Γιάννης Κότσιρα - Ρίτα Αντωνοπούλου - Θάνος Μικρούτσικος ΣτΝΕίναι σίγουρα ένα πρόγραμμα που θα μας απασχολήσει τόσο κατά την διάρκεια του όσο και φεύγοντας από το μαγαζί. Ο Θάνος Μικρούτσικος, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Γιάννης Κότσιρας ενώνουν τις φωνές τους και λένε «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται». Η αρχή θα γίνει το Σάββατο 18 Ιανουαρίου και θα βρίσκονται κάθε Σάββατο έως και 8/3. Μετά θα υπάρξει μια αλλαγή στην ημέρα των εμφανίσεων τους όπου θα είναι η Παρασκευή 14/3  και θα εμφανίζονται πλεόν κάθε Παρασκευή στο Σταυρό του Νότου.

Το GetGreekMusic θα σου δώσει μια ιδέα για το τι θα δεις και θα ακούσεις

Ο Σταυρός του Νότου αν μη τι άλλο, είναι ένας φιλόξενος και ζεστός χώρος. Αυτόν το χώρο, έρχονται να ενισχύσουν τρεις μεγάλες φωνές με έναν και μόνο στόχοΝα περάσουμε καλά σαν πρώτη ανάγνωση και κατ’ επέκταση να προβληματιστούμε για ότι συμβαίνει γύρω μας.

Πρώτος στη σκηνή ανεβαίνει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο μας δείχνει την άλλη πλευρά της μουσικής, αυτή που έχει πάθος και μελωδικότητα σε συνδυασμό με εύστοχο και πάντα επίκαιρο στίχο.  

Στην συνέχεια έρχεται ο Γιάννης Κότσιρας. Η φωνή του χαρακτηρίζεται από μια ιδανική καθαρότητα και ένα επιβλητικό μέταλλο που δύσκολα κάποιος δεν θα παρασυρθεί στα μουσικά του καλέσματα. Μας ταξιδεύει τόσο σε παλιά λαϊκά κομμάτια και μας συστήνει μερικά νέα του τραγούδια, ενώ φυσικά δεν λείπουν και τραγούδια από την μέχρι τώρα πορεία του.

Ακολουθεί η Ρίτα Αντωνοπούλου. Βλέποντας την στην σκηνή καταλαβαίνει κάποιος ότι είναι ένας πολύ θετικός άνθρωπος με μια δική της δυναμική που αποπνέει δυναμισμό και θηλυκότητα. Ερμηνεύει κομμάτια από την προσωπική της δισκογραφία και φυσικά το  καλό λαϊκό δεν λείπει από το ρεπερτόριο της.

Μέσα σε όλα αυτά, το συγκινητικό γεγονός είναι η αναφορά στον Δημήτρη Μητροπάνο τόσο από τον Θάνο Μικρούτσικο όσο και από τον Γιάννη Κότσιρα. Τραγούδια που ερμήνευσε ο σπουδαίος Δημήτρης Μητροπάνος θα τα ακούσουμε κατά την διάρκεια του προγράμματος.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν στο τέλος της βραδιάς, φαίνεται ξεκάθαρα ότι και οι τρεις καλλιτέχνες πιστεύουν στον όρο και την ιδέα της παρέας και αυτό γιατί όπως μας εξήγησε η Ρίτα Αντωνοπούλου «Όλα ξεκινούν από μια εσωτερική βουτιά και στο τέλος της μέρας χρειάζεσαι και το χέρι του διπλανού για να προχωρήσεις λίγο παρακάτω… και μόνος σου μπορείς, αλλά η παρέα σε πάει πιο μακριά» και ο Γιάννης Κότσιρας συμπληρώνει «Σίγουρα οι παρέες γράφουν ιστορία και ίσως μόνο έτσι πρέπει και οφείλεται να γράφεται η ιστορία. Όταν έρχεσαι σε επαφή με άλλους καλλιτέχνες που τους εκτιμάς και τους θαυμάζεις τότε τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα».

Η Ρίτα Αντωνοπούλου μας εκμυστηρεύτηκε ότι «Είναι μεγάλη τιμή που με επιλέγει ο Θάνος Μικρούτσικος ως βασική συνεργάτιδα όλα αυτά τα χρόνια. Το Γιάννη τον εκτιμούσα από πριν σαν τραγουδιστή αλλά δεν τον ήξερα σαν άνθρωπο. Όμως τώρα που γνωριστήκαμε και έχουμε δουλέψει μαζί και έχουμε βρεθεί και εκτός, έχω να πω ότι είναι εξαιρετικό πλάσμα και ένας εξαιρετικός τραγουδιστής και χαίρομαι πολύ για την συνεύρεση αυτή».

Η δική της πλευρά για τον τίτλο της μουσικής παράστασης τους είναι η εξής «Ο τίτλος της μουσικής αυτής παράστασης αναφέρεται σε όλους όσους βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και έχουν χάσει την ελπίδα. Αυτό είναι και το θέμα και το νόημα, ότι δεν πρέπει να χάσουμε την διάθεση μας για όνειρο γιατί τότε φτάνεις στο μηδέν και δύσκολα επανέρχεσαι προς τα πάνω».

Σε ερώτηση προς την Ρίτα Αντωνοπούλου, πως μπορούν να συνδυαστούν λαϊκό τραγούδι, αναδρομή σε ποιητές και τραγούδια με πολιτικά μηνύματα και να βγει από την μια ένα ταξιδιάρικο πρόγραμμα και από την άλλη να σε βάλει σε μια διαδικασία προβληματισμού φεύγοντας; Μου απάντησε αφοπλιστικά, «Θα κάτσεις; Ναι! Θα το δεις!  Ό,τι και να πω πρέπει να το δεις για να καταλάβεις τι γίνεται και πως συνδέονται όλα αυτά περνώντας ομαλά από το ένα στο άλλο».

Η πλευρά του Γιάννη Κότσιρα για αυτή την συνεργασία αποτελεί ένα παιδικό όνειρο και το εξήγησε μέσα από μια μικρή ιστορία. «Όταν ήμουν μικρός άκουγα διάφορα κομμάτια του Θάνου Μικρούτσικου και δεν μπορούσα να καταλάβω ως παιδί τι ήθελε να πει και τώρα συνεργάζομαι μαζί του. Η τιμή είναι μεγάλη και η χαρά ακόμα μεγαλύτερη.

Στο τέλος αυτού του τόσο όμορφου και αξιοπρεπέστατου προγράμματος ένα είναι σίγουρο. Θα φύγεις με μια ανάταση και με μια αισιοδοξία και παράλληλα θα προβληματιστείς έντονα για ότι συμβαίνει γύρω σου.

Ρεπορτάζ: Εβίτα Μακ.

 

 ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Φραντζή και Θαρύπου 35 – 37 / Ν. Κόσμος

Ώρα έναρξης: 22.30

Τηλ. για κρατήσεις: 210 9226975,

Τιμή: 15 ευρώ είσοδος με ποτό

Σχόλια