάς του κι αυτό γιατί όταν πρωτοξεκίνησε στο τραγούδι λόγω του στησίματος του στο πάλκο, στο τρόπο ερμηνείας και στον τρόπο ντυσίματος οι φανατικοί θαυμαστές του τον αποκαλούσαν «πρίγκιπα» . Ο Τόλης Βοσκόπουλος είναι ένας καλλιτέχνης που έχει φανατικούς θαυμαστές, που όπως λένε χαρακτηριστικά «τον Βοσκόπουλο ή θα τον λατρεύεις ή δεν θα τον ακούς καθόλου».

Ο Τόλης Βοσκόπουλος υπήρξε μεγάλος σταρ των περασμένων δεκαετιών γεγονός που οδήγησε τον εξίσου μεγάλο καλλιτέχνη και στιχουργό σε πολλές επιτυχίες του Γιάννη Πάριο να δηλώσει «ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης» ενώ ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του σημειώνει «Ο Τόλης γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνει σου λέει, φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος».

Σήμερα 50χρόνια μετά την εμφάνιση του στο καλλιτεχνικό στερέωμα ο Τόλης Βοσκόπουλος αποτελεί ένα μεγάλο μουσικό κεφάλαιο για το λαϊκό τραγούδι.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958 και τον κινηματογράφο το 1963, μπήκε στην δισκογραφία με το τραγούδι «Βήμα-βήμα»του μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με την «Άγωνία» το 1968 που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις.

Έχει ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών ερμηνεύοντας τραγούδια Γιώργου ΖαμπέταΆκη ΠάνουΘανάση ΠολυκανδριώτηΜάριου ΤοκαΓιάννη ΠάριουΜίμη ΠλέσσαΓιώργουΚατσαρούΔερβενιώτηΛυμπερόπουλου,ΠυθαγόραΦοίβου και πολλών άλλων.

Για πάνω από 30 χρόνια, όλες του οι εμφανίσεις ήταν sold out με τον πρίγκιπα να αποθεώνεται από τους φανατικούς θαυμαστές. Τραγούδια-επιτυχίες όπως «Δυο καρδιές», «Το φεγγάρι πάνω θε μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Οι άντρες δε μιλούν πολύ», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ανεπανάληπτος», «Πριν χαθεί το όνειρο μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Ψύλλοι στα αφτιά μου», και πόσα άλλα, είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τις επιτυχίες του. Στο δυναμικό του έχει 74 προσωπικούς δίσκους.

Τη δεκαετία του ’80 ο Τόλης Βοσκόπουλος θα καθιερωθεί ως πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού με φανατικούς θαυμαστές που κάνουν κάθε δίσκο του χρυσό και πλατινένιο ενώ παράλληλα κάνουν κράτηση στα κέντρα που εμφανίζεται με το μήνα προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση, κοντά στο είδωλο τους.

Πίσω στο σήμερα, απολαμβάνουμε τον Τόλη Βοσκόπουλο μαζί με τον Μίμη Πλέσσα στο ανανεωμένο χώρο του Baraonda κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30 μέχρι και τις αρχές Απριλίου.

Σχόλια