Γιώργος Νταλάρας - Παρουσίαση δίσκου - PublicΣε ένα πολύ ζεστό και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, έγινε η παρουσίαση των δυο cd του Γιώργου Νταλάρα, «Τα τραγούδια των αγίων» και «Διφωνίες» στα Public Συντάγματος την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου.

Ο κόσμος ήταν αρκετός και ανάμεσα του ήταν συνεργάτες, φίλοι, δημοσιογράφοι και ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού Μελωδία οι οποίοι παρευρέθηκαν στη βραδιά αυτή. Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Minos Emi, Μαργαρίτα Μάτσα, ο παραγωγός των εκδόσεων αυτών Ηλίας Μπενέτος, ο Ξενοφών Ραράκος από τον Μελωδια και ο Γιωργος Τσάμπρας.

Το GetGreekMusic ήταν εκεί και σας μεταφέρει ό,τι είδε και άκουσε 

Ο Γιώργος Νταλάρας φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους, μίλησε και τόνισε την σημαντικότατα αυτών των δυο cd ενώ παράλληλα ερμήνευσε  ορισμένα τραγούδια από τις δυο αυτές εκδόσεις.

Οι συγκεκριμένες εκδόσεις, είναι οι πρώτες σε μια σειρά μέσα από την οποία γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί εκ νέου στην κυκλοφορία το υλικό του Γιώργου Νταλάρα. Τόσο η «φωτεινή πλευρά»  αυτών των 45 χρόνων, όσο και κάποια τραγούδια που , όπως λέει κι ο ίδιος στο σχετικό σημείωμα της έκδοσης  «δε φωτίστηκαν και μοιραία έμειναν  στη σκιά των άλλων».

H σειρά έχει ως εξής: Τα «Τραγούδια των Αγίων» , είναι τραγούδια τα οποία είναι βιώματα του Γιώργου Νταλάρα, μέσα από την πορεία του στην ιστορία του ρεμπέτικου, ενώ οι  «Διφωνίες» είναι μια επιλογή από τις συναντήσεις του στην δισκογραφία με άλλες φωνές, ποικίλες σε εποχές, είδη και χώρες

Η σχέση του Γιώργου Νταλάρα με την ιστορία των «αγίων του τραγουδιού», είναι πολύ παλιά και διαρκής. Μεγάλωσε μέσα σε παρέες λαϊκών μουσικών ακούγοντας, παίζοντας και τραγουδώντας τα τραγούδια τους, από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν μόλις είχε συμπληρώσει τα 20 του χρόνια.

Πρώτα ήταν τα παλιά τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα. Ύστερα ήρθαν  τα «50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι» και η συνάντηση με την Γιώτα Λύδια και τα τραγούδια της δικής της εποχής, το «Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη», το «Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη» αλλά και «Σαν τραγούδι μαγεμένο – Αναφορά στην ιστορία του ρεμπέτικου» από τα χρόνια της Σμύρνης και της Αμερικής, μέχρι και τα πάλκα του ’50.

Αν μιλήσουμε για τις «διαφωνίες», θα διακρίνουμε μια διάθεση για συνύπαρξη με άλλες φωνές, του τραγουδιού – τραγουδιστές, μουσικούς ή και δημιουργούς – όπου αποτελούν επίσης μια επιλογή διαρκείας στην διαδρομή του Γιώργου Νταλάρα, καθρεφτίζοντας με πολύ παραστατικό τρόπο το άνοιγμα του τραγουδιστή σε φωνές διαφορετικών ειδών, εποχών, ακόμα και γεωγραφικών τόπων.

Στις «Διφωνίες», βρίσκουμε πολλούς από τους τραγουδιστές με τους οποίους συμπορεύτηκε, είτε στα ίδια χρόνια, είτε και στα ίδια μικρόφωνα.  Από την Χαρούλα Αλεξίου, μέχρι τους νεώτερους Μάριο Φραγκούλη, Ελεονώρα Ζουγανέλη και Ανδριάνα Μπάμπαλη. Από τον Διονύση Σαββόπουλο, τη Μαρία Φαραντούρη και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου μέχρι τον τραγουδιστή της Θράκης, τον Χρόνη Αηδονίδη και τέλος, από τους τραγουδοποιούς και τα συγκροτήματα του ’80  αλλά και των νεώτερων δεκαετιών  όπως, Κατσιμίχα, Μαχαιρίτσα, Τσακνή, Πυξ Λαξ, Θηβαίο, Υπόγεια Ρεύματα μέχρι την «μάνα» των νεανικών του εμφανίσεων, την Μαρινέλλα και την συνύπαρξή τους στα πρώτα χρόνια του 2000. Μαζί όμως με τις Ελληνικές φωνές,  μια μεγάλη σειρά από ξένους καλλιτέχνες, με τους οποίους βρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, όπως οΣτίνγκ, Ιαν Αντερσον, Εμμα Σάπλιν, Ντούλτσε Πόντες, Εντυ Νάπολι, Τζόαν Φώκνερ, Νόα αλλά και ο Τούρκος συνθέτης και τραγουδιστής Ζυλφί Λιβανελλί ή ακόμα και η Αλβανίδα Βαλμπόνα Μέμα.

 

[wzslider autoplay=”true” interval=”5000″ transition=”‘flash'” info=”true”]

Σχόλια